HomeHL-9Ο τιμοκατάλογος ανά επέμβαση στα «απογευματινά χειρουργεία»

Ο τιμοκατάλογος ανά επέμβαση στα «απογευματινά χειρουργεία»

Άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή ισχυροποίηση του και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του;

H άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή που κατ’ ουσίαν εισάγουν το «νόμιμο» φακελάκι στο δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να θεωρείται βέβαιη με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να ανακοινώνει τον τιμοκατάλογο και τις κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων.

Η απόφαση θα υπογράφει αμέσως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός και δήλωσε: «Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, για αυτό φροντίζουμε και για αυτό εργαζόμαστε».

Αν και το μέτρο αμφισβητείται ανοιχτά από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων κυρίως σε αναισθησιολόγους ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε αισιόδοξος τονίζοντας πως με τη «μεταρρύθμιση» θα δοθεί «μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες», τόνισε.

Πάνω από 4 μήνες αναμονή για το χειρουργείο

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής 4 έως 12 μήνες.

• Βόρεια Ελλάδα – 14.060 περιστατικά (44%)
• Αττική και νησιά Αιγαίου – 11.183 περιστατικά (35%)
• Κρήτη – 3.515 περιστατικά (11%)
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 2.557 περιστατικά (8%)
• Κεντρική Ελλάδα – 639 περιστατικά (2%)

Πόσοι αναμένουν χειρουργική επέμβαση περισσότερο από 12 μήνες;

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 12 μήνες, είναι 26.221. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής περισσότερο από 12 μήνες.
• Βόρεια Ελλάδα – 13.897 περιστατικά (53%)
• Αττική και νησιά Αιγαίου – 6.566 περιστατικά (25%)
• Κρήτη –4.447 περιστατικά (17%)
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 1.049 περιστατικά (4%)
• Κεντρική Ελλάδα – 262 περιστατικά (1%)

Έρχονται κινητοποιήσεις από την ΟΕΝΓΕ

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου, χαρακτηρίζει «ωμή και κυνική» την απάντηση του υπουργού Υγείας για το πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Η ένσταση φυσικά έχει να κάνει με τις ελλείψεις προσωπικού με την πρόεδρο να δηλώνει (Talk Radio 98,9) πως αυτή τη στιγμή λείπουν από το ΕΣΥ 280 αναισθησιολόγοι και επιπλέον χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές.

«Όλη η ζωή είναι ρίσκο, και οι γιατροί παίρνουν ρίσκο όταν πρόκειται να χειρουργήσουν και οι ασθενείς όταν αναμένουν πολύ καιρό για να χειρουργηθούν» ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στα ερωτήματα της ΟΕΝΓΕ είπε η Αφροδίτη Ρέτζιου και πρόσθεσε πως κανένας από το ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να καταλάβει με ποια κριτήρια μπήκε η ταρίφα «από 300 έως 2.000» για τα «απογευματινά χειρουργεία» ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι «ο ασθενής για να χειρουργηθεί πρέπει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη, δηλαδή πληρώνει φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και ξανά πληρώνει για να χειρουργηθεί».

Η Αφροδίτη Ρέτζιου τόνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν λειτουργούν όχι γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες αλλά γιατί είναι υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και λείπουν δεκάδες εργαζόμενοι για να παράγουν έργο, «τα δημόσια νοσοκομεία σπρώχνονται στα απογευματινά χειρουργεία για να αποκτήσουν έσοδα αφού το σύστημα είναι έτσι και αλλιώς υποχρηματοδοτουμενο εδω και χρόνια» είπε.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22 και στις 28 Φεβρουαρίου με βασικό αίτημα να γίνουν μαζικές προσλήψεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Λίστες αναμονής

Όπως έγινε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά.

Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο το κόστος για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μηδενικό. Η εξυπηρέτηση αυτών των 50.000 επεμβάσεων που έχουν προαναγγελθεί θα έχει κριτήριο τον χρόνο αναμονής του ασθενούς, ώστε να δοθεί προτεραιότητα. Οι επεμβάσεις αυτές θα γίνουν στο διάστημα που θα «τρέχουν» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έχουν ύψος 60 εκατ. ευρώ. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα εκτελεστούν έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Τα ποσά ανά κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων

Η νέα πλατφόρμα της ενιαίας λίστας χειρουργείων θα τεθεί σε δημόσια χρήση σε τρεις περίπου μήνες και οι τιμές στα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι επεμβάσεις αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου, θα χρεώνονται ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι, ενώ οι ασθενείς θα πληρώνουν:

Για πολύ μικρή επέμβαση 300 ευρώ, για μικρή 500 ευρώ, για μεσαία 900 ευρώ, για μεγάλη 1.200 ευρώ, για βαριά 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά 2.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Μια επέμβαση καταρράκτη θεωρείται πολύ μικρή ή μικρή και θα χρεώνεται από το δημόσιο νοσοκομείο με 300 έως 500 ευρώ. Μία βαριά αρθροπλαστική γονάτου ή ισχίου θα χρεώνεται στα απογευματινά ιατρεία με 1.200 έως 1.600 ευρώ, ανάλογα με το εάν είναι μεγάλη ή βαριά.

Να σημειωθεί πως οι αμοιβές για τα απογευματινά χειρουργεία θα μοιράζονται σε ολόκληρη τη χειρουργική ομάδα (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό).

Σε μικρές επεμβάσεις, οι χειρουργοί συντονιστές διευθυντές θα λαμβάνουν 550 ευρώ και οι αναισθησιολόγοι 350, στις μεγάλες οι χειρουργοί θα λαμβάνουν 750 ευρώ και στις πολύ μεγάλες επεμβάσεις 1.000 ευρώ.

Στους νοσηλευτές, οι απολαβές θα είναι πάνω από 10 ευρώ την ώρα.

Αντιδράσεις

Ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υγείας και του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας «για τη θέσπιση λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενώ κυβέρνηση και υπουργός αναγνωρίζουν ότι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας είμαστε πρωταθλητές στην Ε.Ε., ορίζουν ότι οι πολίτες θα καταβάλουν από την τσέπη τους 300 εως 2.000 ευρώ για απογευματινό χειρουργείο. Συγχρόνως, αναγνωρίζουν ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού».

«Ο «τιμοκατάλογος» για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλον τον λαό η εμπορευματοποίηση της υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ» επισημαίνει μεταξύ άλλων στο δικό του σχόλιο το ΚΚΕ.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση