HomeHL-HealthΤα δημοφιλή ποτά που απειλούν την υγεία των εφήβων – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα δημοφιλή ποτά που απειλούν την υγεία των εφήβων – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο χειρότερος συνδυασμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλέον σχεδόν κάθε έφηβος κρατάει κι από ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού πριν ξεκινήσει το μάθημα ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους θέλει προσοχή, όπως έχουν επισημάνει και παλαιότερα παιδίατροι και γονείς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία, τα ενεργειακά ποτά φαίνεται ότι θεωρούνται «ένοχα» για σωματικά προβλήματα στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την αύξηση του βάρους, αλλά και ψυχικά, όπως άγχος, κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας, διαταραχές ύπνου αλλά και συμπτώματα ΔΕΠΥ.

Εκτός από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη -περίπου 150mg, την ώρα που ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 90mg- ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού συγκεντρώνει και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα –έως και 21 κουταλάκια του γλυκού.

Τα πιο ευάλωτα παιδιά

Στη νεότερη ανασκόπηση από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Teesside και του Πανεπιστημίου Newcastle, εξετάσθηκαν δεδομένα από 57 μελέτες για να διερευνηθεί η επίδραση αυτών των ποτών στα παιδιά. Οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια νέους, ηλικίας εννέα έως 21 ετών, από 21 διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Public Health, τα αγόρια βρέθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, σε σύγκριση με τα κορίτσια. Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, η συχνή κατανάλωσή τους συνδέθηκε με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) υψηλότερο από το μέσο όρο, προβλήματα καρδιακού ρυθμού και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αντίστοιχα, κινδύνευαν από άγχος, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές, καθώς και από απόπειρες αυτοκτονίας.

Ορισμένες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση τόνισαν επίσης ότι τα αγόρια διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανθυγιεινών συνηθειών σε γενικότερο πλαίσιο, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το άτμισμα και η κακή ποιότητα ύπνου. Άλλες ανησυχητικές παρενέργειες περιλάμβαναν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος, συχνής ούρησης και τερηδόνας.

Όταν το ενεργειακό ποτό συνδυαζόταν με αλκοόλ, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά στη συνολική συμπεριφορά των παιδιών, εφόσον συνδέθηκαν με τις κακές επιδόσεις στο σχολείο, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών, σε σύγκριση με τους έφηβους που έπιναν μόνο ενεργειακά ποτά.

Δύο μελέτες, παρόλα αυτά, συμπέραναν τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων από τη συχνή κατανάλωση, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι οι μελέτες αυτές περιορίζονταν από το μέγεθος του δείγματος.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η ανασκόπηση ήταν παρατηρητική, οπότε δεν μπορούσε να προσδιορίσει επακριβώς ότι τα ενεργειακά ποτά ευθύνονται για τις επιπτώσεις που εντόπισαν. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία να εξηγούνται από τη δημοφιλία τους μεταξύ ομάδων με ήδη επιβαρυμένη υγεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να οφείλονται στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη, η οποία, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη και άλλες διεγερτικές ιδιότητες, θα μπορούσε να βλάψει την υγεία των παιδιών και των νέων: «Μας ανησυχούν έντονα τα ευρήματα ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογική δυσφορία και προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς τέτοια ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν» προειδοποιεί η Δρ Shelina Visram, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και συν-συγγραφέας της μελέτης.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση