HomeHL-CultureΑβγό διατηρήθηκε για 1.700 χρόνια με τον κρόκο και το ασπράδι του

Αβγό διατηρήθηκε για 1.700 χρόνια με τον κρόκο και το ασπράδι του

Πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό αβγό που διατηρήθηκε με φυσικό τρόπο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα αβγό της ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκε πριν από χρόνια στη Βρετανία αποκαλύπτεται ότι περιέχει ακόμα κρόκο και ασπράδι, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που το εξέτασαν με αξονική τομογραφία.

«Είναι το αρχαιότερο μη σκόπιμα διατηρημένο αβγό που έχω δει» δήλωσε στο CNN ο Ντάγκλας Ράσελ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, από τον οποίο ζήτησαν βοήθεια οι αρχαιολόγοι προκειμένου να προστατεύσουν το εύρημα.

Ο Ράσελ επισήμανε ότι το μουσείο έχει στην κατοχή του ακόμα αρχαιότερα άθικτα αβγά, όπως τα μουμιοποιημένα αβγά που βρέθηκαν στην Αίγυπτο το 1898. Όλα τους όμως είχαν συντηρηθεί εσκεμμένα, σε αντίθεση με το ρωμαϊκό αβγό που όπως φαίνεται έμεινε άθικτο κατά τύχη.

Συνολικά τέσσερα αβγά ανακαλύφθηκαν το 2010 στο Άιλσμπερι της Βρετανίας, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου, στη διάρκεια ανασκαφής σε ρωμαϊκό ζυθοποιείο.
capture2-1
Η αξονιξκή τομογραφία έδειξε ότι το περιεχόμενο του αβγού παραμένει στη θέση του (University of Kent)

Τα αβγά βρέθηκαν μέσα σε ένα λάκο και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αφέθηκαν επίτηδες εκεί ως προσφορά στους θεούς όταν το ζυθοποιείο έπαψε να λειτουργεί γύρω στο 270 μ.Χ.

Τρία από τα αβγά φαίνονταν άθικτα, όμως τα δύο έσπασαν στη διάρκεια των εργασιών και απελευθέρωσαν μια άσχημη μυρωδιά θείου, ανέφερε ο αρχαιολόγος Έντουαρντ Μπίντουλφ της οργάνωσης Oxford Archaeology.

Τον περασμένο Αύγουστο, το τελευταίο αβγό μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι ο κρόκος και το ασπράδι έχουν διατηρηθεί, έστω και με αλλοιώσεις.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι απίστευτο. Φαίνεται τόσο νέο» σχολίασε ο Μπίντουλφ.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του αβγού και στη συνέχεια να το τρυπήσουν για να συλλέξουν το υγρό και να το εξετάσουν.

Οι αναλύσεις θα αποκαλύψουν μεταξύ άλλων από ποιο είδος πτηνού προέρχεται το εύρημα, το οποίο σίγουρα δεν μοιάζει με αβγό κότας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση