HomeHL-9Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου: Νέες δωρεάν εξετάσεις ξεκινά άμεσα το υπουργείο Υγείας – Τι θα αφορούν

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου: Νέες δωρεάν εξετάσεις ξεκινά άμεσα το υπουργείο Υγείας – Τι θα αφορούν

Νέες δωρεάν εξετάσεις κατά του καρκίνου ξεκινά άμεσα το υπουργείο Υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες δωρεάν εξετάσεις κατά του καρκίνου ξεκινά άμεσα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» σε όλο τον πληθυσμό.

Η ανάγκη για προληπτικές εξετάσεις αναδεικνύεται άμεση και αναγκαία αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας η νόσος έχει αυξητικές τάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ στη χώρα μας σχεδόν το 1/4 των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο.

Πρόβλεψη – σοκ του ΠΟΥ: Το 2050 ο αριθμός των καρκινοπαθών θα έχει αυξηθεί κατά 77%

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στην πατρίδα μας περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ακόμα και σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί για την Ελλάδα τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αποτελεί, όμως, την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών. Έχει υπολογιστεί ότι το 45-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η υιοθέτηση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της

παχυσαρκίας καθώς και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B, των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, κλπ.).

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για δράσεις για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου.

Οι δωρεάν εξετάσεις

Το υπουργείο Υγείας υλοποιεί πρόγραμμα πρόληψης με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινά ακόμη και μέσα στον Μάρτιο. Παρότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 χρόνο με δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, είχε «παγώσει» για άγνωστους λόγους και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου.

Στο πλαίσιο αυτό μετά τις δωρεάν μαστογραφίες ξεκινούν τον επόμενο μήνα με μεγάλη καθυστέρηση, οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια  ανοίγει η «βεντάλια» και για νέες διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς χρέωση όπως  για τον καρκίνο πνεύμονα και παχέος εντέρου.

Δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκινάει τον Μάρτιο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις:

μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30 έως 65),

εξέταση «Test Pap»,

κολποσκόπηση,

βιοψία και

εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό

Καρκίνος παχέος εντέρου

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης, αλλά και συμπληρωματικές μεθόδους αυτοεξέτασης προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Καρκίνος του πνεύμονα

Σχεδιάζεται επίσης και ένα πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε τουλάχιστον 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η χώρα μας μάλιστα, θα είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που θα υλοποιήσουν τέτοιο πρόγραμμα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

Καρκίνος δέρματος

Επίσης, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τοπικές δομές υγείας και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ασκούν κατά βάση χειρωνακτική εργασία και εκτίθενται στους παράγοντες κινδύνου

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση