HomeHL-WorldΓάζα: Σοβαρά τραυματίες δύο δημοσιογράφοι μετά από χτύπημα του ισραηλινού στρατού στη Ράφα

Γάζα: Σοβαρά τραυματίες δύο δημοσιογράφοι μετά από χτύπημα του ισραηλινού στρατού στη Ράφα

Οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι του ενός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από χτύπημα του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ συνεχίζει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στον νότο της Λωρίδας της Γάζας χωρίς κανείς να είναι ασφαλής, ούτε οι δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Μουχάμαντ Αλ-Αστάλ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, δήλωσε σχετικά με τους τραυματισμούς του δημοσιογράφου του Μέσου, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ:

«Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ, έφτασε στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο αφού υπέστη σοβαρά τραύματα. Στοχοποιήθηκε από πύραυλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μουράτζ (σ.σ. βόρεια της Ράφα), είπε.

«Κατά την εξέταση, το δεξί του πόδι είχε ήδη αποκοπεί. Επιπλέον, είχε θραύσματα στο στήθος και το κεφάλι του, καθώς και στο αριστερό του πόδι. Υποψιαζόμαστε ότι η μηριαία αρτηρία του μπορεί να είχε κοπεί στο κάτω μέρος του ποδιού του».

«Του χορηγήσαμε τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες πριν τον μεταφέρουμε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο. Αιμορραγούσε έντονα και έχασε πολύ αίμα, σε βαθμό που η αρτηριακή του πίεση και οι σφυγμοί του δεν ήταν μετρήσιμοι», συνέχισε ο γιατρός.

«Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και μπορεί να χάσει τη ζωή του. Προσευχόμαστε για την ανάρρωσή του».

Ο άλλος δημοσιογράφος είναι ο φωτορεπόρτερ Άχμαντ Ματάρ που επίσης είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η κυβέρνηση της Γάζας καταδικάζει τη «σκόπιμη» στοχοποίηση του συνεργείου του Al Jazeera

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα κατήγγειλε τη «στοχοποίηση του συνεργείου του καναλιού Al Jazeera για πέμπτη φορά» σε μια επίθεση που χαρακτήρισε «σκόπιμη».

«Η στοχοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εκφοβισμού των δημοσιογράφων» για να αποτραπεί η κάλυψη από τα ΜΜΕ της στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, ανέφερε.

Τουλάχιστον 126 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 10 έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Γάζας.

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Οι δημοσιογράφοι «ξεκάθαρα στοχοποιούνται» στον πόλεμο στη Γάζα

Ο Φράνε Μαρόεβιτς, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), δήλωσε στο Al Jazeera από τη Βιέννη ότι οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας φορούσαν γιλέκο και κράνος έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τους αναγνωρίζουν σαφώς ως δημοσιογράφους.

«Βλέπουμε δημοσιογράφους να γίνονται ξεκάθαρα στόχοι, επειδή τα σύμβολα του Τύπου ήταν κάποτε σύμβολα άμυνας, τώρα, φαίνεται να είναι στόχος», είπε.

«Η οργάνωσή μας είναι εντελώς εξοργισμένη από αυτή την κατάσταση. Η οργάνωσή μας παρακολουθεί την ελευθερία του Τύπου εδώ και σχεδόν 75 χρόνια και αυτή είναι η χειρότερη επίθεση που έχουμε δει εναντίον δημοσιογράφων σε οποιαδήποτε σύγκρουση», πρόσθεσε ο Μαρόεβιτς.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι και τα 25 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της οργάνωσής του εκφράζουν την «αλληλεγγύη τους στους δημοσιογράφους στη Γάζα που δέχονται αυτή τη φοβερή επίθεση σε αυτή την απαίσια κατάσταση».

In.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση