HomeΚΡΗΤΗΔ. Βρύσαλης: «Δεν είναι «πρόοδος» να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα, πρόοδος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας & δωρεάν εκπαίδευσης»

Δ. Βρύσαλης: «Δεν είναι «πρόοδος» να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα, πρόοδος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας & δωρεάν εκπαίδευσης»

Ποιος ο ρόλος του δημόσιου Πανεπιστημίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Σε εκδήλωση του Συλλόγου διδασκόντων του ΕΛΜΕΠΑ ο Δ. Βρυσαλης ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ τάχθηκε με το μέρος της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Το περιεχόμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Ως ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταδικάζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η οποία θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και την απαξίωση των παρεχόμενων τίτλων.

Εάν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οι γονείς δεν θα πάψουμε να ματώνουμε από το Δημοτικό μέχρι και το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μόρφωση των παιδιών μας. Ούτε βέβαια το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης των δημόσιων πανεπιστημίων θα αναβαθμιστεί. Ποιός τομέας του δημοσίου αναβαθμίστηκε όταν έδρασε δίπλα του ο ιδιωτικός; Έχουμε πικρή πείρα από την πολιτική αυτή στην Υγεία, στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης

Εάν εφαρμοστεί η πολιτική αυτή θα διαμορφωθεί μια απαράδεκτη κατάσταση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα (οι λίγοι) θα αγοράζουν πανάκριβα την είσοδό τους σε αυτήν. Όσοι δεν έχουν, δηλαδή τα παιδιά της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, θα δίνουν πανελλαδικές, βιώνοντας την απίστευτη ακύρωση των προσπαθειών τους, αφού κάποιοι άλλοι θα μπαίνουν στην ίδια σχολή απλά … πληρώνοντας!

Πρόκειται για προσπάθεια «νομιμοποίησης» της κατάφωρης αδικίας του «θα πληρώνω και θα περνάω σε όποια σχολή θέλω».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΞΑIΡΕΣΗ!

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

Η κυβέρνηση με ψευτοεπιχειρήματα προσπαθεί να πείσει ότι είναι πρόοδος, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, ισχυρίζεται ότι έτσι θα επιλυθεί το ζήτημα της «διαρροής» των φοιτητών στο εξωτερικό, ότι μέσα από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μεγαλώσει ο ανταγωνισμός και θα βελτιωθούν τα δημόσια πανεπιστήμια κ.α.!!!

Εμείς μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές απαντάμε:

  • Πρόοδος είναι το να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας χωρίς να βάζουμε το χέρι στη τσέπη, το να υπάρχουν σύγχρονα, εξοπλισμένα και πλήρως στελεχωμένα σχολεία και πανεπιστήμια, το να παρέχεται πλήρης φοιτητική μέριμνα σε όλους τους φοιτητές (στέγαση, σίτιση κλπ).
  • Εάν θέλει η κυβέρνηση να σταματήσει η «διαρροή» των φοιτητών στο εξωτερικό ας καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων κλπ, ώστε να μπαίνουν περισσότεροι στα δημόσια πανεπιστήμια κι έτσι να παράγουμε το επιστημονικό δυναμικό που έχει ανάγκη ο λαός μας. Γιατί ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι “δίκαιο” οι πολλοί να εισάγονται με ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάποιοι λίγοι με… ελάχιστη βάση πληρωμής. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι «δίκαιο» κάποιος με 8.000 μόρια να μένει εκτός Πανεπιστημίου αλλά κάποιος άλλος με 0 μόρια και 120.000 ευρώ για δίδακτρα να γίνεται γιατρός (όπως στην Κύπρο);
  • Εάν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα άφηνε χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 70 πανεπιστημιακά Τμήματα και τους αποφοίτους τους αλλά την ίδια ώρα να τα αναγνωρίζει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια!

Ως ΔΣ ενώνουμε τη φωνή μας με τους δεκάδες φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία εκπαιδευτικών, τους Συλλόγους ΔΕΠ, καθώς και με τους πάνω από 700 πανεπιστημιακούς και ερευνητές που υπογράφουν κοινό κείμενο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το αναχρονιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Πάρτε το πίσω!

Η ΑΔΙΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ

Όχι στην επιστροφή στον εκπαιδευτικό Μεσαίωνα και στη λογική “όποιος έχει λεφτά, σπουδάζει”.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ενίσχυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Για ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές, επαγγελματικά δικαιώματα και πλήρη πρόσβαση με αξιώσεις στην αγορά εργασίας.

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια – όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων
  • Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση