HomeΕΛΛΑΔΑΕυρωψηφοδέλτιο Ν.Δ.: Οι σίγουροι, οι… μεταγραφές και οι εκπλήξεις – Ποια ονόματα είναι στην short list

Ευρωψηφοδέλτιο Ν.Δ.: Οι σίγουροι, οι… μεταγραφές και οι εκπλήξεις – Ποια ονόματα είναι στην short list

Στόχος της Πειραιώς είναι να επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανεβάζουν ταχύτητα οι κομματικές μηχανές στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη κλειδώσει, ενώ σταδιακά θα ολοκληρώνεται το παζλ των υποψηφιοτήτων αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι συζητήσεις είναι προχωρημένες.

Στόχος της Πειραιώς είναι να επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται και πρόσωπα που μπορούν να μιλήσουν σε ένα  ευρύτερο ακροατήριο. Παράλληλα αυτό που τονίζεται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως δε θα παρουσιαστεί ένα ψηφοδέλτιο με celebrities αλλά στόχος είναι να επιλέγουν πρόσωπα που να γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά θέματα.

Οι σίγουροι

Αυτή τη στιγμή για τρεις νέες υποψηφιότητες έχει ανάψει το πράσινο φως, ενώ  τουλάχιστον σε δύο ακόμα περιπτώσεις  είναι προχωρημένες οι συζητήσεις και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Από τους νυν ευρωβουλευτές τουλάχιστον τέσσερις θα δώσουν εκ νέου τη μάχη του σταυρού (Ευάγγελος Μεϊμαράκης,  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Ελίζα  Βόζεμπεργκ), ενώ άμεσα θα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει και πέμπτη υποψηφιότητα καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις.

Όσον αφορά στις νέες υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, που είναι διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. Να  σημειωθεί εδώ πως αύριο στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τσιόδρα  «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Οι περιπέτειες ενός οράματος» θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεδομένη είναι και η υποψηφιότητά του Βασίλη Κοντοζαμάνη, που είναι  πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας. Μάλιστα ο κ. Κοντοζαμάνης την Παρασκευή είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα δεν αποτελεί μυστικό πως στο  δρόμο προς τις ευρωεκλογές στην Πειραιώς ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το κεντρώο κοινό και θα υπάρξουν υποψηφιότητες που θα κοιτάνε στο συγκεκριμένο ακροατήριο. Άλλωστε η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο συνέβαλε στην καθαρή υπεροχή στην πολιτική σκηνή που καταγράφηκε στις κάλπες του περασμένου Ιουνίου.

Ήδη έχει οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά και υφυπουργός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει την κυβέρνηση.  Μάλιστα πρόσφατα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανακοινώθηκε η ένταξη της στην Νέα Δημοκρατία, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα πολιτικά ανοίγματα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Ποια ονόματα «παίζουν» δυνατά

Υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο Ολυμπιονίκης  Πύρρος Δήμας, ο οποίος να σημειωθεί πως στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Παρασκευή έδωσε το παρών. Υπενθυμίζεται πως και ο Πύρρος Δήμας στο παρελθόν είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2012.

Δυνατά παίζει και μία υποψηφιότητα  του δημοσιογράφου Γιώργου Aυτιά, που λόγω της τηλεοπτικής του παρουσίας είναι ένα πρόσωπο που είναι αναγνωρίσιμο και στους ομογενείς.  Στα ονόματα επίσης που έχουν ακουστεί είναι του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου αλλά και του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Παράλληλα στόχος είναι το ευρωψηφοδέλτιο να έχει και σημαντική εκπροσώπηση των γυναικών και στο τραπέζι είναι ήδη μια σειρά ονομάτων όπως για παράδειγμα της Ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου αλλά και της Νόνης Δούνια (που στο παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία)

Τέλος, μένει να φανεί αν θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για υποψηφιότητες προσώπων, όπως του Αλκιβιάδη Στεφανή, του πρώην υφυπουργού Γιώργου Αμυρά αλλά και του Γιώργου Καλλιακμάνη (προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής).

Τι περιμένει η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές

Να αποφύγει τη χαλαρή ψήφο θέλει στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα τονίζεται όλο και εντονότερα η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης. Δεν αποτελεί μυστικό πως στο κυβερνών κόμμα θέλουν ένα ποσοστό πάνω από αυτό των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή το 33.12%. Από εκεί και πέρα βέβαια στη… μάχη των εντυπώσεων θα μετρήσουν και άλλες παράμετροι, όπως η διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεδομένο είναι πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι ευρωεκλογές τόσο θα εντείνεται η προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB η Νέα Δημοκρατία καταγράφει συσπείρωση 79,3% και έχει διαρροές 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, 3,4% προς την Ελληνική Λύση και 2,5% προς άλλο κόμμα (ενώ στο 9% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος).

ethnos.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση