HomeHL-EconomyΣτα 79 δολάρια το πετρέλαιο

Στα 79 δολάρια το πετρέλαιο

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πετρέλαιο οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την παύση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 0,39% στα 79 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή. Το WTI διαπραγματεύεται στα 74 δολάρια με άνοδο 0,37% αλλά εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 5% αυτή την εβδομάδα.

Οι εντάσεις στην Μέση Ανατολή

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική πρόοδος τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εντάσεις που υποβόσκουν στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν γρήγορα. Οι αντάρτες Χούθι με έδρα την Υεμένη συνεχίζουν να στοχεύουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ενώ η αγορά περιμένει την απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία το Σαββατοκύριακο.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που τοποθετείται στο αργό μειώνεται, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο Vishnu Varathan, οικονομολόγος της Mizuho Bank Ltd. «Αλλά μια τόσο παγιωμένη σύγκρουση είναι απίθανο να έχει μια γραμμική, ανεμπόδιστη και σύντομη πορεία προς την επίλυση», πρόσθεσε.

Το πετρέλαιο πραγματοποίησε μηνιαία άνοδο τον Ιανουάριο μετά τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά η ισχυρή προσφορά και οι ανησυχίες γύρω από τη ζήτηση συγκράτησαν τις τιμές. Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επιμείνει στις περικοπές της παραγωγής αυτό το τρίμηνο.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 490.000 βαρέλια τον περασμένο μήνα, καθώς η ομάδα παραγωγών και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια για να αποτρέψουν την παγκόσμια υπερπροσφορά για να τονώσουν τις τιμές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση