HomeHL-TOPΗράκλειο: Αρνείται τις κατηγορίες ο αξιωματικός του Λιμενικού που συνελήφθη για δωροληψία – Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του

Ηράκλειο: Αρνείται τις κατηγορίες ο αξιωματικός του Λιμενικού που συνελήφθη για δωροληψία – Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του

Την Παρασκευή απολογείται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, ο αξιωματικός του Λιμενικού που συνελήφθη για δωροληψία, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και λαθρεμπορία, από αστυνομικούς της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων.

Ο 48χρονος, που καλείται να απολογηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αναμένεται να υποστηρίξει πως, χωρίς να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της πράξης του, αποδεχόταν ως «ανταμοιβή» πακέτα τσιγάρα από καπετάνιους και πληρώματα, με τους οποίους είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις και προσπαθούσε να τους εξυπηρετήσει.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ένας εκ των δύο δικηγόρων του, ο κ. Κώστας Παπαμαστοράκης, ο εντολέας του αρνείται ότι ζήτησε χρήματα ή άλλη ανταμοιβή και πως εξυπηρετούσε, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις για τυπικούς λόγους, ανθρώπους με τους οποίους είχε σχέσεις οικειότητας. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι ήταν λάθος του που αποδεχόταν ως ανταμοιβή αφορολόγητα τσιγάρα, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαμαστοράκη, είναι γνωστό ότι υπάρχουν στα πλοία. Όμως, όπως πρόσθεσε, αν και λιμενικός ο ίδιος, δεν είχε αντίληψη τους μεγέθους της αξιόποινης πράξης αυτής.

Ειδικότερα, αναφορικά με συγκεκριμένη περίπτωση πλοίου ελληνικών συμφερόντων, το οποίο είχε καταπλεύσει για λίγο στο νησί και κατά την παραμονή του φέρεται να είχε επιτρέψει, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, την αποβίβαση 8 μελών του πληρώματος, ο λιμενικός επικαλείται εξυπηρέτηση λόγω εντοπιότητας ορισμένων εξ’ αυτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παπαμαστοράκη, ανάμεσά τους ήταν 3 Κρητικοί, στους οποίους έκανε χάρη και επέτρεψε να αποβιβαστούν και με ταξί να μεταβούν για λίγο στο Ηράκλειο, γιατί αλλιώς «πού θα έβρισκαν να φάνε;»

Ο λιμενικός αναμένεται να αρνηθεί και την κατηγορία του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», και, όπως ανέφερε ο κ. Παπαμαστοράκης, υπάρχουν τα πόθεν έσχες και όλα τα παραστατικά, που θα καταρρίψουν την κατηγορία, η οποία, όπως προσέθεσε, δεν ευσταθεί. Σημειώνεται, πάντως, ότι έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τόσο του ίδιου του λιμενικού όσο και της συζύγου του.

Ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπορία και δωροληψία οι διώξεις στον αξιωματικό του λιμενικού

Ποινική δίωξη για δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος και για “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” άσκησε πριν από λίγο ο εισαγγελέας Ηρακλείου στον αξιωματικό του Λιμενικού που συνελήφθη από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο αξιωματικός είναι για δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση και λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία ο εν λόγω αξιωματικός απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων.

Παράλληλα, από τον εισαγγελέα ασκήθηκε δίωξη σε ένα ακόμη άτομο για δωροδοκία υπαλλήλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αξιωματικός του λιμενικού σώματος πήρε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας το πρωί της Παρασκευής.

Όπως έχει γράψει το cretapost, η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ερευνά την υπόθεση εδώ και τρεις μήνες, από τότε που ενημερώθηκε σχετικά από το Λιμενικό Σώμα.

Ο αξιωματικός, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου για αφορολόγητα τσιγάρα που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2024, Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, διότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμα -9- ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος και ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυπτε ότι ο εν λόγω Αξιωματικός εξασφάλιζε τη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση, απαιτώντας τσιγάρα και χρηματικά ποσά.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εγκληματική δράση του Αξιωματικού.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Λιμενοσταθμάρχης και παρόλο που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν αναγόταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε/παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -594- πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και -1- κινητό τηλέφωνο.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε -7- περιπτώσεις από το Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση