HomeHL-GreeceΜη κρατικά Πανεπιστήμια: Από το 2025 και μέσω Πανελληνίων η εισαγωγή

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Από το 2025 και μέσω Πανελληνίων η εισαγωγή

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποκλειστικά μέσω των πανελληνίων εξετάσεων θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την σημερινή παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά, αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο Πανεπιστήμιο θα έχει θέσει, είπε.

Εξήγησε επίσης, ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου, που τον ενδιαφέρει.

Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025, τόνισε και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις Σχολές, που υποχρεωτικά θα ιδρύσει, και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη Πανεπιστήμια του κόσμου, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία Σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, τόνισε.

Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων Πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ενώ δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης, όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια Πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων ΑΕΙ με ξένα Πανεπιστήμια.

Είπε ακόμη ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ισχύουν και για ίδρυση νέου τμήματος από ΑΕΙ.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

-τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά Πανεπιστήμια
-τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων
-την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
– την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

Σχετικά με τις καταλήψεις ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι τον διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».

Από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζουν, ότι ο όρος πρόσβασης που ανακοινώθηκε για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στη Realnews για τον σχεδιασμό στον χώρο της παιδείας για το 2024 και μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι την προσεχή εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί.

«Το νομοσχέδιο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα, οπότε και όλοι θα έχουν τη δυνατότητα σε έναν γόνιμο διάλογο. Στόχος μας είναι να ψηφιστεί στο τέλος Φεβρουαρίου και να εφαρμοστεί από την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026», ανέφερε χαρακτηριστικά.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση