HomeΚΟΣΜΟΣEconomist: Η Γαλλία αποκάλυψε τεράστια ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ευρώπη

Economist: Η Γαλλία αποκάλυψε τεράστια ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ευρώπη

Kίνδυνος αποσταθεροποίησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γαλλία αποκάλυψε μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ευρώπη, προερχόμενη από τη Ρωσία.

Η Μόσχα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνικών παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2014, όταν πρωτοστάτησε στη χρήση των bot farms για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την εισβολή της στην Κριμαία, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Παραπληροφόρηση σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και αλλού

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το Κρεμλίνο επιχειρεί να το ξανακάνει. Στις 12 Φεβρουαρίου η Viginum, η γαλλική υπηρεσία παρακολούθησης της ξένης παραπληροφόρησης, ανακοίνωσε ότι εντόπισε προετοιμασίες για μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία συνδέεται εν μέρει με τη δεύτερη επέτειο της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Η Viginum δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει ένα ρωσικό δίκτυο 193 ιστότοπων, το οποίο ονομάζει με την κωδική ονομασία «Portal Kombat». Οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες, όπως η topnews.uz.ua, δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια και πολλές έμειναν αδρανείς. Πάνω από 50 από αυτές, όπως οι news-odessa.ru και pravda-en.com, δημιουργήθηκαν από το 2022.

Η τρέχουσα επισκεψιμότητα σε αυτούς τους ιστότοπους, οι οποίοι υπάρχουν σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, γερμανικών, πολωνικών και αγγλικών, είναι χαμηλή.

Πλέον, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν επιθετικά ως μέρος αυτού που ένας αξιωματούχος αποκαλεί «μαζικό» κύμα ρωσικής προπαγάνδας.

Η Viginum λέει ότι παρακολούθησε τους ιστότοπους μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ίδιοι δεν παράγουν ειδήσεις, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να διαδίδουν «παραπλανητικό ή ψευδές» περιεχόμενο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο σε ιστότοπους όσο και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο υποκείμενος στόχος είναι η υπονόμευση της υποστήριξης της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το δίκτυο ελέγχεται από μία μόνο ρωσική οργάνωση.

 «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή τρωτότητας»

Δεν ήταν τυχαίο ότι οι Γάλλοι έκαναν την ανακοίνωση την ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος, φιλοξένησε στο Παρίσι τον Ντόναλντ Τουσκ, τον νέο πρωθυπουργό της Πολωνίας. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πριν από μια συνάντηση αργότερα την ίδια ημέρα των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, μια ομάδα που φέρει το παρατσούκλι «τρίγωνο της Βαϊμάρης». Αυτές είναι επίσης οι κύριες χώρες στις οποίες στοχεύει η ρωσική εκστρατεία.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή τρωτότητας» ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών δήλωσε ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η εκλογή τον περασμένο Οκτώβριο του Τουσκ, ενός κεντροδεξιού φιλοευρωπαίου, δημιούργησε ελπίδες για την αναβίωση αυτής της τριμερούς σχέσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μαράζωσε υπό τον λαϊκιστή προκάτοχό του.

Η επανεκκίνηση του σχήματος της Βαϊμάρης «σηματοδοτεί την επιστροφή της Πολωνίας στο κέντρο των υποθέσεων της ΕΕ», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, σε ταξίδι του στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην απεμπλοκή της προβληματικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Για τη Γαλλία, ο εντοπισμός αυτής της τελευταίας ρωσικής προσπάθειας αποσταθεροποίησης έρχεται μετά από μια σειρά εκστρατειών που έχει αποδώσει στη Μόσχα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια «ρωσική επιχείρηση ψηφιακής παρέμβασης», που διέδωσε φωτογραφίες με αστέρια του Δαβίδ χαραγμένα σε τοίχους σε μια γειτονιά του Παρισιού, με σκοπό να προκαλέσει εσωτερικές εντάσεις στη Γαλλία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Η Viginum εντόπισε στη συνέχεια ένα δίκτυο 1.095 bots (σ.σ. αυτοματοποιημένους χρήστες-ρομπότ) στο X, τα οποία δημοσίευσαν 2.589 αναρτήσεις. Το συνέδεσε με ένα ρωσικό διαδικτυακό σύμπλεγμα με την ονομασία Recent Reliable News, γνωστό για την κλωνοποίηση ιστοσελίδων δυτικών μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η ΕΕ έχει ονομάσει το σύμπλεγμα αυτό «Doppelgänger».

Το σχέδιο παραπληροφήρησης της Μόσχας στη Γαλλία

Η Γαλλία έκρινε το ίδιο δίκτυο υπεύθυνο τον Ιούνιο του 2023 για την κλωνοποίηση διαφόρων ιστότοπων γαλλικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στον ιστότοπο του υπουργείου που είχε κλωνοποιηθεί, οι χάκερ δημοσίευσαν μια δήλωση που υπονοούσε, ψευδώς, ότι η Γαλλία επρόκειτο να εισαγάγει έναν «φόρο ασφαλείας» 1,5% για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Καθώς η εκστρατεία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλησιάζει, η Γαλλία θεωρείται ότι αποτελεί ιδιαίτερο στόχο της Μόσχας.

Σύμφωνα με άρθρο της «Washington Post» τον Δεκέμβριο, έγγραφα του Κρεμλίνου δείχνουν ότι η Ρωσία εντείνει την προσπάθειά της να υπονομεύσει τη γαλλική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Έχει επίσης σαφές συμφέρον να προωθήσει τη διαίρεση στη Γαλλία, σε μια εποχή που η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027.

Η ακροδεξιά ηγέτιδα, η οποία χρηματοδότησε προηγούμενες εκστρατείες με ρωσικό τραπεζικό δάνειο, μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την πολωμένη πολιτική της Γαλλίας, καταλήγει ο Economist.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση