HomeHL-WorldΠάπα Φραγκίσκος: Η ερωτική ευχαρίστηση είναι «δώρο Θεού»

Πάπα Φραγκίσκος: Η ερωτική ευχαρίστηση είναι «δώρο Θεού»

Νέες δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου που δεν αρέσουν στους συντηρητικούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η σεξουαλική ευχαρίστηση είναι «ένα δώρο από τον Θεό» που πρέπει να «πειθαρχείται με υπομονή».

Προειδοποίησε επίσης για την πορνογραφία, η οποία, όπως είπε, φέρνει «ικανοποίηση χωρίς να υπάρχει (συναισθηματική) σχέση» και μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Όλα αυτά ο πάπας Φραγκίσκος τα είπε χθες μιλώντας στο Βατικανό.

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου είναι μέρος μιας σειράς κηρυγμάτων για τις κακίες και τις αρετές και επικεντρώθηκε σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «ο δαίμονας της λαγνείας». Ο ποντίφικας είπε ότι ο πόθος «καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων» και πρόσθεσε ότι «οι καθημερινές ειδήσεις είναι αρκετές για να τεκμηριώσουν αυτήν την πραγματικότητα».

»Πόσες σχέσεις που ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο έγιναν αργότερα τοξικές;» διερωτήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος.

Τα σχόλιά του έγιναν, δε, λίγες μέρες αφότου ο νέος επικεφαλής του δόγματος, ο καρδινάλιος Victor Manuel Fernández, δέχτηκε κριτική για ένα βιβλίο που έγραψε και δημοσίευσε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τίτλο «Mystical Passion: Spirituality and Sensuality».

Το βιβλίο, το οποίο έχει πλέον εξαντληθεί, μιλά για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και παρείχε λεπτομερείς περιγραφές ανδρικών και γυναικείων εμπειριών κατά τη διάρκεια του οργασμού. Μιλώντας στην καθολική διαδικτυακή έκδοση Crux, ο καρδινάλιος Fernández είπε ότι έγραψε το βιβλίο όταν ήταν ακόμη νέος και «σίγουρα δεν θα το έγραφε» τώρα.

Οι συντηρητικοί σχολιαστές έχουν αποκαλέσει το βιβλίο «διεστραμμένο», με έναν να λέει ότι δείχνει πως ο καρδινάλιος ήταν «ακατάλληλος» να είναι έπαρχος. Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο, που ο πάπας Φραγκίσκος ή ο καρδινάλιος Fernantez προκαλούν την οργή των συντηρητικών μελών της καθολικής κοινότητας.

Τον Δεκέμβριο, ο καρδινάλιος Fernández έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε αργότερα από τον πάπα Φραγκίσκο όπου περιέγραφε λεπτομερείς οδηγίες που επιτρέπουν στους ιερείς να ευλογούν τις σχέσεις ομοφυλόφιλων ζευγαριών, που εξακολουθούσαν να θεωρούνται αμαρτωλές. Αν και ο καρδινάλιος Fernández όντως τόνισε ότι η στάση αυτή δεν επικυρώνει το καθεστώς των ομόφυλων ζευγαριών στα μάτια της Καθολικής Εκκλησίας, για πολλούς συντηρητικούς η ζημιά είχε γίνει.

Ο καρδινάλιος Gerhard Müller, ο οποίος ήταν επικεφαλής του δόγματος της Εκκλησίας υπό τον πάπα Βενέδικτο XVI, κατήγγειλε κατηγορηματικά το έγγραφο του Βατικανού. Σε μια μακροσκελή απάντηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο καρδινάλιος Müller είπε ότι ένας ιερέας που ευλογεί μια ομοφυλοφιλική ένωση θα διέπραττε μια «ιεροσυλία και βλάσφημη πράξη».

»Σύμφωνα με το κριτήριο αυτού του είδους ευλογιών, θα μπορούσε κανείς να ευλογήσει ακόμη και μια κλινική αμβλώσεων ή μια ομάδα μαφίας», είπε ο καρδινάλιος Müller. Οι ιεράρχες σε όλο τον κόσμο εξέδωσαν επίσης δηλώσεις που καταδίκασαν την απόφαση, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών συντηρητικών, οι οποίοι εδώ και καιρό αντιτίθενται έντονα στα σχέδια του πάπα για μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση