HomeHL-9Greek Mafia: Ο άγνωστος πόλεμος και η σιγή των 8 χρόνων

Greek Mafia: Ο άγνωστος πόλεμος και η σιγή των 8 χρόνων

Οι 21 συμμορίες, τα 50 συμβόλαια θανάτου σε 35 χρόνια, οι δικογραφίες της ΕΛ.ΑΣ. και ο κύκλος των εκτελεστών της διπλανής πόρτας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ο διαχωρισμός και η διεκδίκηση των φέουδων προστασίας στην Αττική, τα χρέη και οι εκκρεμείς συναλλαγές που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος μέσω διαφόρων εταιρειών, οι διαμάχες για τη διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων καυσίμων και τσιγάρων, η τιμωρία των πληροφοριοδοτών της Αστυνομίας, η εκδίκηση για άλλες δολοφονίες, οι φόβοι για ανταποδοτικά χτυπήματα από αντίπαλες συμμορίες και οι «εκκαθαρίσεις» ανταγωνιστών αποτέλεσαν τα κίνητρα των περισσότερων από 50 δολοφονιών που έχουν σημειωθεί την τελευταία 35ετία στη χώρα μας, από τις οποίες οι 40 μετά το 2005.

Το μοναδικό διάστημα που τα όπλα σίγησαν ήταν αυτό μεταξύ 2009 και 2017, λόγω της τότε εκτεταμένης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. που είχε βάλει στο «μικροσκόπιο» περίπου 200 μέλη κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τη νύχτα.

Την τελευταία εξαετία, ωστόσο, εκτυλίσσεται η πλέον φονική φάση του «εμφυλίου» της εγχώριας μαφίας, με περίπου τέσσερα συμβόλαια θανάτου να «υπογράφονται» κάθε χρόνο, αλλά και με την παράλληλη δράση συμμοριών από την Αλβανία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Το «συνδικάτο των εκτελεστών», η «μαφία της Ηλιούπολης», η «συμμορία του Χαϊδαρίου», το «κύκλωμα του Πειραιά» είναι μερικές μόνο από τις εγκληματικές οργανώσεις που με την ενεργοποίηση αλλοδαπών προχωρούν πλέον σε επιθέσεις α λα… Μεξικό εναντίον αντιπάλων τους στον χώρο της παρανομίας.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε μία πλήρη χαρτογράφηση των 500 «νονών» που την τελευταία 20ετία φέρονται να έχουν εμπλακεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε 20 συμμορίες που καλύπτουν ολόκληρη την Αττική.

Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στα κυκλώματα, ωστόσο, δεν ξεπερνούν τα 40-50 χρόνια ζωή, αφού στη διάρκεια της αιματηρής δράσης τους έρχονται με μαθηματική ακρίβεια σε κόντρα με αντίπαλα συμφέροντα που οδηγούν στην εξόντωσή τους αλλά και τη σχεδόν ταυτόχρονη αντικατάστασή τους στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, εξάλλου, αποτελεί η προ έξι ημερών δολοφονία με σχεδόν 100 σφαίρες του 44χρονου ποινικού Βαγγέλη Ζαμπούνη έξω από πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του στον Νέο Κόσμο.

Νέο κεφάλαιο στις έρευνες

Παρά τη λεπτομερή καταγραφή αλλά και το λουτρό αίματος τριών δεκαετιών, οι διωκτικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην εξιχνίαση ελάχιστων δολοφονιών (ποσοστό μικρότερο του 10%). Πάντως, η πρόσφατη διαλεύκανση των δύο συμβολαίων θανάτου με θύματα δύο ποινικούς που έπεσαν νεκροί από επιδρομή κουκουλοφόρων την περίοδο 2022-2023 στα Σκούρτα Βοιωτίας και στον Κορυδαλλό, τα οποία αποδίδονται σε μέλη της ρωσικής μαφίας στην Ελλάδα – που πουλά προστασία στους λαθρέμπορους τσιγάρων –, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις έρευνες για το «ξεδόντιασμα» της εγχώριας μαφίας.

Άλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που αναλαμβάνουν τις σχετικές υποθέσεις γνωρίζουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτών των δολοφονιών, όμως η ομερτά που επικρατεί στις τάξεις των αντιμαχόμενων συμμοριών δυσχεραίνει το έργο τους.

Επίσης γνωρίζουν ότι όλο και συχνότερα για τις εκτελεστικές ομάδες χρησιμοποιούνται – από Έλληνες και αλλοδαπούς κρατουμένους – μέλη της αλβανικής μαφίας ή ακόμα και Έλληνες «μικροποινικοί» που στρατολογούνται στις φυλακές, όπως και άλλοι εκτελεστές της… διπλανής πόρτας, με κύριο στόχο να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές.

Μάλιστα, σε δύο – τρεις δολοφονικές ενέδρες έχει καταγραφεί και η εμπλοκή επίορκων αστυνομικών.

Ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, στη δεκαετία του ’90, εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις ο πρώτος πολύνεκρος «εμφύλιος» των εγχώριων ποινικών, με αρχικά θύματα δραστήριους μπράβους που πουλούσαν προστασία σε μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας και των νότιων προαστίων.

Σε αυτό το κλίμα, εμφανίστηκαν τα μέλη του περιώνυμου «συνδικάτου των εκτελεστών» που αναλάμβαναν δολοφονίες κατά παραγγελία, με τα θύματά τους όμως να περιλαμβάνουν ανυποψίαστους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων ή ιδιοκτήτες σχολών οδηγών.

Ακολούθησε, την περίοδο 1997-2001, ο πόλεμος της επονομαζόμενης «μαφίας της Ηλιούπολης», με δολοφονίες ποινικών καταμεσής της λεωφόρου Ποσειδώνος ή στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και ανατινάξεις ΙΧ.

Από τη διετία 2000-2001 και τη δολοφονία ενός εκ των αρχηγών του «συνδικάτου των εκτελεστών» στον Σχινιά και έπειτα, άρχισαν να κλιμακώνουν τη δράση τους συμμορίες των δυτικών προαστίων που δραστηριοποιούνταν, εκτός από τις εκβιάσεις, στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, με την αναφερόμενη συνδρομή αστυνομικών και λιμενικών, φτάνοντας στο σημείο να οργανώσουν μέχρι και ανατινάξεις πλοίων.

Σειρά είχε, μέχρι το 2009, μια εντυπωσιακή διαμάχη αλληλοεξόντωσης για τον έλεγχο περιοχών της Αττικής, που επεκτάθηκε στην Κορινθία.

Στο διάστημα εκείνο επικράτησαν οι δολοφονίες αντεκδίκησης, οι αιματηρές επιθέσεις με σκοπό το «θόλωμα» των αστυνομικών ερευνών, αλλά και ο θανάσιμος ανταγωνισμός μεταξύ των κακοποιών για να προλάβουν ο ένας τον άλλον σε αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι θανάτου.

Ο κύκλος αυτών των δολοφονιών έκλεισε με το συμβόλαιο θανάτου εις βάρος 36χρονου επιχειρηματία στη λεωφόρο Βεΐκου στο Γαλάτσι.

Η αδρανοποίηση και οι φυλακίσεις

Μετά την εν λόγω επίθεση επικράτησε οκταετής σιγή, με τις πιθανές αιτίες να είναι τρεις.

Πρώτον, τον Φεβρουάριο του 2011 από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ σχηματίστηκε δικογραφία για τη δράση 217 ποινικών που φέρονται να συμμετείχαν σε οκτώ εγκληματικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και οκτώ αστυνομικοί. Δεύτερον, την περίοδο εκείνη πολλά ηγετικά στελέχη της ελληνικής μαφίας βρίσκονταν στη φυλακή.

Τρίτον, μετά την προαναφερθείσα δολοφονία εκτιμάται ότι αδρανοποιήθηκε ένα «κέντρο εκπόρευσης» πολλών από τις επιθέσεις που προηγήθηκαν.

Ο κύκλος του αίματος, ωστόσο, έμελλε να ανοίξει εκ νέου τον Μάιο του 2017 με τη δολοφονία 47χρονου ποινικού στα Γλυκά Νερά.

Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι στην περιβόητη δικογραφία του 2011, με τη λίστα των 217 ποινικών, μνημονευόταν ότι από τις αστυνομικές έρευνες είχε αποφευχθεί σχέδιο δολοφονίας του. Την περίοδο 2017-2022, οπότε καταγράφηκαν τουλάχιστον 18 δολοφονικές επιθέσεις, αποφυλακίστηκαν σημαντικοί «παίκτες» της ελληνικής νύχτας, ενώ εντάθηκαν οι συγκρούσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το ίδιο διάστημα, και ιδίως μετά τη δολοφονία πρώην αστυνομικού στην Παιανία, άρχισε να ξηλώνεται ένα μεγάλο κύκλωμα προστασίας «ροζ» στούντιο, οίκων ανοχής και λεσχών, με έσοδα που υπολογίζονται σε 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως και την εμπλοκή κακοποιών και αστυνομικών με υψηλές προσβάσεις (σχεδιαζόταν μέχρι και η υπενοικίαση του καφενείου της Βουλής).

Το τέλος αυτού του κυκλώματος και η διεκδίκηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σηματοδότησαν νέες φονικές συγκρούσεις μεταξύ πρώην συνεργών, ύστερα από απόπειρα δολοφονίας στον Πειραιά το 2018, ενώ παραγγέλθηκαν και νέα συμβόλαια θανάτου.

Την τελευταία διετία ακολούθησαν τέσσερις δολοφονικές επιθέσεις με μπαράζ πυροβολισμών από κουκουλοφόρους σε Βοιωτία, Γέρακα, Κορυδαλλό και εσχάτως στον Νέο Κόσμο.

Τα χτυπήματα αυτά αποδίδονται σε μέλη της ρωσικής μαφίας που συνεργάζονται με Έλληνες «νονούς» για την πώληση προστασίας στον χώρο του λαθρεμπορίου τσιγάρων, καθώς και σε Έλληνες κακοποιούς ως ανταποδοτικά προηγούμενων επιθέσεων ή στα πλαίσια της διαμάχης για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση