HomeΚΟΣΜΟΣΓαλλία: Συνελήφθη αρχηγός μαφίας που είχε δραπετεύσει από τις ιταλικές φυλακές με σεντόνια

Γαλλία: Συνελήφθη αρχηγός μαφίας που είχε δραπετεύσει από τις ιταλικές φυλακές με σεντόνια

Η ιστορία της συμμορίας του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβόητος αρχηγός της μαφίας που απέδρασε από υψίστης ασφαλείας φυλακές στην Ιταλία, την περασμένη χρονιά, χρησιμοποιώντας σεντόνια, συνελήφθη ξανά στη Γαλλία.

Ο Μάρκο Ραντουάνο, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως επικίνδυνος κακοποιός και βρίσκεται ψηλά στη λίστα της Europol με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες, συνελήφθη στη Μπαστιά της Άνω Κορσικής της Γαλλίας.

Ο 40χρονος από την παραθαλάσσια πόλη Βιέστη της Αδριατικής είχε καταφέρει τον Φεβρουάριο του 2023 να αποδράσει από τις φυλακές του Νουόρο, στη Σαρδηνία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της πρόσδεσης με σεντόνι για να σκαρφαλώσει τους τοίχους, ενεργοποιώντας τον συναγερμό στις ιταλικές αρχές.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, δήλωσε ότι ο συνεργός του Ραντουάνο, ο Γκιανλουίτζι Τροιάνο συνελήφθη κοντά στη Γρανάδα της Ισπανίας, κατι που συνιστά «σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα».

Ο Ραντουάνο είναι ο επικεφαλής της συμμορίας Gargano, ενός εγκληματικού δικτύου που εδρεύει στην Απουλία, στη νότια Ιταλία.

Εκτίει ποινή φυλάκισης 24 ετών για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων, ανέφερε η Europol.

Η Europol δήλωσε ότι ήταν το κορυφαίο στέλεχος της ομάδας κακοποιών όπως και ένας αδίστακτος εγκληματίας, υπεύθυνος για τη διενέργεια δολοφονιών, τη διακίνηση ναρκωτικών και τον εκβιασμό.

Μαζί με την Κόζα Νόστρα στη Σικελία, την Ντράνγκετα στην Καλαβρία, την Καμόρα στη Νάπολη και την Σάκρα Κορόνα Ουνιτά, οι Αρχές έχουν τα τελευταία χρόνια αναγνωρίσει την εγκληματική οργάνωση με έδρα την Απουλία ως πέμπτη μαφία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, πρόκειται για μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό επιθετικότητας και βίας, «μια ομάδα που ταΐζει τα πτώματα στα γουρούνια για να μην αφήσει ίχνη».

Η ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε ο επικεφαλής της ναπολιτάνικης μαφίας και ιδρυτής της Νέας Οργανωμένης Καμόρα, Ραφαέλε Κουτόλο, συναντήθηκε με εγκληματίες στην Απουλία με στόχο να τους πάρει υπό την επιρροή του και να επεκτείνει την ισχύ του στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στα Βαλκάνια.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση