HomeHL-GreeceΚασσελάκης: Ανακοινώνει τα 29 think tanks για να αναζωογονήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: Ανακοινώνει τα 29 think tanks για να αναζωογονήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

H πλατφόρμα για την κατάθεση βιογραφικών για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια διαδικασία που φέρνει περισσότερο σε λειτουργία επιχείρησης και με στόχο να ανανεωθεί ο προγραμματικός λόγος στο προοδευτικό στρατόπεδο κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη που επέλεξε για την κατάρτιση των 29 think tanks του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάζει ανά διαστήματα και από μια τέτοια ομάδα, ενώ την επιλογή των προσώπων κάνει ο ίδιος με την τεχνική βοήθεια της Διάνας Βουτυράκου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει να απασχολεί συχνά πυκνά την επικαιρότητα με την ανακοίνωση της σύνθεσης καθεμιάς από τις 29 θεματικές ομάδες (ή μικρών think tanks όπως λέει), με τις οποίες επιθυμεί να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή πρόκειται να γίνει με την θεματική της Παιδείας, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομάδες της Έρευνας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Πολιτισμού.

Οι 29 θεματικές ενότητες επί των οποίων θα διαμορφωθούν ισάριθμες ομάδες είναι οι εξής:

  1. Επικοινωνία και Εξωστρέφεια.
  2. Ψηφιακή Μετάβαση.
  3. Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  4. Παιδεία
  5. Τεχνολογία
  6. Υγεία
  7. Εργασία
  8. Πολιτική
  9. Φιλοζωία και Περιβάλλον.
  10. Πολιτισμός
  11. Προσφυγικό και Μεταναστευτική Πολιτική.
  12. Επιχειρηματικότητα
  13. Οικονομία
  14. Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις.
  15. Ενέργεια
  16. Έρευνα
  17. Υποδομές και Μεταφορές.
  18. Αναπηρική Πολιτική.
  19. Αγροτική Παραγωγή και Μοντέλο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
  20. Εθνική Άμυνα.
  21. Προστασία Πολίτη.
  22. Ναυτιλία
  23. Τουρισμός
  24. Αθλητισμός
  1. Στεγαστική Κρίση.
  2. Απόδημος Ελληνισμός.
  3. Ευρωπαϊκές Πολιτικές
  4. Δικαιοσύνη
  5. Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Οι τελευταίες δύο θεματικές προστέθηκαν στην πορεία της στελέχωσης των υπόλοιπων ομάδων. Υπενθυμίζεται πως τα think tank που είχαν διαμορφωθεί επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρας ήταν 10.

Οι αιτήσεις και οι συνεντεύξεις με τον Κασσελάκη

Συνολικά πρόκειται να επιλεγούν περίπου 140 πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις 29 θεματικές ομάδες. Η διαδικασία που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου, έχει ως εξής: Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε, σύμφωνα με στελέχη του, σχεδόν 3.000 αιτήσεις. Σχεδόν το 60% αυτών προέρχονταν από άτομα που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το 40% στο εξωτερικό. Η επικεφαλής της ομάδας, Διάνα Βουτυράκου, μαζί με τον βουλευτή Όθωνα Ηλιόπουλο έκαναν μια πρώτη αξιολόγηση των βιογραφικών, ενώ στο έργο τους συνέδραμαν επικουρικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής επικρατείας, ο Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σπύρος Κασάπης, ερευνητής στη NASA.

Από την πρώτη αυτή αξιολόγηση «πέρασαν» στην επόμενη φάση περί τα 450 πρόσωπα. Ύστερα διεξήχθησαν προσωπικές συνεντεύξεις με καθέναν από τους υποψηφίους και δόθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη μια λίστα με περίπου 200 ονόματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την τεχνική βοήθεια της Διάνας Βουτυράκου κάνει προσωπικές συνεντεύξεις μαζί τους, ώστε να επιλεγούν οι 140 που θα συμμετέχουν στις ομάδες. Κάθε μικρό think tank θα αποτελείται από 4 ή 5 άτομα.

Η λογική επιχείρησης και τα καθήκοντα των think tanks

Σκοπός της κάθε ομάδας θα είναι να βοηθά τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό τους έργο. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρακολουθούν την επικαιρότητα και να καταθέτουν προτάσεις άμεσες και οραματικές για τον τομέα ευθύνης τους. Οι προτάσεις αυτές θα έχουν κατά περίπτωση τρεις παραλήπτες: Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την Διάνα Βουτυράκου και τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα τα think tank θα παράσχουν υποστήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη όποτε πραγματοποιεί επισκέψεις ή ομιλίες σε συνέδρια, ενώ τα μέλη τους θα πρέπει να συμβάλουν στην εξωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, με αρθρογραφία τους σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθούν την στελέχωση των think tank αναγνωρίζουν πως η όλα διαδικασία είναι πρωτοφανής για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η λειτουργία εύρεσης προσώπων προσομοίαζε περισσότερο με αυτή μιας επιχείρησης.

Υπήρχαν άλλωστε φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ίδια η ύπαρξη των think tanks θα υπονομεύσει ή θα περιθωριοποιήσει τα τμήματα του κόμματος. Άνθρωποι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη λένε ότι μάλλον το αντίθετο θα συμβεί και τα τμήματα θα αναζωογονηθούν, καθώς τελικά επελέγη τα τμήματα να έχουν ενεργό συνεργασία με τα think tank. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ομάδας με αρμοδιότητα την Παιδεία συμμετείχαν τόσο οι υπεύθυνοι του σχετικού τμήματος στην Κουμουνδούρου, όσο και οι αρμόδιοι τομεάρχες βουλευτές.

Οι επιθέσεις στην Βουτυράκου

Η πορεία για την στελέχωση των ομάδων και την αξιολόγηση των προσώπων δεν ήταν ανέφελη. Κατά καιρούς δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους βάζοντας στο στόχαστρο την Διάνα Βουτυράκου. Ορισμένα της απέδιδαν έλλειψη κομματικής εμπειρίας. Άλλα την έψεγαν για το γεγονός ότι εργάζεται και κατοικεί στη Γερμανία. Και άλλα ότι τρέφει συμπάθειες για στελέχη των αποχωρησάντων που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται σύμφωνα με στελέχη κοντά του να απέρριψε όλες αυτές τις αιτιάσεις και να στήριξε την Διάνα Βουτυράκου. Τα ίδια στελέχη αποδίδουν αυτές τις επιθέσεις σε εσωκομματικούς ανταγωνισμούς, που αφορούν το ψηφοδέλτιο του ευρωψηφοδελτίου. Όσοι και όσες γνωρίζουν πάντως πρόσωπα και πράγματα μιλούν για άνευ αντικειμένου επιθέσεις, καθώς η Διάνα Βουτυράκου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να κατέβει υποψήφια για την Ευρωβουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την κατάθεση βιογραφικών για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση