HomeHL-WorldΟικονομολόγοι: Γιατί η έκρηξη του τουρισμού θα αποβεί σε βάρος των χωρών της Ν. Ευρώπης στο μέλλον

Οικονομολόγοι: Γιατί η έκρηξη του τουρισμού θα αποβεί σε βάρος των χωρών της Ν. Ευρώπης στο μέλλον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έκρηξη των τουριστικών ροών και των ταξιδιωτικών εισπράξεων που καταγράφονται μετά την πανδημία ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα πιο αβέβαιο μέλλον τις χώρες της Ν. Ευρώπης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Coface Germany.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, παραμένει αβέβαιο το πόσο θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού καθώς παραμονεύουν οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι.

Λόγω του πληθωρισμού, θα είναι δύσκολο για τις χώρες της Ν. Ευρώπης να παραμείνουν ανταγωνιστικές ως προς το κόστος τους σε σχέση με ανερχόμενους προορισμούς σε ανερχόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Coface για τη Ν. Ευρώπη, Marcos Carias, η κλιματική αλλαγή έχει ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο στις χώρες αυτές, οι οποίες εκτίθενται συστηματικά σε υψηλές θερμοκρασίες ή φυσικές καταστροφές όπως δασικές πυρκαγιές.

Η Τουρκία έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς από τους πιο σημαντικούς τουρίστες της Ισπανίας, του Βρετανούς, καθώς η υποτίμηση της Βρετανικής λίρας σε σχέση με το ευρώ σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της Τουρκικής λίρας έχει οδηγήσει τους Βρετανούς να προτιμούν όλο και περισσότερο την Τουρκία από την Ισπανία για τις διακοπές τους.

Επιπλέον, η εξάρτηση των χωρών της Ν. Ευρώπης από τον τουρισμό οδηγεί σε σημαντικά μειονεκτήματα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε επίπεδο παραγωγικότητας καθώς οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό τείνουν να κυριαρχούνται από εργαζομένους χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου και από επισφαλείς εργασιακές σχέσεις.

Δεδομένων των θετικών βραχυπρόθεσμων προοπτικών του τουρισμού, δεν υφίσταται πίεση για αύξηση της παραγωγικότητας ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα ακόμα και εκτός του τουριστικού κλάδου, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές μακροπρόθεσμα θα συναντήσουν προβλήματα.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση