HomeHL-WorldΤουρκία: Ο Ερντογάν θέλει σαρωτική νίκη στις δημοτικές εκλογές πάση θυσία

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει σαρωτική νίκη στις δημοτικές εκλογές πάση θυσία

Μια νίκη Ερντογάν θα καταρρακώσει την αντιπολίτευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To φιλόδοξο μανιφέστο του AKP για τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου παρουσίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο συνεδριακό κέντρο της έδρας του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη.

«Στις δημοκρατίες σε κάθε είδους εκλογική διαδικασία οι άνθρωποι  που επιλέγουν εκείνους που θα κυβερνήσουν τη χώρα τους ή τις πόλεις τους ζητούν λογοδοσία και κάθε εκλογή είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας εποχής,  Οι εκλογές είναι η πιο αξιόπιστη νομιμοποίηση των κυβερνήσεων είτε πρόκειται για γενικές εκλογές είτε για τοπικές εκλογές. Η 31η Μαρτίου, ας γίνει ημέρα δημοκρατίας, είπε, ανακοινώνοντας το σύνθημα των τοπικών εκλογών «πραγματική δημοτική αυτοδιοίκηση για τον Αιώνα της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ και περιστοιχισμένος από στελέχη του AKP όπως ο υποψήφιος για το δήμο της Κωνσταντινούπολης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ.

Ο Ερντογάν θα οργώσει την Τουρκία τον Φεβρουάριο ενόψει των κρίσιμων εκλογών

Οκτώ ενότητες περιλαμβάνει το μανιφέστο του ΑΚΡ. Οι κεντρικές του έννοιες είναι  συμμετοχή, διαφάνεια και υπευθυνότητα.  Το κείμενο αναφέρεται σε ανθεκτικές πόλεις και στα μέτρα για την προετοιμασία των πόλεων για φυσικές καταστροφές, στη σημασία του αστικού μετασχηματισμού, στις σχέσεις πόλης και περιβάλλοντος, στα μέτρα για πόλεις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον. Και για πόλεις που παράγουν πολιτισμό.

Ο Ερντογάν θα πάρει όλο το έργο των τοπικών εκλογών πάνω του. Το Φεβρουάριο θα οργώσει τη χώρα προωθώντας τους υποψηφίους του, όπως έκανε και στις εκλογές του Μαΐου.

Ο Ερντογάν θέλει σαρωτική νίκη πάση θυσία

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι οι ψηφοφόροι στις μεγάλες πόλεις είναι απρόβλεπτοι, γι’ αυτό και αυτές οι έδρες αμφισβητούνται τόσο έντονα. Όποιος ελέγχει τις μεγάλες πόλεις έχει σημαντική εξουσία. Όλες μαζί, οι μητροπόλεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το AKP είναι αποφασισμένο να τις ανακτήσει πάση θυσία, συμπεριλαμβανομένης της λογοκρισίας του Διαδικτύου επιβάλλοντας ολοένα και αυστηρότερους ελέγχους, όπως μετέδωσε προ ημερών η DW.

Οι προβλέψεις λένε ότι για άλλη μια φορά, πολλοί από τους υποψηφίους του AKP πιθανότατα θα νικήσουν με ερωτηματικό στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου διεκδικεί την επανεκλογή του, την Άγκυρα και την Σμύρνη, που είχαν περάσει στα χέρια της κεμαλικής αντιπολίτευσης στις προηγούμενες εκλογές.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις τοπικές εκλογές. Ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να ανακτήσει τις πόλεις που έχασε το 2019, ειδικά την Κωνσταντινούπολη, που είναι ο βασικός του στόχος», δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο London Metropolitan University, Αχμέτ Ερντί Οζτούρκ.

Μια νίκη Ερντογάν θα καταρρακώσει την αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τον Οζτούρκ το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου είναι τεράστιο για την αντιπολίτευση, η οποία «αν χάσει την Κωνσταντινούπολη κι άλλες μεγάλες πόλεις, τότε το CHP ίσως χρειαστεί να πάει σε νέο συνέδριο. Ο νέος πρόεδρός του, Οζγκούρ Οζέλ, κέρδισε την έδρα του με διαφορά μόλις 50 ψήφων και θα είναι δύσκολο να την προστατέψει ως ηττημένος ηγέτης».

Τεράστιο είναι το διακύβευμα και για το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, που έχει περιέλθει σε χάος μετά τις εκλογές του Μαϊου, όταν αποχώρησε από τη Συμμαχία της Αντιπολίτευσης πυροδοτώντας σειρά παραιτήσεων από το κόμμα.

«Αν είναι σαρωτική η νίκη του Ερντογάν μετά τις εκλογές το Καλό Κόμμα ίσως καταρρεύσει κι η αρχηγός του, Μεράλ Ακσενέρ ίσως παραιτηθεί. Κι αν δεν υπάρχει Ακσενέρ, δεν υπάρχει Καλό Κόμμα», είπε ο Οζτούρκ.

Ίσως επιστρέψει στη διχαστική ρητορική ο Ερντογάν

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μπορεί τώρα να νιώθει άνετα ο Ερντογάν με την αντιπολίτευση καταρρακωμένη, αλλά αν αλλάξει αυτό, τότε θα κάνει τα πάντα για να νικήσει, περιλαμβανομένης μιας «πολιτικής πόλωσης, χρήσης των κρατικών οικονομικών πόρων και δημιουργίας νέων διεθνών κρίσεων.

Όσο ο Ερντογάν αισθάνεται άνετα στο εσωτερικό θα συνεχίσουν τους ηπιότερους τόνους στην εξωτερική πολιτική, που ακολούθησε μετά τις εκλογές όταν κάθισε στο τραπέζι με παλιούς εχθρούς, περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και άλλων. Αν ωστόσο νιώσει ότι διακυβεύεται η εκλογική του νίκη, θα κλιμακώσει τις διεθνείς εντάσεις», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση