HomeHL-HealthΤσερνόμπιλ: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν αντίσταση στον καρκίνο

Τσερνόμπιλ: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν αντίσταση στον καρκίνο

Σύμφωνα με μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο γονιδιώματα που θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Τα άγρια ζώα κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ το 1986, που αποτέλεσε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, όπως μεταδίδει η New York

Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την έκρηξη που προκάλεσε τη διαρροή καρκινογόνου ραδιενέργειας στο περιβάλλον και μια ζώνη 1.000 τετραγωνικών μιλίων αποκλείστηκε για να αποφευχθεί περαιτέρω έκθεση των ανθρώπων. Έκτοτε, η άγρια ζωή έχει επιστρέψει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αγελών λύκων που φαίνεται να μην επηρεάζονται από τη χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια.

Η Κάρα Λαβ, εξελικτική βιολόγος και οικοτοξικολόγος στο εργαστήριο του Shane Campbell-Staton στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, έχει μελετήσει πώς οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν εξελιχθεί για να επιβιώσουν στο ραδιενεργό περιβάλλον τους και παρουσίασε τα ευρήματά της στο Σιάτλ, τον περασμένο μήνα.

Το 2014, η Λαβ και οι συνάδελφοί της πήγαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και τοποθέτησαν περιλαίμια GPS στους λύκους ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Με τα εξειδικευμένα περιλαίμια, οι ερευνητές μπορούν να λαμβάνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι λύκοι και σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται. Πήραν επίσης, δείγματα αίματος από τους λύκους για να δουν πώς αντιδρά ο οργανισμός τους στην καρκινογόνο ακτινοβολία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λύκοι εκτίθενται σε 11,28 millirem ακτινοβολίας καθημερινά για όλη τους τη ζωή, δηλαδή πάνω από έξι φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο ασφαλείας για τον άνθρωπο. Το ανοσοποιητικό σύστημα των λύκων του Τσερνόμπιλ είναι παρόμοιο με αυτό των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Γιατί είναι σημαντικά τα ευρήματα της μελέτης

Η Λαβ εντόπισε συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος των λύκων που φαίνεται να είναι ανθεκτικές στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις στους ανθρώπους μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο, αντιστρέφοντας το σενάριο σε πολλές γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις, όπως τα γονίδια BRCA, που προκαλούν καρκίνο.

Οι σκύλοι του Τσερνόμπιλ, οι απόγονοι των κατοικίδιων ζώων των πρώην κατοίκων, μπορεί επίσης να διαθέτουν παρόμοια ανθεκτικότητα στον καρκίνο, αν και δεν έχουν μελετηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι λύκοι, τα άγρια ξαδέρφια τους. Τα σκυλιά βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή μετά την καταστροφή και προσαρμόστηκαν καλύτερα από άλλα είδη όπως τα πτηνά, τα οποία παρουσίασαν ακραίες γενετικές βλάβες ως αποτέλεσμα της τοξικής ακτινοβολίας.

Δυστυχώς, το έργο της Λαβ έχει σταματήσει κάπως αφού εκείνη και οι συνάδερφοί της δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ: πρώτα, λόγω της πανδημίας COVID-19 και τώρα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση