HomeHL-9Λάδι: Οι τιμές εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν τα 20 ευρώ το κιλό

Λάδι: Οι τιμές εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν τα 20 ευρώ το κιλό

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή δύσκολα θα υπερβεί τους 100.000 τόνους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακριβότερο αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα το λάδι, καθώς εντείνονται οι ελλείψεις σε ελαιόλαδο λόγω της μειωμένης παραγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τιμές τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να αγγίξουν τα 20 ευρώ το κιλό αλλά και να μην υπάρχει επάρκεια του προϊόντος στην αγορά!

Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή δύσκολα θα υπερβεί τους 100.000 τόνους, ενώ την περίοδο 2022-2023 η παραγωγή ελαιολάδου ήταν περίπου 300.000 τόνους. Βασική αιτία είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν την χώρα, η ξηρασία και η ζέστη, καταστάσεις που προκάλεσαν σοκ στα ελαιόδεντρα επιφέροντας ακαρπία.

Για να προσαρμοστούν, πολλοί Έλληνες παραγωγοί ξεκίνησαν να φυτεύουν ελαιόδεντρα στα βόρεια της χώρας, αλλά τα δέντρα χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και ως εκ τούτου δεν θα είναι παραγωγικά για αρκετά χρόνια. Ευελπιστούν επίσης ότι θα γίνουν επενδύσεις για καλύτερη άρδευση για τις ελαιοκαλλιέργειες.

Καταλύτης η Ισπανία

Η τιμή του ελαιόλαδου καλπάζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά και το γεγονός αποδίδεται και στη (κατά τουλάχιστον 40%) μείωση της παραγωγής στη νότια Ευρώπη και κατά κύριο λόγο στην Ισπανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως και καλύπτει το 70% της κατανάλωσης ελαιολάδου στην ΕΕ.

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 774.653 τόνους, ενώ από αυτή την ποσότητα οι 190.410 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén. Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Ιανουάριο έφτασε στους 185.019 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Ιανουαρίου 2024, ανέρχονταν σε 735.144 τόνους, εκ των οποίων 547.310 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.000 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.834 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

«Ο Ιανουάριος τελειώνει με 185.000 τόνους παραγωγής ελαιολάδου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στους 800.000 τόνους παραγωγή σε εθνικό επίπεδο, ένας αριθμός που απέχει πολύ από μια μεσαία σοδειά στην χώρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) στην Ανδαλουσία και επικεφαλής του Τομέα Ελαιολάδου της Οργάνωσης, Κριστόμπαλ Κάνο.

Κάθε χρόνο η παραγωγή των Ισπανών φτάνει το 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως, αλλά στη σεζόν 2022/2023 δεν ξεπέρασε τους 665.000 τόνους, λόγω ξηρασίας. Το καλοκαίρι, για πολλές εβδομάδες, η θερμοκρασία στη νότια Ισπανία είχε σκαρφαλώσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

«Πρόκειται για μία οικονομική και κοινωνική καταστροφή που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί» έλεγε στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο γενικός γραμματέας του αγροτικού συλλόγου της Ανδαλουσίας (UPA) Κριστόμπαλ Κάνο.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση