HomeHL-EconomyΑνεξέλεγκτη η αισχροκέρδεια: Προϊόντα πωλούνται σχεδόν σε διπλάσια τιμή στην Αθήνα σε σχέση με την Ρόδο

Ανεξέλεγκτη η αισχροκέρδεια: Προϊόντα πωλούνται σχεδόν σε διπλάσια τιμή στην Αθήνα σε σχέση με την Ρόδο

Γενικευμένα στην αγορά παραμένουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και οι στρεβλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μικρότερες ποσότητες προϊόντων στις ίδιες τιμές πληρώνουν οι καταναλωτές – Τι είναι το shrinkflation (Unsplash)Μικρότερες ποσότητες προϊόντων στις ίδιες τιμές πληρώνουν οι καταναλωτές – Τι είναι το shrinkflation (Unsplash)

Διάχυτη δυσαρέσκεια επικρατεί για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, με τους πολίτες να κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο μέτωπο. Όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το OPEΝ,  η ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, συγκεντρώνοντας 60,3%, ενώ η αξιολόγηση των μέτρων στήριξης του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κρίνεται ανεπαρκής από το 70,9% των ερωτηθέντων.

Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο: 42% μειώθηκε η κίνηση των εμπορικών πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ

Η εξήγηση ότι οι φουσκωμένες τιμές οφείλονται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον φαίνεται ότι πλέον δεν πείθει, με το 41% των ερωτηθέντων να επιρρίπτει τις ευθύνες στην ίδια την κυβέρνηση. Το 24,9% πιστεύει ότι ευθύνονται οι πολυεθνικές, το 13,3% τα σούπερ μάρκετ και μόλις το 10,1% το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Μεγάλα τα προβλήματα αισχροκέρδειας

Γενικευμένα στην αγορά παραμένουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και οι στρεβλώσεις. Δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση της τροπολογίας Σκρέκα  για την ακρίβεια συνεχίζουν να εντοπίζονται παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ.

Για παράδειγμα, ένα τεμάχιο μακαρόνια που κοστίζει 0,78 λεπτά σε προσφορά 3+1 δώρο κοστίζει 3,04 ευρώ. Τη στιγμή που 3 μεμονωμένες συσκευασίες θα κόστιζαν μόλις 2,34 λεπτά.

Σχεδόν διπλάσιες οι τιμές στην Αθήνα

Παραδοξότητα, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι κανείς εντοπίζει τα ίδια προϊόντα ακριβότερα στην Αθήνα από ό,τι στη Ρόδο, αν και με βάση την κοινή λογική θα έπρεπε να είναι πιο ακριβά στα νησιά, λόγω του μεταφορικού κόστους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι τιμές στην Αθήνα είναι σχεδόν διπλάσιες. Ας δούμε αναλυτικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις στη Ρόδο κοστίζει 1,18 €τη στιγμή που στην Αθήνα κοστίζει 1,87 €

Μωρομάντιλα που στη Ρόδο κοστίζουν 2,29 € στην Αθήνα τα βρίσκουμε σε σχεδόν διπλάσια τιμή, αγγίζοντας τα 4,12 €

1 τεμάχιο ρύζι που στη Ρόδο κοστίζει 3,17 € στην Αθήνα κοστίζει 4,35 €

1 τεμάχιο χλωρίνη στη Ρόδο κοστίζει 1,77 € τη στιγμή που η τιμή του στην Αθήνα ανέρχεται στα 2,11 €

Έτοιμα φασολάκια σε συσκευασία στην Αθήνα κοστίζουν 5,75 € ενώ στη Ρόδο μόλις 3,68€

Να σημειωθεί, δε, ότι πολίτες δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των τιμών. Αντίθετα, λόγω της εν εξέλιξή κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία θα δούμε την προσεχή περίοδο νέες ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα, όπως το ρύζι, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και το τσάι.

ethnos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση