HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2023: Επιτυχημένη χρονιά για την Aegean

2023: Επιτυχημένη χρονιά για την Aegean

Από τα τρία αεροδρόμια της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mία ακόμα επιτυχημένη χρονιά δυναμικής ανάπτυξης για την AEGEAN αποτέλεσε το 2023 για την δραστηριότητα της εταιρεία στην Κρήτη, που παραδοσιακά αποτελεί στυλοβάτη αλλά και βαρόμετρο τόσο του ελληνικού τουρισμού, όσο και της πορείας της εταιρείας. Ιδιαίτερα αυξημένη η επιβατική κίνηση συνολικά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, και από τα 3 αεροδρόμια του νησιού (Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία). 15% αύξηση στο Ηράκλειο, 25% αύξηση στα Χανιά και η ευχάριστη έκπληξη του αεροδρομίου της Σητείας με την αύξηση της επιβατικής κίνησης να ξεπερνά το 90%. Επιδίωξη της εταιρείας για αύξηση των διαθέσιμων θέσεων, έναρξη της σαιζόν ακόμη πιο νωρίς και τη φετινή χρονιά και ένα νέο απευθείας δρομολόγιο εσωτερικού από το Ηράκλειο προς την Καλαμάτα, ο μέχρι τώρα σχεδιασμό της AEGEAN για τη νέα χρονιά στην Κρήτη.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία επιβατικής κίνησης της AEGEAN για τη χρονιά που μας πέρασε (2023) που ακολουθούν. Ειδικότερα:

Στοιχεία επιβατικής κίνησης της AEGEAN για το 2023 (στο συνολικό δίκτυο της εταιρείας)

         Μια ακόμα επιτυχημένη χρονιά δυναμικής ανάπτυξης ολοκληρώθηκε για την AEGEAN, η οποία το 2023 προσέφερε στο σύνολο του δικτύου 18,5 εκατομμύρια θέσεις, αυξημένες κατά 3,1 εκατ. συγκριτικά με το 2022, ενώ μετέφερε 15,5 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 3,2 εκατ., επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξεως του 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

         Στο δίκτυο εξωτερικού η AEGEAN προσέφερε 11,1 εκατομμύρια θέσεις, περισσότερες κατά 2,2 εκατ. σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, η εταιρία μετέφερε 9,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% συγκριτικά με το 2022. Αυξημένη κατά 22% εμφανίστηκε και η επιβατική κίνηση εσωτερικού, αποτυπώνοντας τη θετική επίπτωση της αυξημένης διασυνδεσιμότητας των νησιών μέσω Αθήνας, λόγω της διεύρυνσης του δικτύου εξωτερικού. Επίσης, η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 83,4% από 79,4% το 2022.

         Στην ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφηκε συνέβαλε σημαντικά η Κρήτη, αφού τα στοιχεία επιβατικής κίνησης που αφορούν τα 3 αεροδρόμια του νησιού (Ηράκλειο, Σητεία, Χανιά) εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με το 2022.

         Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτελεί κατά τη θερινή περίοδο τη 2η μεγαλύτερη βάση της εταιρείας και την 3η μεγαλύτερη για το σύνολο του έτους.

Στοιχεία συνολικής επιβατικής κίνησης της AEGEAN για το 2023 ειδικά για την Κρήτη

(Αεροδρόμια Ηρακλείου, Χανίων και Σητείας)

         Ειδικότερα, η AEGEAN μετέφερε από και προς την Κρήτη συνολικά 2,1 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

         Πιο συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού ανήλθε σε 1,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 23%, ενώ η επιβατική κίνηση από τις απευθείας πτήσεις εξωτερικού σε 614 χιλ., αυξημένη κατά 10%, υπερκαλύπτοντας την επένδυση της εταιρείας στις διαθέσιμες θέσεις με την ελκυστικότητα του προορισμού, αλλά και την αύξηση των πληροτήτων που άγγιξαν το 86%, να τεκμηριώνουν τη θετική της πορεία της.

         Συνολικά, η AEGEAN, συνεπής στη διαχρονική στρατηγική της για στήριξη του νησιού με διαρκή αύξηση χωρητικότητας,  προσέφερε τον προηγούμενο χρόνο συνολικά 2,4 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 13% συγκριτικά με το 2022.

Επιβατική κίνηση AEGEAN από/προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» 

         Αναφορικά με το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί διαχρονικά τον ισχυρότερο κόμβο του νησιού, η συνολική επιβατική κίνηση της AEGEAN έφτασε σχεδόν τους 1,5 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2022, με τους επιβάτες εσωτερικού δικτύου να σημειώνουν άνοδο κατά 20% και τους επιβάτες των απευθείας πτήσεων εξωτερικού να αυξάνονται κατά 7%.

         Σημειώνεται ότι πέρυσι, όπως και συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στη θερινή περίοδο, το Ηράκλειο διαθέτει ένα ιδιαίτερα διευρυμένο δίκτυο τακτικών, απευθείας πτήσεων προς τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, που το 2023 ξεπερνούσαν τους 22 συνολικά. Από τους προορισμούς αυτούς οι 19 αφορούν το δίκτυο εξωτερικού, ενώ οι υπόλοιποι αφορούν το δίκτυο εσωτερικού. Ενδεικτικά, η AEGEAN επιχειρούσε το καλοκαίρι του 2023 σε 9 προορισμούς στη Γαλλία, 4 στη Γερμανία, αλλά και προς τη Ζυρίχη, τη Βιέννη, τα Τίρανα, αλλά και τη Λάρνακα.

         Ο αριθμός των διασυνδέσεων αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογιστούν και οι πτήσεις charter που εκτελούνται από την εταιρεία για λογαριασμό μεγάλων tour operators την Ευρώπης.

Επιβατική κίνηση AEGEAN από/προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων

         Αντίστοιχα, αύξηση της τάξεως του 25% τόσο στο δίκτυο εσωτερικού, όσο και στο δίκτυο εξωτερικού, κατέγραψε η επιβατική κίνηση της AEGEAN από και προς  το αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ οι πληρότητες των πτήσεων άγγιξαν το 86%, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2022.

         Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προορισμού, η AEGEAN αύξησε κατά 33% τις προσφερόμενες θέσεις στο δίκτυο εξωτερικού συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ μέσω των τακτικών πτήσεων εσωτερικού και της καλύτερης διασύνδεσης με το δίκτυο της εταιρείας μέσω Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι ξένοι επισκέπτες αναλογικά αυξήθηκαν.

Επιβατική κίνηση AEGEAN από/προς το αεροδρόμιο Σητεία «Βιτσέντζος Κορνάρος»

         Ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς αποτέλεσε η αύξηση της επιβατικής κίνησης από και προς το αεροδρόμιο «Βιτσέντζος Κορνάρος» της Σητείας, αποτέλεσμα της απόφασης της εταιρείας να επενδύσει στην τουριστική προοπτική του Λασιθίου με περισσότερες θέσεις, μεγαλύτερα αεροσκάφη και μια ελκυστική προσφορά για όλο το καλοκαίρι.

         Υπενθυμίζεται ότι η AEGEAN τον Ιούλιο του 2023 προχώρησε στην αναβάθμιση των αεροσκαφών που εξυπηρετούσαν τον προορισμό από ελικοφόρα σε AIRBUS 320, υπερδιπλασιάζοντας τη χωρητικότητα των πτήσεων της από και προς τη Σητεία, αυξάνοντας τις διαθέσιμες θέσεις κατά 150% και προωθώντας μια μοναδική προσφορά με ελκυστικούς σταθερούς ναύλους για όλο το καλοκαίρι.

         Η συγκεκριμένη στρατηγική κίνηση της εταιρίας απέδωσε «καρπούς», καθώς σημειώθηκε αύξηση 92% στην επιβατική κίνηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε σχεδόν 39.000 επιβάτες να γνωρίσουν την περιοχή του Λασιθίου ή να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Κρήτη από το συγκεκριμένο άκρο του νησιού. Αν και τα μεγέθη είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών που διακινούνται από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόπερσι οι αριθμοί εμφανίζονταν ακόμη μικρότεροι.

Αποτίμηση της χρονιάς και νέος σχεδιασμός για την Κρήτη

         Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της AEGEAN τη φετινή χρονιά και κατ’ επέκταση και του ελληνικού τουρισμού, σχετίζονται με τρεις βασικούς παράγοντες: 1ον με την ενίσχυση της διάθεσης και της δυνατότητας των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής, 2ον με την υψηλή δυναμική της τουριστικής ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απόρροια του ενισχυμένου ελληνικού brand name και 3ον με την επένδυση της εταιρείας σε περισσότερες διαθέσιμες θέσεις κατά 3,1 εκατομμύρια και την απόφασή της να ενισχύσει το δίκτυό τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, στηρίζοντας μάλιστα μικρότερους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς, όπως π.χ. τη Σητεία.

         Για το 2024 επιδίωξη της εταιρείας στην Κρήτη είναι τόσο η κατά το δυνατόν αύξηση των διαθέσιμων θέσεων όσο και η μέγιστη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη φετινή χρονιά, καθώς η Κρήτη αποτελεί έναν από τους λίγους προορισμούς στη χώρα που μπορεί να προσφέρει ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν όλο το χρόνο, ενώ προστίθεται και ένα νέο απευθείας δρομολόγιο εσωτερικού από το Ηράκλειο προς την Καλαμάτα.

         Ωστόσο, ο σχεδιασμός εξακολουθεί να είναι δυναμικός, καθώς δεν εκλείπουν οι αστάθμητοι παράγοντες, τόσο σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά, όσο και τα επιχειρησιακά, αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Νέο απευθείας δρομολόγιο Ηράκλειο Καλαμάτα από 1η Ιουνίου

         Το νέο απευθείας δρομολόγιο από το Ηράκλειο προς την Καλαμάτα θα πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με αεροσκάφη τύπου ATR, και σκοπό έχει την περαιτέρω

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση