HomeHL-9Στα σκαριά το νέο μεγάλο έργο στο λιμάνι της Σούδας

Στα σκαριά το νέο μεγάλο έργο στο λιμάνι της Σούδας

Πώς θα βοηθήσει την κρουαζιέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια σημαντική υποδομή που θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόκειται για τον σταθμό επιβατών στο λιμάνι της Σούδας έργο το οποίο πέρασε από την Διυπουργική Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ώστε να ωριμάσει πολύ γρήγορα ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος του 2025.

Το έργο με προϋπολογισμό 13,5 εκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ως υποδομή διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας του σταθμού επιβατών προκύπτει και από την χρόνο με τον χρόνο αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω του λιμανιού της Σούδας. Ετησίως διακινούνται 2.450.000 επιβάτες ακτοπλοΐας, ενώ στον τομέα της κρουαζιέρας ο προορισμός των Χανίων φαίνεται ότι έχει μπει στις κορυφαίες επιλογές των εταιρειών κρουαζιέρας με πολυτελή κρουαζιερόπλοια και με επιβάτες υψηλής κοινωνικής και εισοδηματικής τάξης κατά μέσο όρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 μέσω της κρουαζιέρας στα Χανιά αφίχθησαν 222.404 επιβάτες με 135 πλοία.

«Το λιμάνι της Σούδας αποτελεί σταθμό κρουαζιέρας»

Στόχος μας είναι με τη νέα υποδομή να καταστεί Home-Port, δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Νομού Χανίων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Δημήτρης Βιριράκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Βιριράκης τονίζει ότι ο σταθμός επιβατών θα κατασκευαστεί στον προβλήτα «Αδρίας», ενώ κάνει γνωστό ότι « το επόμενο βήμα είναι η επέκταση του προβλήτα κατά 180 μέτρα, έργο προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο σταθμός επιβατών

Ο σταθμός επιβατών λιμένα Σούδας, στην πλήρη ανάπτυξη του, όπως προβλέπεται από την μελέτη του επικαιροποιημένου προγραμματικού σχεδίου του λιμένα, θα μπορεί να εξυπηρετεί δύο οχηματαγωγά πλοία ταυτόχρονα και δύο κρουαζιερόπλοια.

Αναπτύσσεται σε δύο στάθμες, όπου στο ισόγειό του καταλαμβάνουν χρήσεις χώρων εισόδου, Check-In, γραφειακοί χώροι Λιμενικού ταμείου, Τελωνείο – Τουριστική Αστυνομία, Ιατρείο, Αποθήκη, Χώροι Υγιεινής, Κλίμακες ανόδου καθόδου και κλιμακοστάσια πυροπροστασίας, ενώ στον πρώτο όροφο την αίθουσα αναμονής επιμερισμένη σε δύο πτέρυγες εσωτερικού – εξωτερικού με αντίστοιχους χώρους υγιεινής.

Στο μεσοπάτωμα αναπτύσσεται μικρό καφέ για τις ανάγκες των επιβατών. Το συνολικό μέγεθος του Σταθμού της Α΄ φάσης είναι περίπου 1.700,00 τμ., και παράλληλα προβλέπονται δύο στέγαστρα επιβατών περίπου 450 τμ., ενώ η συνολική ανάπτυξη του έργου φτάνει τα περίπου 6.000 τ.μ..
ypodomes.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση