HomeΚΟΣΜΟΣΙταλία: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στη Ρώμη

Ιταλία: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στη Ρώμη

Αν τους δοθεί η σχετική άδεια, θα προχωρήσουν σε διαδήλωση στην Αιώνια Πόλη την Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλο μέρος των Ιταλών αγροτών που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, συγκεντρώνονται τις ώρες αυτές σε διάφορα σημεία της χώρας, με προορισμό την ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να φτάσουν κοντά στην Ρώμη μέσα στην αυριανή ημέρα και, αν τους δοθεί η σχετική άδεια, να προχωρήσουν σε διαδήλωση στην Αιώνια Πόλη, την Παρασκευή.

«Οι μέχρι τώρα συναντήσεις με τους υπεύθυνους της αστυνομίας και της νομαρχίας ήταν θετικές. Θέλουμε να διαδηλώσουμε κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής και ζητάμε την στήριξη της κυβέρνησης Μελόνι. Δεν πρέπει να ευνοούνται οι πολυεθνικές, σε βάρος της παραγωγής μας», δήλωσαν εκπρόσωποι των διαδηλωτών.

Αναμένεται να εξακριβωθεί αν, η κινητοποίηση στην ιταλική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί ως πορεία στην οποία οι αγρότες θα πάρουν μέρος με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους, ή χωρίς.

«Η Ρώμη -όπου θα διαδηλώσουμε- είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή. Οι εκκλήσεις μας δεν πρέπει να αγνοηθούν, αρχίζοντας από την ανάγκη να εγκριθεί, αλλά και να διατηρηθεί, σειρά φοροαπαλλαγών», προσθέτουν οι Ιταλοί αγρότες.

Στους δρόμους και οι αγρότες της Ισπανίας

Εν τω μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται και στην Ισπανία. Με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν για δεύτερη ημέρα,κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους και εμπόδισαν την πρόσβαση σε τερματικούς λιμανιών, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος, τη γραφειοκρατία και τον ανταγωνισμό από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Ορισμένες χώρες δεν σέβονται τους κανόνες, δεν διαθέτουν ελέγχους ποιότητας», λέει ο Χουάν που καλλιεργεί λεμόνια στην Ανδαλουσία και βρίσκεται σε οδόφραγμα μπροστά από την είσοδο του λιμανιού της Μάλαγα.

Αγανακτισμένοι από την κατάσταση της αγοράς και έχοντας ενθαρρυνθεί από παρόμοιες κινητοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανοί αγρότες έβγαλαν χθες από τις αποθήκες τα τρακτέρ τους, δύο ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις των βασικών αγροτικών ενώσεων της χώρας.

Περίπου 12 βασικοί αυτοκινητόδρομοι αποκλείστηκαν χθες το πρωί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές ρύθμισης της κυκλοφορίας.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες αγρότες από ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις που κάποιες φορές μετατράπηκαν σε βίαιες.

Οι αγρότες λένε ότι οι απαιτητικοί κανονισμοί που τους επιβλήθηκαν από την ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική ή ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ. Διαμαρτύρονται επίσης κατά των αυξανόμενων ασαφών γραφειοκρατικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν την ισπανική κυβέρνηση να επιχορηγήσει με επιπλέον 269 εκατομμύρια ευρώ έως και 140.000 αγρότες και την ΕΕ να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης παρασιτοκτόνων στο μπλοκ, στο οποίο αντιτίθενται οι αγρότες.

Πηγή: ΑΠΕ

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση