HomeHL-GreeceΕνοχή για τρεις κατηγορούμενους η πρώτη πρόταση του εισαγγελέα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ενοχή για τρεις κατηγορούμενους η πρώτη πρόταση του εισαγγελέα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Σε δύο σημεία κατά την αγόρευση του ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενοχή για τρεις κατηγορουμένους έχει προτείνει μέχρι τώρα ο εισαγγελέας αγορεύοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και με ενδιαφέρον να αναμένεται από όλες τις πλευρές η τελική αγόρευση.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας έχει ζητήσει κατά περίπτωση την ενοχή του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου για το ότι δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής με αποτελέσματα μέσω παραλείψεως να βρουν το θάνατο 9 άνθρωποι στη θάλασσα, του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και του πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη για το σκέλος που αφορά στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων έχει εισηγηθεί μέχρι αυτή την ώρα ο εισαγγελέας, ενώ έχει προτείνει την απαλλαγή κάποιων εκ των κατηγορουμένων για άλλες πράξεις που περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα .

«Αποδεικνύεται ότι όταν στις 19.00 ήρθε η πληροφορία για ανθρώπους στη θάλασσα, δε δόθηκε από τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Ματθαιόπουλο εντολή για τα πλοιάρια της πυροσβεστικής, τα οποία αποδείχτηκε πως ήταν μάχιμα και έτοιμα να συνδράμουν. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα από τη φωτιά, υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν και υπήρξαν και άνθρωποι που περισυνελέγησαν πολλές ώρες μετά. Το ΕΣΚΕ γνώριζε την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα, τα πλοία ήταν διαθέσιμα και επανδρωμένα» είπε ο εισαγγελέας.

Κατά τον εισαγγελέα, ο αρμόδιος και υπεύθυνος εκείνη την ημέρα για να κινητοποιήσει τα πλοιάρια ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος και όπως εξήγησε: «η μη κινητοποίηση συνέβαλε στην πρόκληση των θανάτων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ως παράλειψη θα πρέπει να καταλογιστεί στον Βασίλη Ματθαιόπουλο και θα ζητήσω την ενοχή του για το σκέλος αυτό της κατηγορίας, ενώ θα ζητήσω να κηρυχθούν αθώοι οι Τερζούδης και Φωστιέρης».

Σε δύο σημεία κατά την αγόρευση του ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού που όπως τόνισε δεν διαπιστώνεται μόνο μεταξύ της Πυροσβεστικής με άλλους φορείς, αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών του Σώματος. «Υπήρξε μία καταγεγραμμένη έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας εντός της Πυροσβεστικής», ανέφερε.

Αναφέρθηκε ωστόσο και στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δρούσαν στο πεδίο, γεγονός που δημιούργησε άναρχη δράση».

«Ακούσαμε ότι οχήματα έφθασαν στο σημείο της φωτιάς και δεν ενημέρωναν καν ότι έφθασαν, οχήματα πήγαιναν σε λάθος σημείο ή οχήματα και πυροσβέστες πήγαιναν και επιχειρούσαν κατά το δοκούν. Κατά συνέπεια το πρόβλημα ήταν διττό. Αφορούσε στα ούτως ή άλλως λίγα μέσα προς διάθεση, αλλά και στη μη αποτελεσματική αξιοποίηση των μέσων στα σημεία που περισσότερο χρειάζονταν», σε άλλο σημείο ο εισαγγελικός λειτουργός.

Η αγόρευση του εισαγγελέα συνεχίζεται.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση