HomeΕΛΛΑΔΑΚουτσούμπας: Με αισχρές συκοφαντίες για φοιτητές και αγρότες, η κυβέρνηση δεν θα τη βγάλει καθαρή

Κουτσούμπας: Με αισχρές συκοφαντίες για φοιτητές και αγρότες, η κυβέρνηση δεν θα τη βγάλει καθαρή

Αναφερόμενους στους αγώνες αγροτών και φοιτητών, τόνισε πως έχουν δίκιο που έχουν βγει στους δρόμους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενάντια στα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό, και τόνισε πως τόσο οι αγρότες όσο και οι φοιτητές «έχουν δίκιο που έχουν βγει στους δρόμους του αγώνα», ενώ η κυβέρνηση έχει άδικο.

Κατήγγειλε ως λαϊκίστικη την κυβερνητική πολιτική και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που έφθασε στο σημείο να ταυτίσει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις με τις ληστείες.

«Με αισχρές συκοφαντίες, δεν θα τη βγάλετε καθαρή, το μόνο που δείχνετε είναι αδυναμία και δεν πρόκειται να πετύχετε τίποτα», διεμήνυσε προς την κυβέρνηση, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών και φοιτητών.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, η κυβέρνησή σας και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, δίνετε τα ρέστα σας. Φτάσατε στο σημείο να ονομάζετε τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια ‘παράνομες πράξεις’ και πως μια τέτοια συλλογική απόφαση των φοιτητών είναι το ίδιο με τη ‘ληστεία’ του διπλανού μπακάλικου. Ντροπή!».

«Με τέτοιους μπακαλίστικους λαϊκισμούς, δεν θα τα βγάλετε εύκολα πέρα με τη νεολαία, που είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο διαθέτει αυτός ο τόπος. Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι με τις αισχρές συκοφαντίες κατά όσων αγωνίζονται, θα τη βγάλετε τελικά καθαρή! Το μόνο που δείχνετε, είναι αδυναμία και δεν πρόκειται να πετύχετε τίποτα. Γιατί οι φοιτητές, όπως και οι αγρότες, έχουν δίκιο και εσείς έχετε άδικο. Γι’ αυτό και θα χάσετε», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Όπως σημείωσε, οι φοιτητές έχουν δίκιο που, «μέσα από πρωτόγνωρες μαζικές συνελεύσεις, τα μεγάλα συλλαλητήρια, εναντιώνονται, με τις μορφές που εκείνοι κάθε φορά επιλέγουν, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία σε τιμοκατάλογο. Γιατί ζητούν να στηριχθούν επιτέλους τα δημόσια πανεπιστήμια, οι πραγματικές ανάγκες τους, κόντρα σε ό,τι επιβάλει η παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών τους».

«Φάγατε τα μούτρα σας με τα περί ‘υποκινούμενων μειοψηφιών’ για τους αγρότες»

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας πως «έχουν δίκιο», καθώς αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, «ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, 100% αποζημιώσεις για τις ζημιές, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές».

«Είναι αλήθεια πως η μαζικότητα και η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά σας», σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αφού κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να εμποδίσετε το δυνάμωμά τους, αφού ‘φάγατε τα μούτρα σας’ με τα περί ‘υποκινούμενων μειοψηφιών’ και καταλάβατε ότι δεν περνούν οι τσαμπουκάδες και οι συκοφαντίες, καθώς οι αγώνες πληθαίνουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, τώρα κινείστε πλέον στη γνωστή τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πετάει στην εξέδρα» τις ευθύνες της για την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, «μιλώντας για ‘εισαγόμενο’ πρόβλημα».

«Προσπαθείτε να κρύψετε ότι η ουσία, η αιτία πίσω από τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, είναι η πολιτική της ‘πράσινης μετάβασης’, την οποία υπηρετείτε εσείς, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν την προηγούμενη περίοδο. Μας λέτε, ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι πανευρωπαϊκά, για αυτό βγαίνουν τα τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν λέει το αντίθετο. Ακριβώς αυτό συμβαίνει, αυτό λέμε κι εμείς», ανέφερε.

«Υποκρίνεστε ότι είστε ‘ανοιχτοί’ για διάλογο»

Σημείωσε, όμως, πως η ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2020 στο Ευρωκοινοβούλιο. «Μια πολιτική που βάζει περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, καθώς βασικό της κριτήριο είναι η απαρέγκλιτη ευθυγράμμιση της αγροτικής παραγωγής στις προτεραιότητες των μονοπωλίων της ΕΕ (με τον ‘ψηφιακό μετασχηματισμό’, με τις αποφάσεις για την ‘εξωστρέφεια’ κλπ, κλπ.)».

«Όσο για τη δήθεν κρατική αρωγή και τα 5.000 έως 10.000 ευρώ που εξαγγείλατε χθες ότι θα δώσετε, σας λέμε: Δώστε πρώτα τις 2.000 ευρώ που ακόμα χρωστάτε σε εκατοντάδες αγρότες σε όλες τις πλημμυρισμένες περιοχές και μετά δίνετε και τα υπόλοιπα!», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τώρα η κυβέρνηση δηλώνει πως είναι και «ανοιχτή για διάλογο», για να τονίσει: «Υποκρίνεστε! Γιατί ενώ οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι γνωστές και χιλιοδιατυπωμένες, εσείς αρνείστε να απαντήσετε επί της ουσίας στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουν, όπως το αίτημα για πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Αρνείστε να τοποθετηθείτε στο αίτημα για πραγματικά αφορολόγητο πετρέλαιο, σαν και αυτό δηλαδή που έχουν οι εφοπλιστές. Και όχι αυτά τα ελάχιστα που αναγκαστήκατε να δώσετε το ’22 και το ’23, πάλι υπό το βάρος των κινητοποιήσεων και τα οποία βρίσκονται πολύ κάτω από τα χρήματα που δίνονταν μέχρι το 2016, πριν δηλαδή καταργήσετε με το 3ο μνημόνιο, όλοι μαζί, την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο».

«Έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους οι αγρότες και το ξέρετε. Όπως δίκιο έχουν και οι εργαζόμενοι, να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς. Γιατί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καταβροχθίζουν το εισόδημά τους. Και την ‘αύξηση’ στον κατώτατο μισθό – ο οποίος θυμίζω είναι πολύ κάτω κι από τα επίπεδα του 2009 – την έχει φάει ήδη η μαρμάγκα της ακρίβειας. Γιατί, για να συζητάμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, θα πρέπει να μιλάμε πρώτα απ’ όλα για την κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, με τον οποίο καταργήθηκαν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις», σημείωσε καταληκτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση