HomeHL-SportsΟΦΗ – Παναιτωλικός 1-2: “Διπλό” πρόκρισης!

ΟΦΗ – Παναιτωλικός 1-2: “Διπλό” πρόκρισης!

Με γκολ του Καρέλη στην τελευταία φάση του αγώνα ο Παναιτωλικός άλωσε το "Γεντί Κουλέ" επικρατώντας 1-2 (47' Μπάκιτς - 19' Ζοάο Πέδρο, 90+4' Καρέλης) του ΟΦΗ στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Με γκολ του Καρέλη στην τελευταία φάση του αγώνα ο Παναιτωλικός άλωσε το «Γεντί Κουλέ» επικρατώντας 1-2 (47′ Μπάκιτς – 19′ Ζοάο Πέδρο, 90+4′ Καρέλης) του ΟΦΗ στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας

Χρειάστηκε να περάσει καιρός μέχρι να βρει ο Παναιτωλικός την πρώτη του – εκτός έδρας – νίκη στη σεζόν αλλά μάλλον τη βρήκαν την πλέον κατάλληλη στιγμή κι αυτό γιατί είναι αυτή που τους βάζει σε θέση οδηγού στην υπόθεση πρόκριση στους «4» εν όψει και του δεύτερου αγώνα που θα διεξαχθεί στο Αγρίνιο.

Τα πλάνα των προπονητών

Με επτά αλλαγές στο αρχικό σχήμα εν συγκρίσει με το αντίστοιχο του περασμένου Σαββάτου για τον Ισπανό τεχνικό που έχασε τον Ολλανδό πορτιέρε Μπάουμαν, ενώ είδε τον Μπάκιτς να επιστρέφει, μένοντας πιστός στο 4-2-3-1, που μοιάζει αρκετά και σε 4-3-3. Πρώτη σε αρχικό σχήμα για τον Αποστολάκη, προϊόν των Ακαδημιών της κρητικής ομάδας.

Ο Γιάννης Πετράκης με επτά αλλαγές και αυτός στο δικό του 3-5-2 και στόχο ν’ απορροφήσει την αναμενόμενη πίεση των Κρητών, χωρίς του Οικονόμου, Μλάντεν, Μπαλντασάρα. Ένα ευέλικτο σχήμα με συνοχή στη μεσαία γραμμή, γρήγορους ακραίους και προφανή διάθεση να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις.

Η μόνη διαφορά το… γκολ

Όπως πριν από τρεις ημέρες έτσι και σήμερα οι δύο ομάδες άφησαν τα πρώτα λεπτά να κυλήσουν προκειμένου να «διαβάσουν» και να προσαρμοστούν στο παιχνίδι του αντιπάλου τους. Από τη μία ένας ΟΦΗ που ήθελε να παίξει γοργά, να μεταφέρει αντίστοιχα την μπάλα από πλευρά σε πλευρά προκειμένου να συλλάβει ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα σπάζοντας την πυκνή συνοχή της.

Κι από την άλλη ένας Παναιτωλικός απόλυτα συγκεντρωμένος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, που περίμενε το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σενάριο, έτοιμος να εκμεταλλευτεί τους χώρους που άφηναν στο δικό τους μισό οι γηπεδούχοι.

Σκηνικό που δημιούργησε ένα… ομιχλώδες τοπίο στη μεσαία γραμμή με πολλές μονομαχίες ανάμεσα στους μέσους των δύο ομάδων και αντίστοιχα φάουλ. Οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να πιέσουν ψηλά για να «χαλάσουν» το παιχνίδι των αντιπάλων τους.

Ωστόσο, ο Παναιτωλικός είχε «αντίδοτο» με μπαλιές των ακραίων αμυντικών στις πτέρυγες που έβγαζαν ταχύτατες αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές στο 19’ ο κινητήριος μοχλός της επιθετικής λειτουργίας των Αγρινιωτών,

Φρεντ Ντουάρτε έφυγε ταχύτατα από δεξιά, γύρισε την κατάλληλη στιγμή στο ύψος του πέναλτι όπου καραδοκούσε ο Ζοάο Πέδρο και με δυνατό τελείωμα έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του.

 Η ψυχρολουσία για την ομάδα του Πέπε Μελ δεν κράτησε πολύ, που ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων, διατήρησε την κατοχή, έφτανε με αξιώσεις στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής, κέρδισε στατικές φάσεις αλλά χωρίς να καταφέρει να απειλήσει αναδεικνύοντας – γι’ άλλη μια φορά – το οξύτατο πρόβλημα τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση που χαρακτηρίζει φέτος την κρητική ομάδα.

Αντιθέτως ήταν η ομάδα του Γιάννη Πετράκη που και πάλι βρέθηκε κοντά στο γκολ και συγκεκριμένα στο 33’ όταν και πάλι ο Ζοάο Πέδρο, μέσα από συνεργασίας, βρέθηκε στην αντίπαλη περιοχή, εκτέλεσε υποχρεώνοντας τον αντίπαλο πορτιέρε σε σωτήρια επέμβαση με την μπάλα να βρίσκει και στο δοκάρι πριν περάσει κόρνερ.

 Η πρώτη – ουσιαστική – απάντηση ήρθε στο 37’ για τον ΟΦΗ με πολύ ωραία ατομική ενέργεια του Ντίκο από δεξιά που γύρισε παράλληλα και τον Τσιγγάρα να προλαβαίνει τον Μπάκιτς σε απόσταση βολής από την εστία του Στεργιάκη. Πέντε λεπτά μετά οι Αγρινιώτες έχασαν τον Μπουζούκη με μυϊκό τραυματισμό και τον Φακούντο Πέρες να περνάει στο ματς αντ’ αυτού.

Με γκολ από τ’ αποδυτήρια και στην… εκπνοή!

Για τους γηπεδούχους η ανάγκη αλλαγής της εικόνας τους προϋπέθετε και αλλαγές προσώπων. Έτσι, η κρητική ομάδα επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο με τρεις διαφοροποιήσεις στο αρχικό της σχήμα καθώς εκτός πέρασαν οι Μεγιάδο, Αποστολάκης, Ντίκο, δίνοντας τις θέσεις τους στους Γκλάζερ, Τοράλ, Λουίς Φελίπε αντίστοιχα.

Μια κίνηση που απέδωσε τάχιστα καθώς πριν καλά – καλά συμπληρωθεί το δεύτερο λεπτό στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μπάκιτς αξιοποίησε ιδανικά την τροφοδότηση από αριστερά του Θοράρινσον για την ισοφάριση θέτοντας νέα δεδομένα στην αναμέτρηση. Εξέλιξη που έδωσε την ψυχολογία στην ομάδα του κ. Μελ.

 Με τον «αέρα» του γρήγορου γκολ και της ισοφάρισης οι γηπεδούχοι πήραν μέτρα στο γήπεδο, πίεσαν ασφυκτικά τον Παναιτωλικό, έκλεψαν μπάλες αλλά χωρίς να μπορέσουν να γίνουν πιο ουσιαστικοί και πιο απειλητικοί.
Ωστόσο όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για μια υπεροχή σύντομης διάρκειας. Αν ο Ζοάο Πέδρο ήταν πιο προσεκτικός θα μπορούσε ν’ ανακτήσει το προβάδισμα στο 61’ όταν ο Σωτηρίου υπέπεσε σε τραγικό λάθος με τον επιθετικό της ομάδας του Αγρινίου να πλασάρει άουτ σε κενή εστία! Και στο ίδιο λεπτό ο Ντουάρτε απείλησε εκ νέου με δυνατό διαγώνιο σουτ που πέρασε – μόλις – άουτ!

Ο ΟΦΗ «απάντησε» με πολιορκία της αντίπαλης περιοχής και διαδοχικές φάσεις χωρίς όμως να βάλει δύσκολα στον Στεργιάκη. Σκηνικό που ώθησε τον κ. Πετράκη στη δική του τριπλή παρέμβαση στο ματς, ρίχνοντας τους Τορεχόν, Μπακάκη, Σενγκέλια αντί των Χατζηθεοδωρίδη, Τσιγγάρα, Σέρχιο Ντίαζ.

Αυτήν ήταν η… ένεση ενέργειας που χρειαζόταν ο Παναιτωλικός προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο, να σφίξει τις γραμμές του και να δηλώσει έτοιμος για να ψάξει κάτι καλύτερο – κυρίως – σε συνθήκες αντεπίθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγα δεύτερα μετά την είσοδό του στο ματς ο Σενφκέλια για κλάσμα δευτερολέπτου δεν πρόλαβε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά του Σωτηρίου ευρισκόμενος σε απόσταση…. 3-4 μέτρων από την εστία της κρητικής ομάδας.

Το σκηνικό της πίεσης στον αντίπαλο πέρασε στα χέρια των φιλοξενούμενων. Ωστόσο στο 74’ ήταν ο ίδιος ποδοσφαιριστής που φλέρταρε με το γκολ έπειτα από εκτέλεση φάουλ με την μπάλα να περάνει ελάχιστα εκτός από την αριστερή δοκό της εστίας του Σωτηρίου. Τρία λεπτά μετά ο Καρέλης πήρε τη θέση του Ζοάο Πέδρο.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκε συντριπτικά υπέρ των Αγρινιωτών μέχρι το 87’ όταν ένα εξαιρετικό σουτ του Μπάκιτς υποχρέωσε τον Στεργιάκη σε αντίστοιχη απόκρουση αλλά η φάση θεωρήθηκε ως μη γενόμενη καθώς ο διαιτητής υπέδειξε επιθετικό φάουλ στον Μαυρία.

Με την εικόνα των δύο ομάδων να μοιάζουν συμβιβασμένες με την ισοπαλία, ο ΟΦΗ επιχείρησε μια τελευταία – ανεπιτυχή – επίθεση στο τελευταίο λεπτό από την οποία – και πάλι ο Παναιτωλικός έβγαλε ταχύτατη αντεπίθεση με τον Ντουάρτε να διασχίζει το γήπεδο, να βγάζει αριστερά στον Καρέλη, εκείνος με μια εκπληκτική ντρίπλα απέφυγε την προβολή του Μπεσάν και πλάσαρε για να σκοράρει και να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια νίκη που μπορεί να σημαίνει και μισή πρόκριση για την ομάδα του.

Διαιτητής

Κώστας Κατοίκος (Αθηνών)

Βοηθοί

Ιορδάνης Απτόσογλου (Αθηνών)

Ανδρέας Φωτόπουλος (Αθηνών)

Τέταρτος 

Άρης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής)

VAR

Αλέξανδρος Τσακαλίδης (Χαλκιδικής)

AVAR 

Ανδρέας Μεϊντανάς (Αχαΐας)

Οι συνθέσεις:

ΟΦΗ (Π. Μελ) (4-2-3-1): Σωτηρίου, Βούρος (58’ Βούρος), Λαμπρόπουλος, Μπρεσάν, Θοράρινσον, Μεγιάδο (46’ Γκλέιζερ), Γκαγιέγκος, Αποστολάκης (46’ Τοράλ), Μπάκιτς, Μοσκέρα (72’ Μπακού), Ντίκο (46’ Φελίπε).
Παναιτωλικός (Γ. Πετράκης) (3-5-2): Στεργιάκης, Λιάβας, Μαλής, Στάιτς, Μαυρίας, Ντουάρτε, Τσιγγάρας (69’ Μπακάκης), Μπουζούκης (42’ Πέρες), Χατζηθεοδωρίδης (69’ Τορεχόν), Ντίας (69’ Σενγκέλια), Ζοάο Πέδρο (77’ Καρέλης).

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση