HomePost ItΔιαδοχικές επαφές στην Αθήνα για το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου

Διαδοχικές επαφές στην Αθήνα για το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου

Με ποιους συναντήθηκε και τι συζητήθηκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σειρά διαδοχικών επαφών σε Υπουργεία και Οργανισμούς είχε στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Αθανασάκης, για ζητήματα που αφορούν στο Δήμο.

Τον συνόδευσαν ο αντιδήμαρχος Υποδομών-Τεχνικών Έργων, Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού, Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Μάνος Περισυνάκης καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος Μανώλης Χρονάκης.

Γ.Γ ΥπΑΑΤ

Θέματα που άπτονται του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στο Οροπέδιο Λασιθίου εξετάστηκαν εκτενώς στη συνάντηση με το Γ.Γ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε μέσα στο επόμενο διάστημα να οργανωθεί ημερίδα στο Οροπέδιο Λασιθίου με τη συμμετοχή στελεχών του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου θα ενημερωθούν για τη νέα ΚΑΠ και θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν από κοντά τα προβλήματα τους στους αρμόδιους φορείς.

ΕΛΓΑ

Στην συνάντηση, που ακολούθησε, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο τέθηκε το ζήτημα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων του Οροπεδίου που μέχρι σήμερα ενώ πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στον Οργανισμό δεν λαμβάνουν ποτέ αποζημιώσεις λόγω υψομέτρου του τόπου όπου ζουν και δραστηριοποιούνται.

Ο κ. Αθανασάκης ζήτησε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ στο συγκεκριμένο θέμα και ο κ. Λυκουρέντζος εμφανίστηκε θετικός ζητώντας από το Δήμαρχο να του αποστείλει, εντός των επόμενων ημερών, την ολοκληρωμένη πρόταση του, γραπτώς.

Γ.Γ ΥΠΕΝ

Ακολούθησε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκο, με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα των αγροτικών αποβλήτων στο Οροπέδιο Λασιθίου και της διαχείρισης τους. Για το ζήτημα αυτό επισημάνθηκε πως θα γίνει επαφή με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ,  κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, ώστε να διατεθούν  κοντέινερ για την συγκέντρωση πλαστικών αποβλήτων. Όσο για τα δοχεία των φυτοφαρμάκων, επισημάνθηκε από τον κ. Γραφάκο πως ετοιμάζεται από το Υπουργείο ΚΥΑ που θα προβλέπει εμπλοκή στη συλλογή τέτοιων αποβλήτων των γεωπόνων.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου και της κατασκευής βιολογικών καθαρισμών ώστε να καλυφθούν όλοι οι οικισμοί του Δήμου Οροπεδίου. Ο κ. Γραφάκος εμφανίστηκε πρόθυμος μέσω του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει το σχετικό έργο εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες του.

Να σημειώσουμε πως το κομμάτι των μελετών ήδη βρίσκεται στα χέρια του ΟΑΚ.

ΥΠ.ΕΣ

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγιναν συναντήσεις με τον Υφυπουργό κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και το Γ.Γ κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη με αντικείμενο την κακή κτιριακή κατάσταση τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου που λειτουργούν στο Δήμο Οροπεδίου.

Μάλιστα το θέμα έφθασε και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ κ. Αθανάσιο Γιάνναρη, με τον οποίο έγινε αμέσως μετά συνάντηση.

Ο τελευταίος ωστόσο εξήγησε πως ο προϋπολογισμός που έχει στα χέρια τους οι ΚΤΥΠ είναι περιορισμένος αλλά θα εξετάσουν πως μπορούν να εξοικονομηθούν ποσά κι εφόσον απαιτηθούν συμπληρωματικά θα αναζητήσουν πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Με το Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη έγινε συζήτηση γύρω από θέματα που άπτονται της ύδρευσης στο Δήμο Οροπεδίου.

Ειδικότερα εξετάστηκε η δυνατότητα χρηματοδοτικής κάλυψης για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης αλλά και την κατασκευή μικρών δεξαμενών συγκέντρωσης όμβριων υδάτων.

Επίσης στον κ. Κουτουλάκη τέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης της μελέτης που θα επιτρέψει τη δημιουργία στο Οροπέδιο Λασιθίου ενός αιολικού πάρκου με τους υφιστάμενους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, το οποίο δεν θα είναι  απλά αξιοθέατο αλλά θα είναι και λειτουργικό για την άντληση νερού.

Αντιπρόεδρος Βουλής

Από τον κύκλο επαφών δεν θα μπορούσε να λείψει ο Λασιθιώτης Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που τέθηκαν στις προηγηθείσες συναντήσεις και εμφανίστηκε πρόθυμος, όπου μπορεί να συνδράμει για να προωθηθούν λύσεις και έργα.

Στον ΟΤΕ

Πριν ο κ. Αθανασάκης με τους κυρίους Περισυνάκη και Χρονάκη επιστρέψουν στην Κρήτη επισκέφθηκαν και τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στην Αθήνα.

Έθεσαν το θέμα των οπτικών ινών που δεν έχουν καλύψει ακόμα όλα τα χωριά του Δήμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα σωστό και λειτουργικό internet, καθώς και το ζήτημα του σήματος της τηλεόρασης που επίσης παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται ενίσχυση.

Ακόμα προτάθηκε στον ΟΤΕ, και θα εξεταστεί πως μπορεί να γίνει από νομικής απόψεως, το να διαθέσει χώρο στα κτίρια που διατηρεί σε Άγιο Γεώργιο και Τζερμιάδων ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε δικό τους γραφείο κάποιες από τις υπηρεσίες του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση