HomeHL1-WorldΟ Νετανιάχου αψηφά τον Μπάιντεν – Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε επίθεση στο Ιράκ UPD

Ο Νετανιάχου αψηφά τον Μπάιντεν – Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε επίθεση στο Ιράκ UPD

Μαίνονται και σήμερα οι μάχες κι οι βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ για τη λύση των «δύο κρατών» μεταπολεμικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αδιάκοπη η σφαγή στη Γάζα με τον τελευταίο απολογισμό να καταγράφει τουλάχιστον 25.105 νεκρούς Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και 62.681 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 178 άνθρωποι, αριθμός υπερδιπλάσιος αριθμός από αυτόν της Παρασκευής.

Ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου ανέφερε αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμούς και πυρά από τανκς στην Χαν Γιουνίς. Η Χαμάς κατήγγειλε δεκάδες βομβαρδισμούς, κυρίως γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και Άμαλ. Δεκάδες πτώματα «παραμένουν ακόμα κάτω τα συντρίμμια», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδιζαν σήμερα την πόλη της Γάζας και περιοχές και στα βόρεια, όπως επίσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζαμπάλια και αλ-Μπουρέιτζ. Στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλήγμα κατά αυτοκινήτου.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους ενόπλους στη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξαπέλυσες νέες επιδρομές και στη Δυτική Όχθη, όπου οι δυνάμεις κατοχής προχώρησαν ξανά σε συλλήψεις. Βομβαρδισμοί έγιναν τη νύχτα σε Χεβρώνα, Καλκίλια και Τζενίν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Αναφέρθηκαν συλλήψεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ δυο σπίτια κατεδαφίστηκαν στη Χεβρώνα. Ανήκαν σε παλαιστίνιους μαχητές.

Λίγες ώρες πριν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε την εναντίωσή του στην ιδέα της «παλαιστινιακής εθνικής κυριαρχίας» στην περιοχή αυτή. «Ο πλήρης ισραηλινός έλεγχος της ασφάλειας… είναι αντίθετος με ένα παλαιστινιακό κράτος», έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Twitter. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο ίδιος είπε προχθές στον Τζο Μπάιντεν κατά την τηλεφωνικής τους επικοινωνία πως το Ισραήλ πρέπει να σιγουρέψει «ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή» και αυτό το ζητούμενο «αντιφάσκει με το αίτημα να υπάρξει παλαιστινιακή εθνική κυριαρχία».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος «εξακολουθεί να πιστεύει πάντα στην προοπτική και στην πιθανότητα» της λύσης των δύο κρατών, αν και «αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φτάσουμε εκεί».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισήμανε το «δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει κράτος, που πρέπει να «αναγνωρίζεται από όλους», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» κάθε «άρνησή του».

«Η απάτη πως ο Μπάιντεν κάνει νουθεσίες υπέρ (σ.σ. της εγκαθίδρυσης) κράτους της Παλαιστίνης (…) δεν ξεγελά τον λαό μας», σχολίασε χθες η Χαμάς,

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, συναντήθηκε το Σάββατο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, που ανέφεραν πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ τους μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στις 16 Οκτωβρίου.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό και αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας, το θέμα της λύσης δύο κρατών και η απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε 130.

Ο πόλεμος κλιμακώνει παράλληλα την ένταση με τον «άξονα της αντίστασης», στον οποίο συσπειρώνονται γύρω από το Ιράν η Χαμάς, η Χεζμπολά του Λιβάνου, οι Χούθι της Υεμένης και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ, εντείνοντας τους φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

Στο δυτικό Ιράκ, 15 ρουκέτες και πύραυλοι, ανάμεσά τους περίπου δέκα βαλλιστικοί πύραυλοι, εκτοξεύθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης  όπου φιλοξενούνται στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού τους. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι αμερικανικό προσωπικό υπέστη ελαφρούς τραυματισμούς και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ τραυματίστηκε.

«Οι εκτιμήσεις των ζημιών συνεχίζονται», σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», όπως αυτοαποκαλούνται μαχητές που ανήκουν σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.

Χθες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως «κατέστρεψε» πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι, σε νέα επιδρομή που κατ’ αυτό εξαπολύθηκε σε «νόμιμη άμυνα», για να αποτραπεί επίθεση όπως αυτές που έχουν εξαπολύσει κατά δεκάδες οι υεμενίτες αντάρτες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών παραμένουν καθημερινές, άμαχος και μέλος της Χεζμπολά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI και το σιιτικό ένοπλο κίνημα.

Στο μεταξύ ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί απείλησε το Ισραήλ πως θα υπάρξουν αντίποινα μετά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ισραηλινών στρατιωτικών χθες στην Δαμασκό, σε πλήγμα που αποδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις από τη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, θα αναχωρήσει το βράδυ της Κυριακής για τις Βρυξέλλες ώστε να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΞ., θα μιλήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετέχουν 27 ομόλογοί του για να τονίσει περαιτέρω την πίεση του Τελ Αβίβ για την καταστροφή της Χαμάς και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναμένεται να έχει και ξεχωριστές συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζεφ Μπορέλ, και τους επικεφαλής διπλωμάτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, καθώς και με άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση