HomeHL1-WorldMar Galcerán: Στην Ισπανία μόλις εξελέγη η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down

Mar Galcerán: Στην Ισπανία μόλις εξελέγη η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down

Ισχυρό μήνυμα κατά των αποκλεισμών και των ανισοτήτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Tο όνομά της είναι Mar Galcerán και είναι η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down που ψηφίστηκε στην περιφερειακή συνέλευση της Βαλένθια, στα ανατολικά της Ισπανίας.

Η 45χρονη Galcerán είναι το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down στην πολιτική ιστορία της χώρας που εισέρχεται σε ευρωπαϊκό περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο.

Η εκλογή της έχει χαρακτηριστεί ως «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» για την Ισπανία και θεωρείται «παράδειγμα πραγματικής συμπερίληψης» και αρχή του τέλους για τον τερματισμό των ανισοτήτων και των προκαταλήψεων.

Η Galcerán ασχολείται με την πολιτική από τα 18 της χρόνια, όταν εντάχθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας. Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, η κ. Galcerán δήλωσε ότι θέλει να τη βλέπουν ως άνθρωπο, να δίνεται σημασία στη δουλειά και την αφοσίωσή της και να μην την αντιμετωπίζουν βάσει της γενετικής διαταραχής της.

«Η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η εκλογή της χαιρετίστηκε από συναδέλφους της πολιτικούς και ακτιβιστές.

Ο Carlos Mazón, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Υπέροχα νέα για την πολιτική, ξεπερνώντας τα εμπόδια».

Και ο Agustín Matía Amor από την Down España, μια οργάνωση για το σύνδρομο Down στην Ισπανία, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακούσει για κανέναν άλλον. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα μεγάλο βήμα αληθινής συμπερίληψης».

lifo.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση