HomeHL-9Ένα «112» για τα εξαφανισμένα παιδιά

Ένα «112» για τα εξαφανισμένα παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πώς η τεχνολογία βοηθά στην έρευνα εξαφανισμένων και σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν το καλοκαίρι του 1981 ο εξάχρονος Άνταμ Γουολς διέφυγε της προσοχής των γονέων του σε εμπορικό κέντρο στη Φλόριντα το πρώτο που έκαναν οι γονείς του ήταν να τον αναζητήσουν στα μεγάφωνα, στη συνέχεια να τον ψάξουν στη γειτονιά και μετά να ειδοποιήσουν τις αρχές που με τη σειρά τους ξεκίνησαν μία μεγάλη έρευνα με ένα άδοξο τέλος, καθώς το αγόρι βρέθηκε βάναυσα δολοφονημένο 16 ημέρες μετά.

Εκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στην αναζήτηση των εξαφανισμένων παιδιών παγκοσμίως, καθώς εθελοντικοί οργανισμοί συνεργάζονται στενά με τις αρχές για να αναπτύξουν ένα οργανωμένο και εξελιγμένο τεχνολογικά δίκτυο στοχεύοντας στον άμεσο και συντονισμένο εντοπισμό ανηλίκων.

Την Πέμπτη «το Χαμόγελο του Παιδιού», ΜΚΟ ανά τον κόσμο και ειδικοί εξήγησαν λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «Καλές Πρακτικές σε περιπτώσεις Εξαφανισμένων και Σεξουαλικά Κακοποιημένων Παιδιών με τη χρήση Τεχνολογίας» πώς νέες μέθοδοι βοηθούν στην έρευνα εξαφανισμένων και σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών.

Συμφωνώντας πως η πιο κρίσιμη στιγμή κατά την εξαφάνιση ενός παιδιού είναι οι πρώτες ώρες από τη δήλωσή της, οι ειδικοί επισήμαναν πως η άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων αλλά και η ενημέρωση της τοπικής κοινότητας θα είναι πάντοτε οι βασικότερες πρακτικές για την εξεύρεση ενός παιδιού.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η σωστή πληροφορία στους σωστούς ανθρώπους, στη σωστή τοποθεσία και τη σωστή στιγμή», ανέφερε ο Τζέισον Μπίερ, πρόεδρος του Federation of Internet Alerts, μίας οργάνωσης που έχει βοηθήσει στη δημιουργία συστημάτων για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών σε 31 χώρες.

Στην Ελλάδα μέσω της εφαρμογής «Missing Alert App» οι πολίτες μπορούν να βρουν όλες τις ενεργές υποθέσεις εξαφάνισης αλλά και να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο για αυτές.

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο

«Μέσα στο 2023 κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοματοποιημένο ευρωπαϊκό σύστημα το οποίο μέσα σε 12 λεπτά θα έχει ενημερώσει 160 φορείς για την εξαφάνιση ενός παιδιού, από τα ΜΜΕ, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, μέχρι τις τράπεζες», ανέφερε η εκπρόσωπος του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ανάμεσα στις καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας είναι η εφαρμογή «Missing Alert App» στην οποία οι πολίτες μπορούν να βρουν όλες τις ενεργές υποθέσεις εξαφάνισης αλλά και να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο γι΄αυτές. Την ίδια ώρα η επέκταση του «Amber Alert» μέσω Facebook και Instagram, είναι καταλυτική για την ενημέρωση περισσότερων ατόμων που ενδεχομένως γνωρίζουν τον/την αγνοούμενο/η.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Βοήθειας για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (ανήλικα ή ενήλικα άτομα με προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κ.α.).

Ειδικό ρολόι για άτομα με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης

Εκτός από τις παραπάνω εφαρμογές, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενσωματώνει για πρώτη φορά στη στρατηγική του και ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Βοήθειας για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (ανήλικα ή ενήλικα άτομα με προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κ.α.). Τα συγκεκριμένα «άτομα υψηλού κινδύνου» με τη βοήθεια ενός ρολογιού θα μπορούν να εντοπιστούν ανά πάσα στιγμή από την ομάδα της εθελοντικής οργάνωσης αλλά και να ζητήσουν βοήθεια παίρνοντας τηλέφωνο απλά με το πάτημα του κουμπιού στο κέντρο του ρολογιού.

«112» για εξαφανισμένα παιδιά

Εκτός από την Ελλάδα, για τις εξελιγμένες πρακτικές που χρησιμοποιεί το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά των ΗΠΑ μίλησε η πρόεδρος του μεγαλύτερου και πιο αναγνωρισμένου φορέα παιδικής προστασίας διεθνώς, Μισέλ Ντελόν.

Σύμφωνα με την ίδια, στις ΗΠΑ υπάρχει το αντίστοιχο «112» και για τα εξαφανισμένα παιδιά, με τους κατοίκους μίας περιοχής να ενημερώνονται σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης με γραπτό μήνυμα για ένα συγκεκριμένο περιστατικό.

«Η κινητοποίηση του Εθνικού Κέντρου δεν σταματά εκεί, καθώς οι φωτογραφίες του εξαφανισμένου παιδιού δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικές πινακίδες εθνικών οδών, ακόμη και στις οθόνες των πρατηρίων καυσίμων», εξηγεί η κ. Ντελόν.

Μία πρωτοποριακή πρακτική είναι ο γεωεντοπισμός των σημείων όπου έγιναν απόπειρες απαγωγών ώστε να υπάρχει αυξημένος έλεγχος από τις αρχές.

Τεχνητή νοημοσύνη και γεωεντοπισμός

Όσον αφορά τα παιδιά που είναι εξαφανισμένα επί χρόνια, οι ειδικοί του αμερικάνικου εθνικού κέντρου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν φωτογραφίες που να απεικονίζουν κατά προσέγγιση πώς θα μπορούσε να είναι το συγκεκριμένο παιδί σήμερα. Μία επίσης πρωτοποριακή πρακτική είναι ο γεωεντοπισμός των σημείων όπου έγιναν απόπειρες απαγωγών, ώστε να υπάρχει αυξημένος έλεγχος από τις αρχές.

Επιχείρηση «κατεβάστε τη φωτογραφία»

Τέλος, στο πλαίσιο προστασίας όλων των παιδιών, η Ντελόν αναφέρει πως μία από τις πιο εξελιγμένες ενέργειες στην Αμερική είναι η δημιουργία ενός ιστότοπου όπου οι ανήλικοι θα μπορούν να ενημερώνουν το κέντρο για τη δημοσιοποίηση γυμνών φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

«Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές, αλλά και η αντίστοιχη υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος η οποία θα κινεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ταχύτερη αποδημοσίευση των εικόνων».

kathimerini.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση