HomeHL-94 Φεβρουαρίου 2024: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

4 Φεβρουαρίου 2024: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποτελεί το σημαντικότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο και την ενθάρρυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου.

Το 2024, σηματοδοτεί το τρίτο έτος της παγκόσμιας τριετούς εκστρατείας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC), που έχει ως κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου». Στόχος της εκστρατείας είναι η συστράτευση πολιτών, οργανισμών, κυβερνήσεων για κοινωνική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και διεκδίκηση για την μείωση και αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως  και υπολογίζεται πως δέκα εκατομμύρια  άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο.

Η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις υπηρεσίες  του καρκίνου σώσει ζωές. Η κατανόηση της φύσης της ασθένειας και των παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόληψη της, μειώνει τον φόβο και αυξάνει την κατανόηση, καταρρίπτοντας μύθους και παρανοήσεις, οδηγώντας σε αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων υγείας.

Στην Ελλάδα σήμερα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά θέτουν στο κέντρο της πολιτικής τους τη δημόσια υγεία και την προστασία του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, προσεγγίζοντας τον πολίτη για να του υπενθυμίσουν να φροντίσει τον εαυτό του, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος.

Η πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής, που αφορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού  προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα, αντανακλά την προσέγγιση η οποία έχει υιοθετηθεί στη χάραξη της εθνικής πολιτικής δημόσιας υγείας, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη, σε συνδυασμό με τη μείωση των ανισοτήτων.

Η 7η Υγειονομική περιφέρεια συμμετέχει  στην υλοποίηση του Εθνικού προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού ¨Φώφη Γεννηματά¨ ενημερώνοντας τους πολίτες πώς μπορούν να προβούν εύκολα, άμεσα και δωρεάν στον προληπτικό έλεγχο, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας και επιστημονικές ημερίδες,  προκειμένου να συμβάλλει στην ενημέρωση σε θέματα  υγείας που αφορούν τον καρκίνο στον πληθυσμό ευθύνης της, ενημερώνοντας κάθε πολίτη ότι :

Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποτελεί το σημαντικότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας!

Μην το αμελείτε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση