HomeHL-9Εξαπάτηση ηλικιωμένων – Μέσα σε τρεις μέρες η λεία των δραστών ήταν 53.000 ευρώ

Εξαπάτηση ηλικιωμένων – Μέσα σε τρεις μέρες η λεία των δραστών ήταν 53.000 ευρώ

Δύο συλλήψεις - Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα δύο αλλοδαπές γυναίκες από το Ηράκλειο κατάφεραν να εξαπατήσουν τρεις ηλικιωμένους και να τους αποσπάσουν χρήματα και κοσμήματα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως 20 Ιανουαρίου 2024 οι δύο γυναίκες από τη Βουλγαρία, προφασιζόμενες αστυνομικούς ή γιατρούς τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους και αιφνιδιάζοντας τους παρουσίαζαν την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα ζητώντας από αυτούς χρήματα ή κοσμήματα προκειμένου να τους παράσχουν βοήθεια (να αποφύγουν ποινικές συνέπειες ή να πραγματοποιήσουν χειρουργική επέμβαση).

Με αυτό τον τρόπο, σε τρεις περιπτώσεις στο Ηράκλειο, κατάφεραν να αποσπάσουν από τρεις ηλικιωμένες συνολικά το χρηματικό ποσό 22.000 ευρώ και κοσμήματα χρηματικής αξίας 31.000 ευρώ.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης εντόπισαν τις αλλοδαπές και σε έρευνες που τους έγιναν βρήκαν στην κατοχή τους και κατέσχεσαν συνολικά:

• το χρηματικό ποσό των 22.070 ευρώ
• 2 κινητά τηλέφωνα
• κοσμήματα

Μέρος των κατασχεθέντων αποδόθηκε στις κατόχους τους.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Οδηγίες ΕΛ.ΑΣ.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, υπενθυμίζει:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς σας.

• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση