HomeHL-9Μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα με υπουργική απόφαση – Μέχρι 80% μεγαλύτερη η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα με υπουργική απόφαση – Μέχρι 80% μεγαλύτερη η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Σοβαρές αντιδράσεις από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και την έντονη αντίδρασή τους, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Να σημειωθεί ότι οι νέες τιμές άρχισαν να ισχύουν ήδη από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.

Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

«Αυξήσεις μέχρι και στο 80%»

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%, επισημαίνει.

Ο ΦΣΑ τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και εξηγεί πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρει ακόμα πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει.

Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Τέλος, ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση