HomeΕΛΛΑΔΑ«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: 5ος Κύκλος Διαλέξεων «Αφιέρωμα στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία, Μέρος Πρώτο»

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: 5ος Κύκλος Διαλέξεων «Αφιέρωμα στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία, Μέρος Πρώτο»

Αυλαία με Κική Αργυρού και Αντώνη Γεωργίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγει αυλαία τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, ο 5ος κύκλος της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία.

Τη Σειρά συνδιοργανώνουν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Σωματείο Ελληνικού Πολιτισμού (Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΛΠΟΛ).

Θεατρολόγοι, θεατρικοί συγγραφείς, πρωτοπόροι και πρωτοπόρες του Κυπριακού Θεάτρου, σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες συνομιλούν για τη δραματουργία στην πράξη, το παρόν και το μέλλον του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου.

ikona_viber_2024-01-22_12-28-04-588

Στόχος της Σειράς είναι η γνωριμία και ευρεία προβολή της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας και η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων του χώρου του θεάτρου με το ευρύ κοινό.

Στην πρεμιέρα της Σειράς, η Κική Αργυρού, θεατρολόγος στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, συζητά με τον Αντώνη Γεωργίου, συγγραφέα διηγημάτων, ποιητικών συλλογών και θεατρικών έργων, επιμελητή θεατρικών ημερολογίων και Δημιουργό της Χρονιάς το 2022 από τον ΘΟΚ για το πολυεπίπεδο έργο του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00 στην Αίθουσα Αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), που είναι υποστηρικτής της Σειράς. Κάθε εκδήλωση του Θεάτρου της Δευτέρας θα προβάλλεται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/53e937st.

Στην πρώτη αυτή εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής και ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κ. Θανάσης Τσώκος. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Αθηνά Βιολάρη, ραδιοφωνική παραγωγός στο ΡΙΚ.

Η Κική Αργυρού είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Θεατρικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Paris 3-Sorbonne Nouvelle. Από το 2017 εργάζεται ως θεατρολόγος στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Ως μέλος του ΜΚΟ TheatrEtc έχει δημιουργήσει και εκτελέσει εργαστήρια εφαρμοσμένου θεάτρου στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών δράσεων στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου για την έρευνα και επιμέλεια θεατρολογικών μελετών για το κυπριακό θέατρο. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου.

Ο Αντώνης Γεωργίου εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος και είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Άνευ. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια των θεατρικών ημερολογίων (2001-2013) με θέμα την ιστορία του κυπριακού θεάτρου της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού.

Έχει εκδώσει πέντε (5) βιβλία με ποιήματα και διηγήματα, ενώ συμμετείχε και σε άλλες συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων και ποίησης. Το έργο του «Ένα Άλπουμ Ιστορίες» έλαβε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, ενώ διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο.

Τα διηγήματά του «Γλυκιά Bloody Life» έλαβαν το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2006. Για το έργο του «Σε Κρίσιμη Κατάσταση» βραβεύτηκε το 2022 από τον ΘΟΚ με το βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση