HomeHL-9Πίσω στα μπλόκα οι αγρότες – Στις γενικές συνελεύσεις οι αποφάσεις για το μέλλον

Πίσω στα μπλόκα οι αγρότες – Στις γενικές συνελεύσεις οι αποφάσεις για το μέλλον

Αλλά και τη μορφή των κινητοποιήσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όπως συντεταγμένα μπήκαν χθες στην Αθήνα οι αγρότες, έτσι και βγήκαν από την πρωτεύουσα, κορνάροντας ρυθμικά και κάνοντας το σήμα της νίκης, ενώ ο κόσμος τους αποχαιρετούσε με χειροκροτήματα και επευφημίες. Στον απόηχο της μεγάλης διαμαρτυρίας, με τη συμπαράσταση από εκατοντάδες συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους και οργανώσεις, οι αγρότες έφυγαν για τα μπλόκα. Αύριο στις γενικές συνελεύσεις, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον και την μορφή των κινητοποιήσεών τους. Έντονη εξακολουθεί να είναι η κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Προχωράμε κανονικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, πολλά από τα αιτήματα αναγνωρίστηκαν ως δίκαια αλλά έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ήδη στο Κάστρο Βοιωτίας έφτασαν οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου και έχουν κανονίσει για τις 17:00 σήμερα Τετάρτη τη γενική τους συνέλευση για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για σήμερα ή αύριο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αποκλεισμούς δρόμων ή εάν θα επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα.

Όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ από το Κάστρο Βοιωτίας, διάχυτος είναι ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση για το δυναμικό σε παλμό και συμμετοχή συλλαλητήριο του Συντάγματος. Το παναγροτικό συλλαλητήριο αποτέλεσε την κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και την παραμονή τους στα μπλόκα για σχεδόν ένα μήνα, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής και την επίλυση χρόνιων αιτημάτων, όπως τη θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου.

Εν αναμονή της πρόσκλησης του πρωθυπουργού οι Θεσσαλοί αγρότες

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου αναμένονται τα τρακτέρ να φτάσουν μετά τα μεσάνυχτα και η γενική συνέλευση έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη στις 17:00. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, Εκεί θα συζητήσουν κάνοντας έναν απολογισμό για τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, τι έχουν πετύχει αλλά και τι διεκδικούν από εδώ και πέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι και εν αναμονή του καλέσματος από την πλευρά του πρωθυπουργού για να συζητήσουν για τα τεράστια προβλήματα της Θεσσαλίας. Αναμένουν για την ερχόμενη εβδομάδα αυτό το κρίσιμο ραντεβού.

Μέχρι τότε ενδεχομένως να δούμε αύριο να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και να συνεχίσουν με άλλες δράσεις ή να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον εορτασμό του Κιλελέρ που πλησιάζει στις αρχές Μαρτίου.

Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το αγροτικό ζήτημα

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει διαρκώς προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας στην κατεύθυνση του διαλόγου και σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι δεδομένο.

«Ξεκαθαρίσαμε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση είναι ότι ανεξάρτητα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αυτό που προχωράει κανονικά είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Δεσμεύσεις για μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο όσον αφορά στο ρεύμα όσο και όσον αφορά στο πετρέλαιο. Παράλληλα, στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με πιο δίκαιο τρόπο από το 2025, ενώ επισημαίνουν ότι προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Στα μπλόκα συνεχίζουν τους αγώνες τους οι αγρότες

Στα μπλόκα θα συνεχίσουν από εδώ και πέρα τους αγώνες τους οι αγρότες. Μετά από μια μεγαλειώδη συγκέντρωση χθες,  προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις νέας μορφής. Έντονη εξακολουθεί να είναι η κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.

“Ήρθαμε εδώ να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας στο μέλλον, στις δουλειές μας. Γιατί ξέρετε, η δουλειά μας για μας είναι η ζωή μας. Αυτό που θα μας κάνει βιώσιμους είναι η θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία και όχι η επιστροφή φόρου κατανάλωσης, αυτά τα 82 εκατομμύρια. Γιατί όταν η κυβέρνηση μοιράζει 82 εκατομμύρια στις τσέπες των αγροτών καταλήγουν ψίχουλα. Εμείς θέλουμε θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία. Δεύτερον, όσον αφορά τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγήκε υπουργός ο κ. Αυγενάκης και μας είπε ότι φταίει ο κακός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και κακή διοίκηση. Ξέρετε αυτή δεν την διορίζουν οι αγρότες, την είχε βάλει η κυβέρνηση και μας ζήτησε ένα συγνώμη. Το συγγνώμη τι να το κάνουμε; Στερούνται τα παιδιά μας τα βασικά. Να πάω εγώ στα φροντιστήρια και στις δραστηριότητες των παιδιών μου να τους πω τη συγνώμη του Αυγενάκη… δεν περνάει. Τα χρήματα ήταν δικά μας και έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Από δική τους αστοχία δεν έχουμε πάρει τις επιδοτήσεις μας φέτος” τόνισε.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση