HomeHL-WorldΑμερικανίδα σκότωσε τη μάνα της και την έκρυψε σε βαλίτσα για να της πάρει $1,5 εκατ. – Το μίσος της γεννήθηκε στη Σαντορίνη

Αμερικανίδα σκότωσε τη μάνα της και την έκρυψε σε βαλίτσα για να της πάρει $1,5 εκατ. – Το μίσος της γεννήθηκε στη Σαντορίνη

Πώς το οικογενειακό ταξίδι στη Σαντορίνη σημάδεψε την παιδική της ηλικία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένοχη έκρινε δικαστήριο στο Σικάγο μια νεαρή Αμερικανίδα που σκότωσε, μαζί με τον φίλο της, τη μητέρα της και έκρυψε το πτώμα σε μια βαλίτσα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2014.

Η βαριά ποινή των 26 ετών για την Χέδερ Μακ κρύβει μια ιστορία μίσους και εκδίκησης, από μία κοπέλα που τότε μόλις είχε ενηλικιωθεί.

Το έγκλημα ήταν «βάναυσο και προμελετημένο» είπε ο δικαστής πριν ανακοινώσει την ποινή της Μακ. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Μακ σκότωσε τη μητέρα της για να αποκτήσει πρόσβαση στο καταπιστευματικό της κεφάλαιο που είχε ύψος 1,5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που η Μακ το αρνήθηκε.

Στο δικαστήριο ακούστηκαν πολλά για τη γεμάτη ένταση σχέση ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη, αλλά και για ένα περιστατικό στην Ελλάδα που άλλαξε την πορεία της σχέσης τους προς το χειρότερο.

Οι εισαγγελείς έκριναν, από την πλευρά τους, ότι η νεαρή γυναίκα δεν έδειξε καμία μεταμέλεια και ότι, βέβαια, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρύψει το έγκλημα.

Ταραγμένα παιδικά χρόνια

Η Χέδερ Μακ είναι κόρη του συνθέτη τζαζ και κλασικής μουσικής Τζείμς Μακ και της Σίλα φον Βίζε-Μακ, μιας γυναίκας που είχε αγάπη για το διάβασμα και τη κλασική μουσική. Ζούσαν σε ακριβή συνοικία του Σικάγου, μια ζωή που η Washington Post περιγράφει ως προνομιούχα.

Οι δικηγόροι της κατηγορούμενης υποστήριξαν ότι η Μακ υφίστατο συχνά ενδοοικογενειακή κακοποίηση και βία από παιδί. Σε πολύ νεαρή ηλικία έγινε μάρτυρας της σωματικής κακοποίησης της μητέρας της από τον πατέρα της. Αργότερα, στα πέντε της, όταν ο πατέρας της έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω, η μητέρα της «χλεύαζε και κακοποιούσε» τον πατέρα της.

Σύμφωνα με την Chicago Tribune, η αστυνομία επισκέφθηκε το σπίτι τους ούτε λίγο ούτε πολύ 86 φορές μεταξύ 2004 και 2013. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι εκθέσεις της αστυνομίας από το 2008 ως το 2013 έδειχναν ότι η Μακ ασκούσε σωματική βία στη μητέρα της -τη δάγκωνε και την έσπρωχνε βίαια – ενώ φέρεται και να της έκλεβε χρήματα.

Η Μακ, παιδί ακόμη, φρόντιζε πιο πολύ η ίδια τον πατέρα της όταν εμφάνισε καρκίνο του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφωνίες με τη μητέρα της.

Τελικά ο Μακ πέθανε το 2006 κατά τη διάρκεια διακοπών της οικογένειας στη Σαντορίνη, όταν η μικρή Χέδερ ήταν 10 ετών. Οι δικηγόροι της είπαν η Χέδερ είπε ότι ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της, αλλά η μητέρα της «αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι». Αυτό το ταξίδι, έλεγε αργότερα η Χέδερ «έσπειρε τους σπόρους του θυμού» προς τη μητέρα της – ένας θυμός που δεν σταμάτησε ποτέ.

Δολοφονία στο παραδεισένιο νησί

Το 2014 η Χέδερ Μακ και η μητέρα της έκαναν διακοπές στο Μπαλί. Το μίσος της 18χρονης κοπέλας, που ήταν έγκυος στο παιδί του φίλου της Τόμι Σέφερ δεν είχε υποχωρήσει καθόλου. Σχεδίαζε μάλιστα από καιρό τη δολοφονία με τον Σέφερ ενώ χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα της μητέρας της για να κλείσει στα κρυφά ένα πανάκριβο αεροπορικό εισιτήριο για να έλθει ο Σέφερ στην Ινδονησία.

Στις 12 Αυγούστου 2014 το νεαρό ζευγάρι ήταν σίγουρο ότι η ώρα της δολοφονίας είχε φτάσει. Οι δυο τους αντάλλασσαν για ώρα μηνύματα με συνθηματικές αναφορές στη δολοφονία και αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο «Μπόνι και Κλάιντ».

Αιφνιδίασαν τη 62χρονη γυναίκα που ήταν στο κρεβάτι και την ξυλοκόπησαν βάναυσα. Η Χέδερ χτυπούσε τη μητέρα της στο κεφάλι και το πρόσωπο οδηγώντας την στον θάνατο. Ο ιατροδικαστής έδειξε ότι η γυναίκα πνίγηκε μετά από επανειλημμένα χτυπήματα στο πρόσωπό της, τα οποία της έσπασαν το ρινικό οστό και το οστό της γνάθου, με αποτέλεσμα να κλείσει ο αεραγωγός της. Τελικά τεμάχισαν το πτώμα, το έκρυψαν σε βαλίτσα και το άφησαν έξω από το St. Regis Bali Resort.

Η κοπέλα συνελήφθη στην Ινδονησία όπου εξέτισε ποινή επτά ετών. Εκεί γέννησε την κόρη της, Στέλλα, που σήμερα ζει με την οικογένεια της Φον Βίζε-Μακ. Ο Σέφερ βρίσκεται και αυτός σε φυλακή στην Ινδονησία, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Κατά καιρούς η Μακ είχε δώσει διαφορετικές εξηγήσεις για το τι συνέβη στη μητέρα της. Σε μια σειρά βίντεο στο YouTube το 2017, η Μακ ομολόγησε μάλιστα τη δολοφονία και φάνηκε να απαλλάσσει τον φίλο της από τις κατηγορίες.

Τελικά η Χέδερ Μακ απελάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 αλλά συνελήφθη εκ νέου με την κατηγορία της «συνέργειας στη διάπραξη προμελετημένης δολοφονίας».

Τον Ιούνιο του 2023 δήλωσε ένοχη για τη κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία, μια κατηγορία με μέγιστη ποινή κάθειρξης τα 28 έτη.

Η Μακ υπέστη κακοποίηση και βία από τη μητέρα της, καθώς και από τον φίλο της, ανέφεραν οι δικηγόροι της στη δίκη. Σημείωναν δε ότι σκοπός της δίκης δεν είναι να εξετάσει τη σχέση μητέρας-κόρης, αλλά να αποφασίσει πόση ποινή φυλάκισης πρέπει να εκτίσει η Μακ στις ΗΠΑ με δεδομένο τον χρόνο που εξέτισε στην Ινδονησία.

Πέρα από την ποινή κάθειρεξης, το δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλει 262.708 δολάρια ως αποζημίωση στην περιουσία της μητέρας της και πρόστιμο 50.000 δολαρίων. Η ποινή ήταν αυστηρότερη από αυτήν που είχε ζητήσει η νομική της ομάδα, που ήταν 15 χρόνια, μείον τα επτά που ήδη εξέτισε στην Ινδονησία.

Αναμένεται τελικά να περάσει περίπου 20 χρόνια στη φυλακή, αφού από την ποινή της αφαιρεθεί ο χρόνος που εξέτισε σε ομοσπονδιακή φυλακή. Πάντως θα είναι επιλέξιμη για περαιτέρω μειώσεις της ποινής της αν δείξει καλή συμπεριφορά, αυτό όμως αναμένεται να γίνει περίπου το 2043.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση