HomeHL-9Πακέτο δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας και F35 από ΗΠΑ στην Ελλάδα

Πακέτο δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας και F35 από ΗΠΑ στην Ελλάδα

Το πακέτο θα περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης επιστολής για την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η αποστολή της επιστολής στο Κογκρέσο αναμένεται πιθανότατα μέσα στην ημέρα.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα δεν συνδέεται με την υπόθεση του πακέτου των F-16 προς την Τουρκία. Όμως η διπλωματική πηγή έθεσε και το πλαίσιο με τρεις άξονες της γενικότερης αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στους εξοπλισμούς: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της και επίσης η Ελλάδα επιδιώκει μεγιστοποίηση των δικών της ωφελημάτων που αφορούν φυσικά την απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 αλλά και ό,τι άλλο αμυντικό υλικό αποκτήσει από τους Αμερικανούς.

Η διπλωματική πηγή παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων στα ελληνοτουρκικά στην βάση του Οδικού Χάρτη που αποφάσισαν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα οι ηγέτες των δυο χωρών Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 2 Φεβρουαρίου έχουμε έναν ακόμη κύκλο για την Θετική Ατζέντα με την μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη διακυβερνητικής αποστολής με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και μεγάλο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, καθώς στόχος είναι να προωθηθεί η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Πιθανότατα στις 11 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Άγκυρα η επόμενη συνάντηση στο Πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μ.Ακσαπάρ, όπου εκτός της πολιτικής συνεργασίας θα εξετασθούν και θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία και την Μετανάστευση αλλά όπως τόνιζε η ίδια πηγή δεν υπάρχει ακόμη συνεννόηση για να ενταχθεί σε αυτή την συνάντηση και η συζήτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Η επόμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ, που αφορά όχι νέα, αλλά ΜΟΕ από την γνωστή λίστα του 2010 θα γίνει πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Απρίλιο ή Μάιο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση