HomeHL-EconomyΕρχεται νέο επίδομα ανεργίας πολλών ταχυτήτων

Ερχεται νέο επίδομα ανεργίας πολλών ταχυτήτων

Ποια σενάρια επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με την διοίκηση της ΔΥΠΑ και τη βοήθεια του ΟΟΣΑ. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και η στρατηγική στόχευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα νέο σύστημα στήριξης των ανέργων σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Στόχος είναι, σε πιλοτικό επίπεδο, να εφαρμοστεί εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς υπάρχει σχετική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

archio-lipsis

 Δόμνα Μιχαηλίδου

Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου, για το οποίο αναμένεται η μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι η ανταποδοτικότητα στην απονομή του επιδόματος ανεργίας.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο διοικητής  της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά την διάρκεια της συζήτησης  στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση, η ΔΥΠΑ έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία τεχνικής βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ μελέτη για ένα νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, «που θα είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη,  το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, σήμερα είτε δουλεύει κάποιος για δύο χρόνια με τον κατώτατο  μισθό είτε εργάζεται 20 χρόνια με μισθό 1.500 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δεν αποκλείεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η απλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της παροχής.

Και τέλος, βάσει και των εισηγήσεων της ομάδας του ΟΟΣΑ, το σύστημα θα είναι εμπροσθοβαρές. Δεν θα χορηγούνται δηλαδή τα ίδια ποσά κάθε μήνα. Το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, και στη συνέχεια θα μειώνεται σταδιακά.

Ένα από τα πιθανά σενάρια αφορούν την καταβολή του επιδόματος που σήμερα αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού ήτοι 479,05 ευρώ καθ’ όλους τους μήνες που το δικαιούται κάποιος (έως 12 μήνες), να ξεκινά κατά το πρώτο τρίμηνο από το 70% του κατώτατου (610 ευρώ) και να περιορίζεται στο 45% (391,95 ευρώ) στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Συνολικά, η ετήσια δαπάνη για κάθε άνεργο δεν θα διαφοροποιείται. Απλώς, το ποσό θα κατανέμεται διαφορετικά, κατά την διάρκεια της ανεργίας.

Επίσης, δεν αποκλείεται στο νέο επίδομα ανεργίας να ενσωματωθεί και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, που είναι πιθανό να καταργηθεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση