HomeΚΟΣΜΟΣΓάζα: Στο Κάιρο ο αρχηγός της Χαμάς – Συζητά με τους Αιγύπτιους για νέα ανακωχή στη Γάζα

Γάζα: Στο Κάιρο ο αρχηγός της Χαμάς – Συζητά με τους Αιγύπτιους για νέα ανακωχή στη Γάζα

Τι ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια βρίσκεται στο Κάιρο για να συζητήσει νέα ανακωχή στην Γάζα, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας στον πόλεμο.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο οποίος κατοικοεδρεύει στο Κατάρ, «θα συζητήσει με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση στο πεδίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο Ισμαΐλ Χανίγια και η αντιπροσωπεία του θα συζητήσουν πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Παρίσι ανάμεσα στον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς και Αιγύπτιους, Ισραηλινούς και Καταριανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγή της Χαμάς, η οργάνωση εξετάζει πρόταση τριών φάσεων. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή ανακωχής διάρκειας έξι εβδομάδων κατά την διάρκεια της οποίας το Ισραήλ θα απελευθερώσει 200-300 παλαιστίνιους φυλακισμένους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στην Γάζα, ενώ 200 έως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Χαμάς έχει καταστήσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας όρο sine qua non σε οποιαδήποτε εκεχειρία.

Επειτα από περισσότερο από τέσσερις μήνες πολέμου, ο πληθυσμός της Γάζας «πεθαίνει από πείνα», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της Χαμάς είναι ανεδαφικές.

Για να υποστηρίξει τις προσπάθειες εφαρμογής ανακωχής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επιστρέφει τις επόμενες ημέρες στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ανακωχή διάρκειας μίας εβδομάδας επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση εκατό περίπου ομήρων από τους 250 που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι παραμένουν στην Γάζα, 30 από τους οποίους είναι νεκροί.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση