HomeHL-9Κρήτη: Τα οικιστικά project μπαίνουν στο ραντάρ των ξένων επενδυτών

Κρήτη: Τα οικιστικά project μπαίνουν στο ραντάρ των ξένων επενδυτών

Δέλεαρ οι χαμηλές αποτιμήσεις των assets

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών έχει μπει για καλά η ελληνική αγορά κατοικίας. Μεγάλα funds αλλά και κατασκευαστικές, μετά τα logistics και τα ξενοδοχεία αρχίζουν και εκφράζουν ενδιαφέρον να αναπτύξουν οικιστικά project μικρότερης ή και μεγαλύτερης εμβέλειας σε διάφορες περιοχές της χώρας, ποντάροντας στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι πολυτελείς κατοικίες, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που φλερτάρουν με την ιδέα να δημιουργήσουν εστίες για λιγότερα παχυλά… πορτοφόλια, με δεδομένη και τη στεγαστική κρίση.

Αρκετή ζήτηση εκδηλώνεται για την πρωτεύουσα, με επίκεντρο τα Νότια Προάστια ενώ στο κάδρο μπαίνουν η Θεσσαλονίκη και οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη.

«Το residential αρχίζει και μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και κεντρίζει τα βλέμματα όσων ψάχνουν αποδόσεις», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του εγχώριου real estate, προσθέτοντας πως στα διάφορα road show που γίνονται εκτός Ελλάδας συζητείται η δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων projects.

Σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ότι η συζήτηση αφορά τόσο στην απόκτηση υφιστάμενου κτιρίου, προκειμένου την ανακαίνισή του, όσο και την ανέγερση ολόκληρων συγκροτημάτων εκ του μηδενός.

Η «φθηνή» Golden Visa…

Δέλεαρ αποτελούν η χαμηλή προσφορά σύγχρονων κατοικιών και το ανταγωνιστικό κόστος της ελληνικής κτηματαγοράς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρά την εκτόξευση των τιμών τα τελευταία 5 χρόνια και την εκρηκτική άνοδο των οικοδομικών υλικών (από 1.000 ευρώ το 2015 εκτιμάται πως έφθασε σήμερα στα επίπεδα των 1.800 ευρώ το τετραγωνικό για την ανέγερση μιας οικοδομής), η αξία κτήσης ενός ακινήτου παραμένει σχετικά φθηνή σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της ΕΕ.

Καταλυτικό ρόλο παίζουν η Golden Visa που παρά τις αλλαγές στο όριο κτήσης εξακολουθεί να μαγνητίζει τους υποψήφιους αγοραστές από όλο τον κόσμο και η υψηλή ζήτηση για αγορά εξοχικής ή και μόνιμης κατοικίας από αρκετούς Ευρωπαίους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των συνταξιούχων από χώρες της Βορείου και Δυτικής Ευρώπης «παραδοσιακών προορισμών» όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η νότια Γαλλία. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι στη δεκάδα των πιο προσιτών προορισμών, διεθνώς, για εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση, περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος.

…και οι Γερμανοί συνταξιούχοι

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σχετικά πρόσφατα στα σχέδια της κυβέρνησης για την προσέλκυση συνταξιούχων από την ΕΕ, λέγοντας πως εξετάζεται η ανάπτυξη ενός νέου επενδυτικού προϊόντος προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κλάδος του real estate παγκοσμίως έχει αρχίσει να επενδύει σημαντικά στο senior living, καθώς η κατηγορία αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική σε περιόδους κρίσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Κέντρο Επενδύσεων στις ΗΠΑ «το senior living είναι η μόνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων εμπορικής ακίνητης περιουσίας που γνώρισε θετική αύξηση των ενοικίων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης».

Τα πιο δημοφιλή ακίνητα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάς ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατατάσσεται το Ισραήλ κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες με επικρατέστερες χώρες της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός Ε.Ε.

Οι 4 στους 10 ξένους αγοραστές βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ από 40 έως 50 ετών ενώ 3 από τα 10 ακίνητα που επιλέχθηκαν για αγορά, ήταν αξίας έως 100.000 ευρώ. Όσον αφορά στην δημοφιλέστερη επιλογή, αυτή σε ποσοστό 46% ήταν τα διαμερίσματα.

ot.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση