HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚόκκινα χρέη στην Εφορία: Στο σφυρί μεζονέτες, καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα

Κόκκινα χρέη στην Εφορία: Στο σφυρί μεζονέτες, καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα

Ο κατάλογος με τους πλειστηριασμούς που δρομολογεί η ΑΑΔΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο ηλεκτρονικό “σφυρί” της χρονιάς θα χτυπήσει στις 31 Ιανουαρίου και αφορά σε 2 οικόπεδα περίπου 1.500 τ.μ. έκαστο στις Σπέτσες. Και τα 2 ακίνητα ανήκουν στον ίδιο οφειλέτη και το ΚΕΦΟΜΕΠ, που κίνησε τις διαδικασίες, ξεκινά τον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης περί το 1,5 εκατ. ευρώ για το καθένα από τα οικόπεδα.

Στη λίστα των πρώτων 23 πλειστηριασμών από την ΑΑΔΕ για το 2024 συμπεριλαμβάνονται οικόπεδα, διαμερίσματα, μια μεζονέτα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Τα ακίνητα αυτά βγαίνουν τώρα στους e-πλειστηριασμούς ενώ οι προκηρύξεις θα ενταθούν μέσα επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι φορολογούμενοι στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών τους λογαριασμών.

Μεταξύ των πλειστηριασμών που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τις 10 Απριλίου 2024 περιλαμβάνονται:

Οικόπεδο εντός της πόλης των Σπετσών 1.469,63 τ.μ. βγαίνει στον πλειστηριασμό. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 1,42 εκατ. ευρώ. Επίσης, οικόπεδο του ίδιου οφειλέτη 1.544,49 τ.μ. στην πόλη των Σπετσών θα βγει στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 1,492 εκατ. ευρώ.
Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση 25,6 στρεμμάτων στο Δήμο Αλιάρτου εκπλειστηριάζεται με τιμή πρώτης προσφοράς 7 εκατ. ευρώ.
Οριζόντια ιδιοκτησίας 374 τ.μ. και οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 1,76 εκατ. ευρώ.
Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, γήπεδο άρτιο αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 735.150 ευρώ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο είχε βγει στον πλειστηριασμό το περυσινό έτος με την τιμή εκκίνησης να ανέρχεται στο ποσό των 1,131 εκατ. ευρώ.
Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά, βγαίνει στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 960.000 ευρώ.
Οικόπεδο άρτιο 780 τ.μ. με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνία, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.65 εκατ. ευρώ.
Αγροτεμάχιο 29.280 τ.μ. με μονάδα παραγωγής και γραφεία 175 τ.μ. βγαίνει στον πλειστηριασμό. Το ακίνητο βρίσκεται στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Τιμή πρώτης προσφοράς 2,29 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως κατάσχεση κινητών (είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου) η κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει και πλειστηριασμό και ο προϊστάμενος της εφορίας υποχρεούται να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης μετά από την παρέλευση 40 ημερών.

Το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

Πηγή: newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση