HomeΕΛΛΑΔΑΕρχεται μείωση στα τιμολόγια ρεύματος, φουλ ανταγωνισμός στα σταθερά

Ερχεται μείωση στα τιμολόγια ρεύματος, φουλ ανταγωνισμός στα σταθερά

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών φυσικού αερίου, ενώ ανάσα δίνει και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο φυσικό αέριο. Ερχονται νέα τιμολόγια σταθερής τιμής μικρής διάρκειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν δύο μήνες μετά την εφαρμογή των νέων τιμολογίων ρεύματος συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης των τιμών, με τους παρόχους ενέργειας να ανακοινώνουν ακόμα χαμηλότερα τιμολόγια.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις και τον επόμενο μήνα το ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) θα είναι μειωμένο, σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η χονδρική τιμή ρεύματος, σήμερα κινείται περίπου στα 80 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ η μέση χονδρική τιμή ρεύματος, από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα  είναι στα 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν συγκρατήσει τις τιμές φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση ενέργειας παραμένει καθηλωμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το συμβόλαιο αναφοράς (TTF) διαμορφώνεται πλέον στα 24,6 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Έτσι, οι τιμές προσεγγίζουν τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως εμφανίζονται προβλήματα στον εφοδιασμό, οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του υγροποιημένου φυσικού αερίου κατέγραψαν μείωση τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Η μείωση αυτή παρατηρείται παρά τις διακοπές εφοδιασμού από τις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής. Επίσης, οι ροές φυσικού αερίου μειώθηκαν, εξαιτίας των διακοπών στην τροφοδοσία από το εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna, στη Νορβηγία.

Στην ελληνική πραγματικότητα, αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη ένας λόγος που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο φυσικό αέριο. Πρόκειται για την εισφορά που είχε επιβληθεί από το Νοέμβριο του 2022, στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, μέχρι και τον Ιανουάριο.

Η θέσπιση της εισφοράς ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, είχε στόχο σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εκείνης της περιόδου, τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εκτιμούν πως η προσφορά μειωμένων τιμολογίων θα συνεχιστεί.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στα σταθερά τιμολόγια. Η Protergia ανακοίνωσε το πρόγραμμα Οικιακό Value Safe, 6μηνης διάρκειας με τιμή 0,0975 ευρώ/kWh όλο το 24ωρο και πάγιο 9,9 ευρώ ανα μήνα.

Οι πάροχοι ενέργειας αγοράζουν στην προθεσμιακή αγορά σε χαμηλές τιμές και μπορούν να προσφέρουν συμβόλαια σταθερής διάρκειας, με μειωμένες τιμές. Αυτός είναι και ο λόγος και που άλλοι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν 6μηνα /8μηνα συμβόλαια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σε ό,τι αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα) αυτά κινούνται κατά μέσο όρο στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται, πως τα «κίτρινα» και τα «πράσινα» τιμολόγια δεν έχουν ρήτρα αποχώρησης, σε αντίθεση με τα «μπλε» σταθερής διάρκειας.

Πλέον όμως υπάρχει ακόμα μια κατηγορία τιμολογίων (μεικτά), τα οποία μπορεί να ενσωματώνουν στοιχεία ενός κυμαινόμενου τιμολογίου, αλλά αν έχουν για ένα διάστημα σταθερή τιμολόγηση, τότε θα εντάσσονται στην κατηγορία με την «κίτρινη» σήμανση. Άρα, δεν θα έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση