HomeHL-HealthΤα 9 φαγητά που «απαγορεύονται» πριν τον ύπνο

Τα 9 φαγητά που «απαγορεύονται» πριν τον ύπνο

Δείτε ποια είναι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Μπορεί να φταίει τι τρώτε πριν πέσετε για ύπνο.

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης στη Νορβηγία διαπίστωσαν ότι μόνο ένα ενεργειακό ποτό γεμάτο καφεΐνη το μήνα αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ύπνου στους νέους 18-35 ετών.

Τα ισχυρά ροφήματα είναι γνωστά για το ότι σας δίνουν μια έξαψη, αλλά υπάρχουν και μερικά άλλα τρόφιμα που μπορεί να σας εκπλήξουν όταν μάθετε ότι μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές διαταραχές.

Καυτερή σάλτσα

Τα καρυκεύματα με βάση το chilli περιέχουν συνήθως καυτερά μπαχαρικά, όπως το capsicum – το σικάτο όνομα για τις ισχυρές πιπεριές – τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός μας και να ερεθίσουν τα σωθικά μας, προκαλώντας ενδεχομένως καούρες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία.

Αυτό καθιστά πιο άβολο το να ξαπλώνετε, αφήνοντάς σας να στριφογυρνάτε τη νύχτα.

Σούπα ντομάτας

Όλες οι ντομάτες είναι εξαιρετικά όξινες, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα PH, να προκαλέσει δυνητικά καούρα, να εξοργίσει την επένδυση του στομάχου σας και, αν καταναλωθεί πολύ κοντά στο πριν πέσετε για ύπνο, μπορεί να διαταράξει άσχημα τον ύπνο σας.

Προσέξτε τα πιάτα που περιέχουν άφθονες ποσότητες, όπως σάλτσες, σαλάτες ή ακόμα και μια μακαρονάδα με σάλτσα.

Σοκολάτα

Λίγα κομμάτια σοκολάτας μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, αλλά τα επίπεδα καφεΐνης στη λιχουδιά μπορεί να είναι υψηλά.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο πιο ενοχλητική θα είναι η βραδιά σας. Οι επιλογές με ποσοστό 70% μπορεί να περιέχουν 60 mg καφεΐνης, παρόμοια με την κατανάλωση ενός μικρού Americano.

Αυτό θα παραμείνει στον οργανισμό σας για ώρες και θα σας κάνει να ζαλίζεστε την ώρα του ύπνου.

Νερό

Η λήψη υγρών πριν σβήσετε τα φώτα σημαίνει μια γεμάτη κύστη και στη συνέχεια το αναπόφευκτο ξύπνημα για να την αδειάσετε.

Σταματήστε να πίνετε δύο ώρες πριν από τον ύπνο για να αποφύγετε τα νυχτερινά διαλείμματα για ούρηση.

Μπριζόλα

Το πεπτικό μας σύστημα επιβραδύνει έως και 50% κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικά τα λιπαρά, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια και παϊδάκια, θα χρειαστούν ιδιαίτερα πολύ χρόνο για να χωνευτούν.

Και καθώς το στομάχι σας εργάζεται πολύ σκληρά για να κάνει τη δουλειά του, θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Σούσι

Τρόφιμα που παρασκευάζονται με ζυμωμένα προϊόντα σόγιας, όπως σάλτσα για ντιπ, σούπες miso, τόφου και μαρινάδες τύπου teriyaki, περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος τυραμίνη.

Πρόκειται για ένα φυσικό διεγερτικό που διευκολύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, οπότε θα σας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση την ώρα του ύπνου.

Smoothies

Τα έτοιμα αναμεμειγμένα ροφήματα μπορεί να είναι πολύ πιο πλούσια σε ζάχαρη από τους απλούς χυμούς, και μερικές φορές περιέχουν μέχρι και τέσσερις κουταλιές της σούπας.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση των επιπέδων γλυκόζης σας και στη συνέχεια την ταχεία πτώση τους, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ μπορεί να πέσετε γρήγορα, δεν θα κοιμηθείτε βαθιά και πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε μια ανήσυχη νύχτα μπροστά σας.

Μπρόκολο

Αυτό, τo πράσινο λαχανικό είναι καλύτερο να καταναλώνεται με μέτρο πριν αποκοιμηθείτε.

Τα κοτσάνια του, μαζί με άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα και άλλα λαχανικά του οπωροκηπευτικά, ακόμα και η λαχανοσαλάτα, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες που χωνεύονται αργά.

Είναι καλό για την υγεία του εντέρου, αλλά η επεξεργασία τους μπορεί να προκαλέσει αέρια, τα οποία μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους.

Λουκάνικα

Τα διατηρημένα κρέατα, όπως το πεπερόνι, το ζαμπόν, άλλα αλλαντικά, ακόμη και τα λουκάνικα, μπορούν να προκαλέσουν τις ίδιες διαταραχές ύπνου.

Όλα περιέχουν εξέχοντα επίπεδα αμινοξέων, τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε σε εγρήγορση.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονα όνειρα και ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα υψηλά επίπεδα λίπους και νατρίου θα επηρεάσουν επίσης τον ύπνο σας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση