HomeΚΟΣΜΟΣΧιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βιέννης κατά της ακροδεξιάς

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βιέννης κατά της ακροδεξιάς

Αναμένονται τουλάχιστον 200 διαδηλώσεις στη Γερμανία εντός του Σαββατοκύριακου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους Αυστρίας με συνθήματα κατά της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία ή 80.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, βρέθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και αγνοώντας τη βροχή φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό, στη διαδήλωση κατά της ακροδεξιάς.

Η διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και συνδικάτα, οργανώθηκε από το κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον», το οποίο καταγγέλλει την αντίθεση της ακροδεξιάς στη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, μαζί με άλλες δύο οργανώσεις, η μία εκ των οποίων υπερασπίζεται τους μαύρους που ζουν στην Αυστρία και η άλλη τους αιτούντες άσυλο.

Η διαδήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο αυτών που έγιναν στη γειτονική Γερμανία για τους ίδιους λόγους. Επίσης αναμένονται περισσότερες από 200 διαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία σύμφωνα με τις  πληροφορίες. «Είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στα εξτρεμιστικά κινήματα που εξαπλώνονται στην Ευρώπη.

Και για να μην επαναληφθεί το παρελθόν», ανέφερε μία εκ των διαδηλωτών. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα FPÖ έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

«Ο Χέρμπερτ Κικλ είναι Ναζιστής» έγραφε ένα πανό για τον ηγέτη του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος που θέλει να γίνει «καγκελάριος του λαού», μια έκφραση που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος Χίτλερ. «Κάποιοι από εμάς έχουν φτιάξει ήδη τις βαλίτσες τους ή αναλογίζονται σε ποια χώρα θα μπορούσαν να καταφύγουν», ανέφερε δημοτική σύμβουλος με καταγωγή από το Κονγκό και ακτιβίστρια της ομάδας «Μαύρες φωνές στην Αυστρία».

Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η αποκάλυψη πως τον Νοέμβριο οργανώθηκε στο Πότσδαμ μια συνάντηση ακροδεξιών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπου συζητήθηκε ένα σχέδιο μαζικών απελάσεων αλλοδαπών ή ατόμων μη γερμανικής καταγωγής.

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη «σύνοδο της ντροπής», όπως χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ, ήταν μέλη της AfD και ο Αυστριακός Μάρτιν Ζέλνερ, ηγετικό στέλεχος του «ταυτοτικού κινήματος». Ο τελευταίος παρουσίασε ένα σχέδιο απέλασης τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ανθρώπων αιτούντων άσυλο αλλοδαπών αλλά και Γερμανών πολιτών στη βόρεια Αφρική, που δεν έχουν «αφομοιωθεί», σύμφωνα με τις πληροφορίες.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση