HomeHL-9Θερμό χειροκρότημα στους 21 πιανίστες που «μάγεψαν» τους φίλους της μουσικής στο 5ο φεστιβάλ πιάνου στο Ηράκλειο

Θερμό χειροκρότημα στους 21 πιανίστες που «μάγεψαν» τους φίλους της μουσικής στο 5ο φεστιβάλ πιάνου στο Ηράκλειο

Ένα φεστιβάλ θεσμός με διεθνή απήχηση που αναδεικνύει το Ηράκλειο και όλη την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο φεστιβάλ πιάνου Ηρακλείου στην αίθουσα ‘Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού’ του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Το Φεστιβάλ, θεσμός για το Ηράκλειο, ήταν συνεργασία του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου – ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και του Ιστορικού Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων.

Θερμό ήταν το χειροκρότημα του κοινού που γέμισε την αίθουσα «Μαρίας & Ανδρέα Καλοκαιρινού», ενώ επισημάνθηκε η σημαντικότητα και η διεθνής απήχηση του φεστιβάλ που ιδρύθηκε πριν 5 χρόνια στο Ηράκλειο και έχει γίνει θεσμός. Από την πλευρά τους, καλλιτέχνες, συντελεστές και τα ιδρυτικά μέλη του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου ευχαρίστησαν θεσμικούς εκπροσώπους και το πολυπληθές ακροατήριο για την παρουσία και στήριξη τους, εκφράζοντας παράλληλα   την ευχή να συνεχιστεί αυτός ο σπουδαίος θεσμός για τον τόπο μας.

Φεστιβάλ Πιάνου ηράκλειο

Στην εναρκτήρια συναυλία του 5ου Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου  με τίτλο ‘Piano Extravaganza’ 21 πιανίστες! παρουσίασαν  δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου για 2, 3 και 4 πιάνα (όπως το Bolero του Ravel και ο Καρυοθραύστης του Tchaikovsky) αλλά και έργα όχι ευρέως γνωστά (όπως το Intermede για 2 πιάνα της Chaminade και η πρεμιέρα του έργου Charlotte Suite της ανερχόμενης Ηρακλειώτισσας συνθέτριας Λίνα Ζάχαρη). Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης: Μιχάλης Διαλυνάς, Τρύφωνας Θωμόπουλος, Ναταλία Μισσάνιτς-Τσαγράκη, Λίλυ Δάκα, Μαρίνα-Μαρία Μπιλμέζη, Ασπασία Καραλή, Ντόρα Μανιτάκη, Έλσα Φήταμ, Λευκή Καρποδίνη, Χριστίνα Παντελή, Μιχάλης Αγγελάκης, Νίκος Σταυλάς, Σπύρος Σουλαδάκης, Κριστίν Τοκατλιάν, Δημήτρης Καρύδης, Ασπαλένα Κωτούζα, Ευαγγελία Στρατάκη, Ελένη Παπασπύρου, Ελένη Ρέντζου, Ράνια Τουτουντζάκη, Ευγενία Ψαρουδάκη και Πέτρος Μόσχος.

Την επόμενη ημέρα  πραγματοποιήθηκε σεμινάριο πιάνου, όπου νέα ταλέντα από το Ηράκλειο είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν τα έργα τους με ένα καταξιωμένο πιανίστα και να δοκιμαστούν παίζοντας σε μία μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Το σεμινάριο δίδαξε ο Πέτρος Μόσχος και προσφέρθηκε δωρεάν στους ενεργούς συμμετέχοντες αλλά και στους ακροατές.

Το κλείσιμο του 5ου Φεστιβάλ Πιάνου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου με την 2η παγκοσμίως και 1η πανελληνίως εκτέλεση μίας πρωτότυπης και λαμπρής μεταγραφής του εμβληματικού έργου ‘Οι Πλανήτες’ του Βρετανού συνθέτη Gustav Holst για 4 πιάνα και 8 πιανίστες. Τη συναυλία προλόγισε ο Νεοζηλανδός συνθέτης Paul Sarcich, ο οποίος έγραψε και τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Έπαιξαν οι Μιχάλης Αγγελάκης, Λευκή Καρποδίνη, Δημήτρης Καρύδης, Ντόρα Μανιτάκη, Πέτρος Μόσχος, Χριστίνα Παντελή, Ελένη Παπασπύρου και Νίκος Σταυλάς. Τους 8 πιανίστες διηύθυνε ο Γιάννης Πρωτόπαπας.

Φεστιβάλ Πιάνου ηράκλειο

Στο χαιρετισμό της η Γενική Συντονίστρια και Ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου Ιωάννα Γιάνναρη, ευχαρίστησε τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. & το Πολιτιστικό  Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου για την συνδιοργάνωση και την εξαιρετική συνεργασία καθώς και τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων που από την 1η στιγμή, τον Φεβρουάριου του 2016 έως και σήμερα,  στηρίζει αυτό το θεσμό όπως και τον Ιστορικό Μουσικό Σύλλογο Απόλλων που συνέβαλε στην πραγαματοποίηση του 5ου Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου. Επίσης ανέφερε ότι «το Φεστιβάλ Πιάνου είναι η γιορτή του «βασιλιά» των οργάνων, ανήκει στους πιανίστες του κόσμου που διαχρονικά έχουν συμμετάσχει σε αυτό, προσφέροντας την τέχνη τους και στο κοινό του φεστιβάλ που πιστά μας ακολουθεί από την 1η στιγμή.  Αυτή τη φορά έχουμε μαζί μας 21 πιανίστες από την Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον ίδιο το Νεοζηλανδό συνθέτη,  Paul Sarcich, που θα μας μιλήσει για την μεταγραφή που έγραψε για το έργο «Πλανήτες» του Gustav Holst και κάνει την τιμή στο Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου να το παρουσιάσει στην Ελλάδα σε 2η παγκοσμίως και 1η πανελληνίως εκτέλεση». Η προσέλευση σας μας συγκινεί και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε.

Φεστιβάλ Πιάνου ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση