HomeHL-9Ψηφιακά οι εξετάσεις και τα μαθήματα στα υπό κατάληψη ΑΕΙ -Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Ψηφιακά οι εξετάσεις και τα μαθήματα στα υπό κατάληψη ΑΕΙ -Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Τι αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ψηφιακά θα διεξαχθούν οι εξετάσεις σε όλα τα υπό κατάληψη Πανεπιστήμια, με στόχο να μη χαθεί η εξεταστική εξαμήνου.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πρυτάνεις τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης Πιερρακάκη, να ολοκληρωθεί το εξάμηνο με διαδικτυακή μέθοδο εξετάσεων, όπου οι εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης λόγω των καταλήψεων.

Η ανακοίνωση

Πριν από λίγο εκδόθηκε η ανακοίνωση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων για το θέμα της διεξαγωγής της εξεταστικής διαδικτυακά στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη.

Όπως αναφέρεται:

«Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα “Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Η συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων έγινε κατόπιν αιτήματος του υπουργού Παιδείας για να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα αναφορικά με τον μηχανισμό για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και τη διασφάλιση της εγκυρότητάς τους.

Σημειώνεται ότι ήδη η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν διαδικτυακά.

«Για τη σωστή προετοιμασία, μπορεί να χρειαστούμε και δύο ακόμη Συγκλήτους» είπε ο πρόεδρος της Συνόδου, όπως αναφέρουν τα foititikanea.gr.

«Από την πλευρά μας, με βάση την απόφαση των Συγκλήτων μας, προχωράμε σε όλα τα βήματα, που απαιτούνται για να ενεργοποιηθούν αυτά τα τεχνικά μέσα -μία ολόκληρη διαδικασία των τηλε-εξετάσεων, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο νόμο-, έχοντας και τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας.

Το εαρινό εξάμηνο ξεκινά κανονικά στις 12 Φεβρουαρίου, εκτός κι αν γίνει τροποποίηση από τα Τμήματα κατόπιν σχετικού αιτήματός τους. Το κάθε Πανεπιστήμιο βγάζει τις αποφάσεις του, αναρτώνται στο Διαύγεια, και μετά βγαίνει και Διαπιστωτική Πράξη του Πρύτανη. Με αυτό τον τρόπο, δεν απαιτείται ΦΕΚ και επιταχύνονται οι διαδικασίες» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται 140 πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις. Μάλιστα, τίθενται υπό έρευνα, εκτός από όσους συμμετέχουν στις ενέργειες διαμαρτυρίας, και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση