HomeΚΟΣΜΟΣReuters: Το Ιράν έστειλε στη Ρωσία πάνω από 400 βαλλιστικούς πυραύλους

Reuters: Το Ιράν έστειλε στη Ρωσία πάνω από 400 βαλλιστικούς πυραύλους

Ιρανικές πηγές τόνισαν πως η Τεχεράνη ετοιμάζει και νέα αποστολή για τη Μόσχα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ιράν έχει μεταφέρει περίπου 400 βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, εμβαθύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο έξι διαφορετικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τρεις ιρανικές πηγές, η Τεχεράνη προμήθευσε στη Ρωσική Ομοσπονδία περίπου 400 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Zolfaghar.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο Zolfaghar, ένας οδοκίνητος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς στερεού καυσίμου, είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση 300 έως 700 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ιρανική πηγή, οι παραδόσεις άρχισαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά από συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ιρανικού, του ρωσικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου έτους, κατά τις οποίες συνήφθη αντίστοιχη συμφωνία.

Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις παραδόσεις πυραύλων, με ακόμα περισσότερες να επίκεινται τις επόμενες εβδομάδες. «Θα υπάρξουν και άλλες παραδόσεις», επιβεβαίωσε άλλος Ιρανός αξιωματούχος, διότι, όπως είπε, το Ιράν «επιτρέπεται να εξάγει όπλα σε οποιαδήποτε χώρα». Θυμίζεται πως τον Οκτώβριο έληξαν οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εξαγωγή από το Ιράν ορισμένων τύπων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών, σημειώνει το Reuters.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πυραύλους στάλθηκαν στη Ρωσία με πλοίο μέσω της Κασπίας Θάλασσας, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης και το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Δεν έχει επίσημες πληροφορίες το Κίεβο

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το αν το Ιράν προμηθεύει την Ρωσία με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους.

«Μέχρις στιγμής οι επίσημες πηγές μας δεν έχουν πληροφορίες για το αν παραλαμβάνει πυραύλους ιδιαίτερα έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό» δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ στην κρατική τηλεόραση.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση