HomeHL-WorldMea culpa από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας – Ζητά συγγνώμη από τον Μπάιντεν και τον λαό που απέκρυψε ότι έχει καρκίνο

Mea culpa από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας – Ζητά συγγνώμη από τον Μπάιντεν και τον λαό που απέκρυψε ότι έχει καρκίνο

Ο Λόιντ Όστιν απολογήθηκε δημόσια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ ‘Οστιν ζήτησε δημόσια συγγνώμη που κράτησε μυστικό ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη και ότι νοσηλεύτηκε για την αντιμετώπισή του, ένα θέμα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: Δεν το διαχειριστήκαμε αυτό όπως έπρεπε» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα έπρεπε να είχα ενημερώσει τον πρόεδρο ότι διαγνώστηκα με καρκίνο. Θα έπρεπε επίσης να το είχα πει στην ομάδα μου και στον αμερικανικό λαό και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη γι’ αυτό. Ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους μου και τον αμερικανικό λαό» πρόσθεσε.

Ωστόσο, «θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν υπήρξε κενό στις αρμόδιες αρχές και (ότι δεν υπήρξε) κανένας κίνδυνος για τη διοίκηση και τον έλεγχο του υπουργείου», υπογράμμισε. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου θέλησε να φανεί καθησυχαστικός αναφερόμενος στην ανάρρωσή του.

«Η ανάρρωσή μου πάει καλά, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε, αναρρώνω ακόμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας το κάπως δύσκαμπτο βάδισμά του. «Έχω ακόμη λίγο πόνο στο πόδι μου» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι κάνει κινησιοθεραπεία.

Η πρώτη εμφάνιση του Λόιντ Όστιν μετά την κρυφή νοσηλεία του

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στις 23 Ιανουαρίου έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, διαδικτυακά και από το σπίτι, μετά τη νοσηλεία του στις αρχές Ιανουαρίου χωρίς να προειδοποιήσει τις ανώτερες Aρχές της χώρας, καθώς παρενέβη μέσω βιντεοδιάσκεψης σε μια συνάντηση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, παραλείποντας, ωστόσο, να διαβάσει τα σχόλια που είχε προετοιμάσει σχετικά με την υγεία του.

Ο Λόιντ Όστιν, ηλικίας 70 ετών, νοσηλεύτηκε την 1η Ιανουαρίου για δύο εβδομάδες λόγω επιπλοκών που εμφάνισε έπειτα από μια επέμβαση που συνδέεται με καρκίνο του προστάτη, με τον οποίο διαγνώστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δείτε βίντεο από την διαδικτυακή εμφάνισή του:

Αυτή η διάγνωση και οι δύο νοσηλείες που ακολούθησαν δεν επικοινωνήθηκαν στις ανώτερες αρχές της χώρας, αρχής γενομένης από τον Τζο Μπάιντεν, παρά μόνο έπειτα από τέσσερις ημέρες, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στον Τύπο και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Ο Όστιν εμφανίστηκε κατά το live stream για λίγα λεπτά, καθώς έκανε τις εναρκτήριες δηλώσεις του. Καθόταν μπροστά από έναν λευκό τοίχο, έχοντας πίσω του κάτι που έμοιαζε με ένα πληκτρολόγιο συστήματος ασφαλείας στα αριστερά του και το λογότυπο του υπουργείου Άμυνας στα δεξιά του, με δύο μικρές σημαίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας πάνω σε έναν εκτυπωτή.

«Η ασφάλεια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας διακυβεύεται στη μάχη στην Ουκρανία. Είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να εργαστώ με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να διασφαλίσουμε ότι η δουλειά θα γίνει», δήλωσε ο Όστιν.

Επισήμανε τη στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, την οποία ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, όμως δεν αναφέρθηκε σε μια νέα αμερικανική βοήθεια, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.

Η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο αρνείται να δώσει το πράσινο φως σε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, όσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν ανταποκρίνεται στις αξιώσεις της για τη μείωση της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Η νοσηλεία του επικεφαλής του Πενταγώνου χωρίς να ενημερώσει τον Λευκό Οίκο έγινε σε μια χρονική στιγμή όπου οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο στόχαστρο πυρών στο Ιράκ και τη Συρία και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε, εντούτοις, ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου επέβλεψε τη 12η Ιανουαρίου τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, «από το κρεβάτι του νοσοκομείου» του.

Κίρμπι: Κανείς δεν ήξερε για τη διάγνωση

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 10 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν έμαθε εκείνη την ημέρα για τη διάγνωση για τον καρκίνο του προστάτη από τον οποίο πάσχει ο Όστιν. «Κανένας στον Λευκό Οίκο δεν ήξερε μέχρι το πρωί ότι ο υπουργός Όστιν είχε καρκίνο του προστάτη» δήλωσε ο Κίρμπι.

Παραδέχθηκε, δε, ότι η γενικότερη επικοινωνία για την κατάσταση της υγείας του δεν ήταν η καλύτερη. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Κάθλιν Χικς, δεν είχε ενημερωθεί για την εισαγωγή του Όστιν στο νοσοκομείο.

Πότε έγινε η διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη έγινε από τους γιατρούς τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια, στις 22 του μήνα, ο υπουργός υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed National Military Medical Center.

Ο υπουργός επέστρεψε, όμως, την 1η Ιανουαρίου στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών μετά την επέμβαση, και συγκεκριμένα διαγνώστηκε με ουρολοίμωξη. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω φόβων για τη λειτουργία του λεπτού εντέρου του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Όστιν δεν έχασε ποτέ την επαφή με το περιβάλλον, η ουρολοίμωξη αντιμετωπίστηκε και αναφέρεται ακόμη ότι η υγεία του καταγράφει πρόοδο.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση