HomeHL-GreeceΓιατί ο Κασσελάκης «καπέλωσε» την εκδήλωση των τριών για την Κεντροαριστερά

Γιατί ο Κασσελάκης «καπέλωσε» την εκδήλωση των τριών για την Κεντροαριστερά

Το μήνυμα εστάλη σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρότι είχε αποκαλέσει την εκδήλωση για την Κεντροαριστερά «ηχορύπανση», τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να μπει στο κάδρο των εξελίξεων που διαμόρφωσε η επιτυχία της εκδήλωσης από τη μαζική ανταπόκριση στελεχών από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.

Για τους διοργανωτές η εκδήλωση είχε απόλυτη επιτυχία. Ο σκοπός της επιτεύχθηκε πριν ακόμη αυτή γίνει, με το ενδιαφέρον που προκάλεσε να ξεπερνά ηγεσίες και κόμματα.

Οι τρεις ομιλητές δεν βγήκαν από τα κομματικά στεγανά ωστόσο και για λόγους ισορροπιών έσπευσαν να αλλάξουν το ερώτημα της εκδήλωσης από «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;» σε «πώς;».

Το μήνυμα

Το μήνυμα πάντως εστάλη σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη από τους ίδιους τους συμμετέχοντες που έδωσαν δυναμικό «παρών», δείχνοντάς τους ότι μόνο αδιάφορη δεν τους είναι η ανασύνθεση του χώρου, όσο και αν εκείνοι από την πρώτη στιγμή επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση φοβικά και απαξιωτικά απέναντι στους βασικούς συντελεστές της και τις στοχεύσεις τους.

«Αν δεν ενδιαφέρει εσάς το ερώτημα, ενδιαφέρει εμάς» ήταν το σχόλιο βασικού εκπροσώπου των παραγωγικών φορέων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν οι αρχικές σφοδρές αντιδράσεις των ηγεσιών Κασσελάκη και Ανδρουλάκη που τους έφεραν στο κατώφλι του θεάτρου Άλφα στην Πατησίων.

Στην εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε σημείο συνάντησης ευρύτερων δυνάμεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου, το «παρών» έδωσαν καθηγητές όπως οι Γιώργος Σιακαντάρης και Παναγιώτης Καρκατσούλης, συνδικαλιστές όπως οι Νίκος Φωτόπουλος και Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων όπως ο Γιώργος Καββαθάς της ΓΣΕΒΕΕ και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου του επαγγελματικού επιμελητηρίου, ή των επιστημονικών φορέων όπως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός και του Πειραιά Ηλίας Κλάππας.

Παρόντες ήταν και δεκάδες πρώην αιρετοί της αυτοδιοίκησης, όπως οι κύριοι Ιωακειμίδης, Σγουρός από την Αττική, Γαλιατσάτος από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Λαμπρινίδης από τη Θεσσαλία.

Μήνυμα και από τη νεολαία

Ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στις ηγεσίες ήταν και αυτό της παρουσίας σημαντικής μερίδας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον αιφνιδιασμό του ο κ. Κασσελάκης αναγκάστηκε να μην παραστεί στην επίσημη εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο και εκεί φάνηκε να υπάρχει ένα νέο ρήγμα, με πάνω από 50 μέλη της να δίνουν δυναμικό «παρών» στο πλευρό του Διονύση Τεμπονέρα και μετά να τον συνοδεύουν και σε χαλαρό ποτό στα Εξάρχεια.

Σε ρόλο Νο 2 ο Τεμπονέρας

Ο κ. Κασσελάκης με την εμφάνιση ως αλεξιπτωτιστής που έκανε στην εκδήλωση των τριών προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων στο ακροατήριο αλλά και στο ίδιο του το κόμμα για τη σκοπιμότητα της κίνησής του να παραβρεθεί σε μια εκδήλωση για την  οποία νεοπροεδρικοί και άλλοι είχαν εκφραστεί με τα πιο επικριτικά λόγια, με υπόνοιες ακόμη και για υπονόμευση της ηγεσίας.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις που διαμόρφωσε η εκδήλωση και επιχειρώντας να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, βρέθηκε να νομιμοποιεί μια συζήτηση η οποία αντικειμενικά τον υπερβαίνει.

Με τον κ. Τεμπονέρα να κάνει μια ηγετική εμφάνιση, ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε να τον αναγνωρίζει, όπως σχολίασαν πολλοί στην εκδήλωση, ως το αντίπαλον δέος σε μια ενδεχόμενη φάση αμφισβήτησης και διαδοχής. Και πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η κίνησή του αυτή, όταν μέχρι και ώρες πριν από την εκδήλωση ο κ. Τεμπονέρας παρουσιαζόταν από τους νεοπροεδρικούς ως νέος υπονομευτής της ηγεσίας, φλερτάροντας μέχρι και με τη διαγραφή του, σύμφωνα με εισηγήσεις που έφταναν στον πρόεδρο.

Το «Δίκτυο Αριστερά» του οποίου ηγείται ο κ. Τεμπονέρας είχε ήδη στείλει επιστολή στο κόμμα με κοινοποίηση και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλώντας άπαντες στην εκδήλωση.

Ο ίδιος πάντως σε δήλωσή του μετά το τέλος της εκδήλωσης φρόντισε να μη σχολιάσει την αιφνιδιαστική παρουσία του κ. Κασσελάκη όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αλλά να δηλώσει την ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή στελεχών του κόμματος.

Ενδεικτικό είναι ότι όταν ο συντονιστής του τραπεζιού πρότεινε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει, εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι «το κόμμα έχει εκπρόσωπο», εννοώντας σαφώς τον κ. Τεμπονέρα.

Αναγνώριση της Αχτισόγλου

Το δεύτερο ερώτημα που γεννήθηκε είναι γιατί ο κ. Κασσελάκης να αναγνωρίσει ως συνομιλήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού χώρου την Έφη Αχτσιόγλου, εκείνη η οποία υπονόμευσε τον Τσίπρα και ως αρχηγός της αποστασίας στη φάση της διάσπασης έκλεψε μαζί με δέκα ακόμη βουλευτές τις έδρες του κόμματος για να φτιάξουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα.

Η Έφη Αχτισόγλου πάντως στην τοποθέτησή της φρόντισε να βγάλει προς τα έξω το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά είναι το μόνο κόμμα που νιώθει πιο άνετα στο διάλογο της Κεντροαριστεράς.

Όπως σημείωσε, «ο πολιτικός χρόνος δεν υπακούει στη λογική του ώριμου φρούτου -ειδικά αυτή τη στιγμή εκτιμώ ότι κάθε παράταση της στασιμότητας οδηγεί στο σάπισμα», υπονοώντας σαφώς τους δύο προέδρους σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Χριστοδουλάκης

Ερώτημα επίσης παραμένει γιατί ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το «παρών» και απέναντι στον εκπρόσωπο ενός κόμματος ο πρόεδρος του οποίου, κατά δήλωση του ίδιου του κ. Κασσελάκη, είναι εκβιαζόμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με ένα κόμμα το οποίο στο σύνολό του δεν το βλέπει ως αξιόπιστο συνομιλητή για τη συνεργασία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Ζητούμενο δεν είναι να αποζητούμε μεσσίες με προσωποκεντρικές αυτοαναφορικότητες. Το ζητούμενο είναι να ξαναβάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο» είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Το γεγονός πάντως ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η Ανανεωτική Αριστερά του Θεόδωρου Μαργαρίτη αλλά και στελέχη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ  ήταν άκρως υποστηρικτικό για τον κ. Χριστοδουλάκη.

Σε αυτά τα τρία ερωτήματα, απάντηση δεν υπάρχει επίσημη από την Κουμουνδούρου. Οι ερμηνείες για την εμφάνιση αλεξιπτωτιστή που επέλεξε ο κ. Κασσελάκης είναι πολλές, ωστόσο η πιο επικρατούσα είναι αυτή που προέκυψε εν θερμώ.

Ότι ο κ. Κασσελάκης, βλέποντας τη μεγάλη ανταπόκριση και προκειμένου να μη μείνει εκτός κάδρου στην Κεντροαριστερά, έσπευσε στην εκδήλωση με στόχο να τραβήξει τους προβολής της σκηνής πάνω του.

Το αν του βγήκε ή όχι θα φανεί στα αμέσως επόμενα 24ωρα στην Πολιτική Γραμματεία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση