HomeΕΛΛΑΔΑΠώς οι γιοι της ζωγράφου Όπυς Ζούνη εντόπισαν απάτη από πρώην συνεργάτη της – Πωλούσε πλαστούς πίνακες με την υπογραφή της

Πώς οι γιοι της ζωγράφου Όπυς Ζούνη εντόπισαν απάτη από πρώην συνεργάτη της – Πωλούσε πλαστούς πίνακες με την υπογραφή της

Πίνακες που δήθεν είχε δημιουργήσει η εικαστικός βρέθηκαν σε δημοπρασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αποκάλυψη ενός κυκλώματος πώλησης πλαστών πινάκων οδήγησε η παρατηρητικότητα των γιων της γνωστής ζωγράφου Όπυς Ζούνη οι οποίοι, έκπληκτοι, είδαν σε μια δημοπρασία γνωστού οίκου να πωλούνται πλαστοί πίνακες ζωγραφικής με την υπογραφή της μητέρας τους.

«Μπροστάρης» της ομάδας ήταν ένας 80χρονος, παλιός συνεργάτης της εικαστικού, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, θέλησε να «εκμεταλλευτεί» το όνομα της με τον χειρότερο τρόπο. Στήνοντας μαζί με συνεργούς του οι οποίοι αναζητούνται, μία «επιχείρηση» πώλησης πλαστών πινάκων που υποτίθεται ότι είχαν δημιουργηθεί από τη γνωστή εικαστικό.

Η έρευνα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του ηλικιωμένου, έγινε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και, όπως προέκυψε από αυτή, ο 80χρονος μαζί με συνεργούς του, είχαν τοποθετήσει πλαστή υπογραφή της γνωστής ζωγράφου σε πίνακες τους οποίους στη συνέχεια πωλούσαν σε οίκους πλειστηριασμών, γκαλερί τέχνης αλλά και σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

pinakes-emporio__1_

pinakes-emporio__2_
Η αποκάλυψη της απάτης έγινε όταν οι γιοι της εικαστικού, η οποία έχει φύγει από τη ζωή, εντόπισαν σε δημοπρασία γνωστού οίκου να πωλούνται πλαστοί πίνακες με την υπογραφή της μητέρας τους και απευθύνθηκαν στις Αρχές.

Η καταγγελία έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2023. Ο σύζυγος της ζωγράφου και οι δύο γιοι τους απευθύνθηκαν στην Αστυνομία και κατέθεσαν ότι εντόπισαν ένα πλαστό έργο τέχνης της ζωγράφου να διατίθεται προς δημοπρασία σε οίκο πλειστηριασμών καθώς και τέσσερα πλαστά έργα της να διατίθενται προς πώληση από μία γκαλερί τέχνης.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση από ειδική ομάδα αστυνομικών κατά την οποία συνελήφθη ο 80χρονος ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτια και σε γκαλερί τέχνης παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 3 πλαστοί πινάκες και πλαστός πίνακας «έργο-κολώνα»,
– 6 αρχαία κινητά μνημεία και
– 11 βυζαντινές εικόνες.

Ποια ήταν η Όπυ Ζούνη

Η γνωστή ζωγράφος γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1941 και το 1963 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikipedia, στο Κάιρο σπούδασε ζωγραφική, κεραμική στο Αμερικανικό Κολέγιο καθώς και φωτογραφία. Στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, εμπλουτίζοντας τις με τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Μεταξύ των καθηγητών της συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιώργος Μαυροϊδής και ο Βασίλης Βασιλειάδης.

Πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση στο Κάιρο το 1962. Συνολικά πραγματοποίησε πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Είχε συμμετάσχει, επίσης, σε διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε. Στο τέλος του 2006 και αρχές του 2007 πραγματοποίησε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Η έκθεση αυτή είχε τίτλο: «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».

Ήταν εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι δημιουργίες της ήταν επηρεασμένες από τον αραβικό πολιτισμό αλλά ενσωμάτωναν και ελληνικά στοιχεία. Ήταν παντρεμένη από το 1965 με τον Αλέκο Ζούνη, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους.

Πέθανε από τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπιζε για 12 χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου του 2008 σε νοσοκομείο της Αθήνας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση